Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ZDRAVI DORUČAK Četiri zasitne namirnice koje ne uzrokuju debljanje

ZDRAVI DORUČAK Četiri zasitne namirnice koje ne uzrokuju debljanje

Donosimo popis

Ako vam je ove jeseni u planu dotjerati figuru, sigurno planirate što ćete jesti. Među raznim čimbenicima koji pridonose uspješnoj kontroli tjelesne težine, konzumacija hrane bogate vlaknima pojavljuje se kao učinkovita strategija, piše Index.

Vlakna koja se nalaze u hrani biljnog podrijetla igraju ključnu ulogu u skidanju kilograma. Osim svojih dobro poznatih prednosti za probavu, hrana bogata vlaknima povećava osjećaj sitosti, obuzdava glad i pomaže u kontroli unosa kalorija.

Četiri namirnice bogate vlaknima možemo pojesti već na početku dana. To su zob, chia sjemenke, bobičasto voće i grčki jogurt.

Zob je bogata topivim vlaknima, koja tvore supstancu nalik na gel u probavnom traktu, čime usporavaju probavu i promiču sitost. To pomaže u kontroli apetita i smanjenju unosa kalorija.

Chia sjemenke imaju impresivan udio vlakana i zdravih masti, čime doručak čine zasitnim.

Bobičasto voće, poput šumskih jagoda, borovnica, malina i ribizla, sadrži hrpu hranjivih tvari, kao i vlakna. Zbog toga se smatra odličnim izborom za prvi obrok u danu. Može se dodati u smoothie, svježem siru ili zobenoj kaši.

Grčki jogurt je kremasti mliječni proizvod bogat proteinima koji je stekao popularnost zbog gušće teksture i većeg sadržaja proteina u odnosu na običan jogurt. Iako sadrži manje vlakana od neke druge hrane, proteini u njemu mogu pridonijeti osjećaju sitosti, što može pomoći u kontroli apetita i smanjiti prejedanje.

Vaša reakcija na temu