Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zaključci Healtech Adria Meetupa: 'AI će donijeti velike promjene u zdravstvu'

Zaključci Healtech Adria Meetupa: 'AI će donijeti velike promjene u zdravstvu'

'Uvjeren sam u svijetlu budućnost zdravstvenog inovacijskog ekosustava'

Tijekom prvog izdanja Healthtech Adria Meetupa, organiziranog u suradnji NetHub akceleratora i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u punom Centru za kliničke vještine razgovaralo se o razvoju zdravstvenog inovacijskog ekosustava, njegovim izazovima, ali i iznimnom potencijalu koji kao regija imamo. Kako iskoristiti potencijal i s kojim se preprekama susreću dionici na putu između znanosti i tržišta, čulo se iz različitih perspektiva.

Svoje viđenje stanja podijelili su Arsen Ivanišević, doktor medicine, specijalist ortoped iz Kliničkog bolničkog centra Split i osnivač startupa Xiphoid, doc. dr. sc. Benjamin Benzon, doktor medicine i istraživač s Medicinskog fakulteta u Splitu, Antonio Perić-Mažar, suosnivač i direktor IT poduzeća Locastic i suorganizator Tinel meetupa, izv. prof. dr. sc. Jelena Šuran, suosnivačica i direktorica startupa ApiotiX Technologies, te Marko Mimica, suosnivač i direktor NetHub akceleratora za razvoj tehnologija u zdravstvu. 

Meetup je otvoren kratkim predavanjem Marka Mimice. Sudionicima je rekao nešto više o svom karijernom putu, inspiraciji i viziji razvoja inovacijskog ekosustava.

'Povezivanjem istraživačkih grupa, kliničara i industrije želimo potaknuti suradnju svih u razvoju inovacija, a pacijentima kroz personaliziranu medicinu omogućiti veću kvalitetu zdravstvene skrbi. Želimo zajednicu koja će podržati i stvoriti neke od globalnih lidera u healthtechu', kazao je. 

Nakon zanimljivog predavanja uslijedila je panel-rasprava koju je otvorila moderatorica Maja Čurković, voditeljica istraživanja i razvoja u NetHubu i stručnjakinja u području istraživanja korisničkih potreba. Pitanje o izazovima s kojima se zdravstveni sustav susreće, potaknulo je raspravu o motivaciji istraživača, (ne)dostupnom novcu za prijenos rezultata znanosti u gospodarstvo, institucionalnoj podršci i brojnim drugim utjecajnim čimbenicima.

Panelisti su se složili da postoji motivacija među znanstvenicima, ali na individualnoj razini nije dovoljna za pokretanje većih promjena. Stoga je okupljanje svih relevantnih dionika nužno i poticajno za razvoj inovacija.

Doktor Benzon istaknuo je kako često istraživači ulože dugi niz godina u istraživanje nečeg što može biti otkriće, nakon čega su iscrpljeni i samo žele objaviti znanstveni rad, nadajući se da će netko drugi nastaviti razvijati i komercijalizirati rezultate istraživanja.

Predstavnik IT sektora Perić-Mažar naglasio je da je pristup znanosti ograničen, ali da svaki pojedinac ima moć biti pokretač zajednice. Smatra kako će AI donijeti velike promjene u zdravstvu i stvoriti novi prostor za startupe.

Na nešto više o motivaciji kliničara za inoviranje osvrnuo se doktor Ivanišević. Istaknuo je da među kolegama postoji visoki nivo motivacije za integracijom tehnologije u zdravstvo, ali zbog manjka vremena i nedostatka kapaciteta - inovacije se ipak ne događaju.

Profesorica Šuran navela je primjere dobre prakse inovacijskog ekosustava u svijetu, ali i nedostatak institucionalne podrške istraživačima u Hrvatskoj, odnosno nedovoljnu suradnju akademske zajednice s poduzetnicima u razvoju inovacija. Smatra da motivacije ne nedostaje.

Panelisti i organizatori zaključili su kako jedino zajedničkim snagama mogu napraviti značajnu promjenu za inovativnije i tehnološki naprednije zdravstvo.

'Ovo je tek početak, a ako nastavimo ovako, uvjeren sam u svijetlu budućnost zdravstvenog inovacijskog ekosustava. Ponovno se vidimo ubrzo', zaključio je Mimica. 

Nakon formalnog dijela druženje se nastavilo u opuštenom tonu uz iskazani entuzijazam healthtech zajednice, koji potvrđuje da ovakvih događanja treba biti više.

Događanje je organizirano u sklopu projekta 'Razvoj poduzetničkog akceleratora za tehnologije u zdravstvu' koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Vaša reakcija na temu