Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nikola Radovani Volonteri Udruge Help i CroMSIC obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Volonteri Udruge Help i CroMSIC obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Podijeljeno 500 kondoma

Volonteri udruge 'Help' Split su u suradnji s Međunarodnom udrugom studenata medicine Hrvatska CroMSIC obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Cilj akcije bio je informirati javnost, posebno studente, o načinu prijenosa HIV infekcije, prevenciji zaraze, testiranju i liječenju, te iskazati solidarnost i podršku prema oboljelima. Podijelili su 500 kondoma i crvenih vrpci, simbola kojim se pokazuje solidarnost i podrška oboljelima od HIV-a i spomen na umrle.

U akciji je sudjelovalo preko 30 mladih volontera koji su oduševljeni pozitivnim reakcijama studenata.

- Iskoristili smo današnji dan da popričamo s mladima o nekim škakljivim temama. Iznenađeni smo njihovim znanjem, dobro su upoznati s načinima prijenosa HIV infekcije, a dosta studenata je izjavilo da se već testiralo. Testiranje i rano otkrivanje HIV infekcije zaista je bitno jer se često dogodi da su osobe godinama zaražene bez ikakvih simptoma bolesti. 

Osim toga, u listopadu je, napokon, i u Splitu otvorena Ambulanta za urogenitalne i spolno prenosive infekcije, te naši sugrađani više ne moraju putovati u Zagreb na liječenje. U našoj splitskoj ambulanti na Firulama dostupan je i PrEP - predekspozicijska anti-HIV profilaksa, preventivna antivirusna terapija koju je moguće uzimati anonimno. To su važne informacije i baš nam je drago da smo imali priliku podijelit ih s našim sugrađanima - izjavila je Tijana Skelin, koordinatorica u HELP-u.

Udruga HELP poziva sve građane besplatno i anonimno testiranje na HIV, hepatitis C i sifilis, svakim radnim danom od 8 do 18 sati na adresi Šetalište Bačvice 10. Testiranje je besplatno i anonimno, nije potrebna liječnička uputnica ni prethodna najava, a rezultati testiranja vidljivi su već nakon 20 minuta. 

Za sva pitanja i savjetovanje o spolno i krvlju prenosivim bolestima možete nazvati na broj 021 346664.

Vaša reakcija na temu