Dijabetičari moraju posebno paziti na unos šećera i ugljikohidrata, a voće, iako prirodno i zdravo, može znatno utjecati na razinu glukoze u krvi. Stručnjaci savjetuju odabir voća s niskim glikemijskim indeksom te umjerene porcije.
Voće koje je dobro za dijabetičare:
- Bobičasto voće – borovnice, maline, jagode i kupine sadrže manje šećera i bogate su vlaknima i antioksidansima.
- Jabuke i kruške – bogate su vlaknima, što pomaže usporiti apsorpciju šećera.
- Citrusi – naranče, grejp i limun imaju nisku glikemijsku vrijednost i vitamin C.
- Kivi i breskve – idealni za male porcije, pružaju minerale i vlakna.
Voće koje treba ograničiti ili izbjegavati:
- Tropsko voće – mango, ananas, banana i papaja sadrže više šećera i brže podižu glukozu u krvi.
- Suho voće – grožđice, datulje i suhe marelice imaju koncentrirani šećer i treba ih izbjegavati ili jesti vrlo umjereno.
- Voćni sokovi – čak i 100% prirodni sokovi brzo povećavaju šećer u krvi, stoga ih je bolje zamijeniti cijelim voćem.
Dijabetičari bi trebali pratiti veličinu porcije i kombinirati voće s proteinima ili zdravim mastima kako bi usporili apsorpciju šećera. Stručnjaci savjetuju i redovito praćenje glukoze kako bi se uočili individualni učinci različitog voća.