Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UPOZORENJE DERMATOLOGINJE Nije svejedno kada se nanosi krema za ruke

UPOZORENJE DERMATOLOGINJE Nije svejedno kada se nanosi krema za ruke

Evo kako utrljati sve hranjive sastojke

Ako imate suhu kožu ruku, vrlo lako može doći do narušavanja barijere lipida koji štite kožu te do njenog pucanja te svrbeža i stvaranja ranica. Srećom, postoji jednostavno rješenje - kod pranja koristite nježni hidratantni sapun, a nakon toga namažite ruke kvalitetnom kremom za ruke koja će doprinijeti tome da očuvate zdravlje kože na rukama.

No, imajte na umu da nije svejedno kad ćete ih namazati, piše Mind Body Green, prenosi 24 sata

Naime, dermatolozi općenito kažu kako je dobro nanijeti kremu za ruke što je moguće prije nakon što ste ih oprali, no dermatologinja Whitney Bowe, kaže kako to može biti u roku od dvije minute nakon pranja. U bilo kom trenutku u tom roku, krema će povratiti koži vlažnost, bitno je samo ne odgađati dulje od toga.

- Ako čekate predugo, propustit ćete taj kratki period prilike da utrljate hranjive sastojke u kožu prije nego sva voda ispari s ruku - kaže. Kad ta voda ispari (koncept poznat kao transepidermalni gubitak vode), to će vašu kožu ostaviti još više suhom nego što je bila, osobito ako ruke operete jako vrućom vodom, koja brže isparava.

Ukratko, držite hidratantnu kremu negdje uz sebe, kako bi vam bila pri ruci nakon svakog pranja ili dezinfekcije ruku - savjetuje dermatologinja Bowe. 

To, naravno, ne znači da kremu za ruke smijete koristiti samo kad su vam ruke vlažne. Ako živite u suhom okruženju, ili ako su vam ruke grube i isušene, svakako je dobro namazati ih i u međuvremenu. 

Kad je riječ o izboru kreme, preporučuju se formule s hranjivim uljima i maslacima bogatim masnim kiselinama.

- Koristite hidratantnu kremu za ruke s pravim, tradicionalnim mastima. Ove hidratantne kreme mogu potaknuti razvoj dobrih bakterija - kaže obiteljska liječnica Cate Shanahan

Dodaje kako nećemo pogriješiti s kremom koja sadrži ulje od sjemenki moringe, zobeno ulje i shea maslac. 

Vaša reakcija na temu