Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović 'Regnum Croatorum' na dvoru kneza Trpimira
Regnum Croatorum Piše: Mate Božić, koordinator projekta arheološkog turizma 'Regnum Croatorum'

'Regnum Croatorum' na dvoru kneza Trpimira

Osim uz Trpimira, lokalitet Sv. Marte vezan je i za vladavinu kneza Muncimira

Knez Trpimir je 4. ožujka 852. godine u svom vladarskom dvoru u Bijaćima u blizini crkve sv. Marte izdao povelju kojom je potvrdio darovnicu svoga prethodnika, kneza Mislava, Splitskoj metropoliji. 

Darovnica kneza Trpimira je najstarija sačuvana darovnica hrvatskih vladara kojom su splitskom nadbiskupu potvrđena imanja splitske Crkve na hrvatskom području ('regnum Croatorum') te mu je darovana desetina s Trpimirova kliškog posjeda, kao zahvala za određenu količinu srebra koju je splitski nadbiskup dao za samostan u Rižinicama. Osim uz Trpimira, lokalitet Sv. Marte vezan je i za vladavinu kneza Muncimira, koji je poveljom od 28. rujna 892., izdanom na istom mjestu, tj. u vladarskom dvoru u Bijaćima, ispred crkve sv. Marte, potvrdio darovnicu kneza Trpimira Splitskoj nadbiskupiji.

Prema sačuvanim ostatcima crkva sv. Marte, podignuta u 9. stoljeću, a razorena tijekom provala Osmanlija u 15. i 16. stoljeću, sagrađena je na temeljima starije starokršćanske bazilike kao trobrodna građevina s pravokutnom apsidom i zvonikom na pročelju. Na samom lokalitetu je pronađeno više kamenih fragmenata urešenih pleternom plastikom 9. i 10. st. te je rekonstruiran oltarski ciborij s natpisom:

'Gledajte sve ovo što je iznova podignuto u čast časne Marte...'. 

Nakon rata kralja Ludovika I. Anžuvinca s Mlečanima sredinom 14. st. Bijaći su opustjeli, iako su se stanovnici Kaštela pokapali u groblju oko Sv. Marte sve do 17. stoljeća. Zaboravljeni Bijaći oživjeli su tek krajem 19. st. kada je don Frane Bulić osnovao arheološko društvo 'Bihać' s ciljem istraživanja i prezentacije lokaliteta. Ubrzo su otkriveni i ostatci crkve sv. Marte, a 1908. godine sagrađena je i nova, istoimena crkvica koja se i danas nalazi uz srednjovjekovne iskopine. 

Za prezentaciju i budućnost Bijaća je iznimno značajan projekt 'Sačuvajmo Bijaće za 21. stoljeće', pokrenut 1999. godine od strane djelatnika i učenika OŠ 'Bijaći' pod vodstvom ravnateljice Jadranke Šošić, u kojeg su se do sada uključile brojne osnovne škole iz Kaštela, Marine, Omiša, Trogira... Tako je i ove godine, uoči datuma izdavanja Trpimirove darovnice, u Bijaćima održan bogat program u kojem su sudjelovali: učenice i učenici osnovnih škola ('Knez Trpimir', 'Knez Mislav', 'Bijaći'), pjesnik Tomislav Najev te Lino Ursić, koji je kroz izlaganje pod naslovom 'Od Sv. Marte do Mujine pećine' predstavio pilot-projekt interpretacije antičkih (rimskih) cesta na području srednje Dalmacije.

Osim toga, predstavljen je i projekt arheološkog turizma 'Regnum Croatorum' udruge 'Toma Arhiđakon', kroz prezentaciju oživljene povijesti starohrvatskog razdoblja uz smotru povijesnih postrojbi: 'Domagojevi strijelci' (Vid), 'Tomislavova straža' (Split) i 'Vitezovi kralja Zvonimira' (Knin). Nakon same smotre i mimohoda povijesna postrojba 'Vitezovi kralja Zvonimira' iz Knina je okupljenima prezentirala i srednjovjekovni mačevalački dvoboj. 

Naposljetku, zahvaljujući učenicama i učenicima kaštelanskih osnovnih škola te njihovim gostima, srednjovjekovni Bijaći su se još jednom predstavili u svom punom sjaju!

Vaša reakcija na temu