Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Zašto je kozje mlijeko dobro?

Zašto je kozje mlijeko dobro?

Stara tradicija ponovno u fokusu

Kozje mlijeko, stoljećima prisutno u prehrani mediteranskih i planinskih krajeva, posljednjih godina doživljava pravi povratak na police trgovina i stolove potrošača. Iako je kravlje mlijeko i dalje najčešći izbor, sve više ljudi poseže za kozjim, bilo zbog zdravstvenih razloga, bilo zbog bogatijeg okusa i nutritivnih vrijednosti.

Lako probavljivo i nježno za želudac

Jedan od glavnih razloga popularnosti kozjeg mlijeka je njegova probavljivost. Masne globule u kozjem mlijeku sitnije su nego u kravljem, što ga čini lakšim za razgradnju u probavnom sustavu. Upravo zato ga mnogi s osjetljivim želucem ili problemima s probavom bolje podnose.

Pomaže kod netolerancije na kravlje mlijeko

Kozje mlijeko sadrži manje laktoze od kravljeg, što može olakšati tegobe osobama koje imaju blagu intoleranciju. Ipak, stručnjaci naglašavaju da osobe s ozbiljnom netolerancijom ili alergijom na mliječne proteine trebaju biti oprezne i konzultirati liječnika prije konzumacije.

Nutritivno bogatstvo u čaši

Osim što je lako probavljivo, kozje mlijeko obiluje kalcijem, fosforom i vitaminom B2, važnim za zdravlje kostiju, zuba i kože. Sadrži i znatne količine proteina, ali i minerala poput cinka i selena koji jačaju imunitet. Zbog visoke koncentracije vitamina A, kozje mlijeko tradicionalno se spominje i kao saveznik zdrave kože i vida.

Prirodna alternativa u kozmetici

Zanimljivo je da kozje mlijeko nije cijenjeno samo u prehrani. Sve je popularnije i u kozmetici – u sapunima, kremama i losionima – jer njegovi enzimi i mliječna kiselina pomažu pri njezi osjetljive kože, smiruju iritacije i hidratiziraju.

Povratak tradiciji i lokalnim proizvođačima

Osim zdravstvenih prednosti, konzumacija kozjeg mlijeka podržava i lokalne proizvođače. U mnogim dalmatinskim i ličkim selima, koze su oduvijek bile glavni izvor mlijeka, a njihovi proizvodi – sir, jogurt i skute – nezaobilazni dio domaće kuhinje. Danas, kada potrošači sve više traže autentične i prirodne namirnice, kozje mlijeko ponovno dobiva zasluženu pažnju.

Kozje mlijeko nije samo alternativa kravljem – ono je hranjiv i funkcionalan napitak s dugom tradicijom i dokazanim zdravstvenim prednostima. Bilo da ga pijete zbog lakše probavljivosti, bogatstva minerala ili jednostavno zbog okusa, jedno je sigurno: ova drevna namirnica vraća se na velika vrata.

Vaša reakcija na temu