Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay VOĆE I DIJABETES Što jesti, a što izbjegavati?

VOĆE I DIJABETES Što jesti, a što izbjegavati?

Praktični savjeti za dijabetičare

Dijabetičari moraju posebno paziti na unos šećera i ugljikohidrata, a voće, iako prirodno i zdravo, može znatno utjecati na razinu glukoze u krvi. Stručnjaci savjetuju odabir voća s niskim glikemijskim indeksom te umjerene porcije.

Voće koje je dobro za dijabetičare:

- Bobičasto voće – borovnice, maline, jagode i kupine sadrže manje šećera i bogate su vlaknima i antioksidansima.

- Jabuke i kruške – bogate su vlaknima, što pomaže usporiti apsorpciju šećera.

- Citrusi – naranče, grejp i limun imaju nisku glikemijsku vrijednost i vitamin C.

- Kivi i breskve – idealni za male porcije, pružaju minerale i vlakna.

Voće koje treba ograničiti ili izbjegavati:

- Tropsko voće – mango, ananas, banana i papaja sadrže više šećera i brže podižu glukozu u krvi.

- Suho voće – grožđice, datulje i suhe marelice imaju koncentrirani šećer i treba ih izbjegavati ili jesti vrlo umjereno.

- Voćni sokovi – čak i 100% prirodni sokovi brzo povećavaju šećer u krvi, stoga ih je bolje zamijeniti cijelim voćem.

Dijabetičari bi trebali pratiti veličinu porcije i kombinirati voće s proteinima ili zdravim mastima kako bi usporili apsorpciju šećera. Stručnjaci savjetuju i redovito praćenje glukoze kako bi se uočili individualni učinci različitog voća.

Vaša reakcija na temu