Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ulje od ružmarina: 7 problema kod kojih ova nevjerojatna biljka može pomoći

Ulje od ružmarina: 7 problema kod kojih ova nevjerojatna biljka može pomoći

Evo kako djeluje

Ulje od ružmarina je tako odlično za rast kose, ali i za bolje pamćenje i koncentraciju te za pomoć kod bolova. Ulje se može mazati na kožu, ali i udisati.

Kako se koristi ulje ružmarina?

Ulje od ružmarina može se udisati uz pomoć difuzora u koji se stavlja pet do deset kapi ulja, a može se i direktno inhalirati. Također, ovo ulje se može mazati na kožu, ali ga je pri tome potrebno pomiješati s baznim uljem kao što su jojoba, kokosovo ulje ili bademovo ulje i u tom slučaju se miješaju u jednakim omjerima.

Prije korištenja na koži može se napraviti test kako bi se provjerilo kako će koža reagirati i hoće li ulje izazvati reakciju. Stavite kap ulja na kožu i pričekajte pola sata. Ako se ne pojavi nikakva reakcija, možete koristiti ulje na koži.

Za što sve služi ulje ružmarina?

Ulje od ružmarina zapravo je ekstrakt malog svijetloplavog cvijeta zajedno s listom. Dobiva se destilacijom vodene pare cvjetova i listova. Ulje ružmarina kemotipa verbenon se koristi kao sastojak parfema i sapuna za oštećenu kožu. Najčešće se koristi eterično ulje ružmarina kemotipa kamfor jer ova vrsta ružmarina raste na Mediteranu, a često se koristi i ulje kemotipa cineol koje je dobro za liječenje akni, ćelavosti, reumatskih bolova, a dobro je i za cirkulaciju te pozitivno djeluje na mozak i živčani sustav.

Evo na što sve djeluje ulje od ružmarina:

1. Koža

Kada se ulje ružmarina kemotipa cineol nanese na kožu, može služiti kao rješenje za akne i druge probleme s kožom. Važno ga je koristiti s baznim uljem kako ne bi izazvao neželjene reakcije.

2. Problemi s disanjem

Ulje ružmarina sva tri kemotipa odlično je za brojne probleme s disanjem, a posebno za iskašljavanje, bronhitis ili probleme sa sinusima. Kako bi se olakšale ove tegobe, potrebno je ulje udisati.

3. Raspoloženje

Kod udisanja ulja ružmarina poboljšava se raspoloženje, osobe su opuštenije i sretnije i osjećaju se svježe. Također, udisanjem ulja ružmarina može se smanjiti stres.

4. Pamćenje

Udisanje ulja ružmarina pomaže u koncentraciji i boljem fokusu, kao i u pamćenju informacija. Postoje istraživanja koja tvrde kako ulje ružmarina kemotipa cineol može djelovati jednako kao i lijekovi koji se koriste u liječenju demencije jer imaju isti učinak, odnosno uzrokuju porast neurotransmitera acerilkolina koji je u manjku kod svih demencija.

5. Rast kose

Ulje ružmarina kemotipa cineol koristi se kod gubitka kose, točnije kod alopecije. Osim toga, ovo ulje će umiriti tjeme i vratiti sjaj kosi. Kako bi se koristilo ulje ružmarina za rast kose potrebno je oko deset kapi ulja staviti u šampon i njime prati kosu. Rezultati će biti vidljivi nakon nekoliko mjeseci pa je potrebno strpljenje i upornost.

6. Cirkulacija

Ulje ružmarina potiče cirkulaciju, a za to se mogu koristiti oba kemotipa ulja, kamfor i cineol. Nekoliko kapi se može dodati u kremu ili se može koristiti pomiješano s baznim uljem. Ovo ulje će raširiti krvne žile i riješiti problem hladnih ruku i nogu. Također, može se koristiti i za uklanjanje celulita.

7. Bolovi

Ulje ružmarina koristi se za olakšavanje bolova u zglobovima, ali i bolova te grčeva u mišićima. U ovom slučaju najbolje je koristiti ulje kemotipa kamfor. Također, može se koristiti i kod glavobolja ili migrena i svih drugih vrsta boli.

Ima li ulje ružmarina nuspojave?

Prije svega s korištenjem ulja od ružmarina bi trebale biti oprezne trudnice kao i žene koje doje, a djeca ga ne smiju koristiti. Osim toga ne preporuča se korištenja ovog ulja i kod osoba koje imaju neki od poremećaja krvarenja jer ružmarin može povećati rizik od krvarenja i modrica. Jednako tako, ružmarin kod osoba koje imaju stanja koja uzrokuju napadaje, može samo pogoršati situaciju i utjecati na pojavu češćih napadaja.

Koja je cijena ulja od ružmarina?

Ovo ulje može se kupiti u specijaliziranim trgovinama koje u svojoj ponudi imaju eterična ulja, a cijena kemotipa cineol je oko 40 kuna za 10 mililitara, ovisno o proizvođaču, dok se cijena za kemotip kamfor kreće od 50 do 80 kuna za 10 mililitara.

Dakle, ulje od ružmarina ima mnoge blagodati, a može se udisati, odnosno inhalirati te mazati na kožu u kombinaciji s drugim baznim uljem. Važno je paziti da se uvijek uzima najkvalitetnije ulje u provjerenim trgovinama, ali i da se ne pretjeruje s količinama ulja od ružmarina, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu