Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Split People' u Domu mladih

'Split People' u Domu mladih

Izložba Filipa Opačića otvara se 21. travnja

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, u Domu mladih u Splitu, 21. travnja u 20 sati otvara se izložba Filipa Opačića naziva 'Split People'. Izložba je otvorena do 29. travnja te se može razgledati radnim danom od 18 do 21 sat.

- Zanima me upotreba filma za ispitivanje koncepta ljudskog individualizma na djelu u kulturnom sistemu. Fokusirajući se na repetitivnu prirodu čovjekova ponašanja film povezuje pojedince te tako postaje jedna vježba sistematiziranja ponašanja. Raščlanjujući elemente grada i ljudi koji u njemu žive, na kadrove i ponavljanja, želim pokazati sve što čini grad - izjava je kojom Filip Opačić, autor izložbe Split People, sam sebe svjesno postavlja u poziciju promatrača grada, te koja njegovom radu daje dokumentarni predznak. Kao takvog, autora možemo smjestiti u dugu povijesnu liniju flâneura - radoznalog promatrača koji još od vremena Baudelairea luta gradom s ciljem vlastita ispunjenja i realizacije, ali i stvaranja nečeg novog. I kao što Benjaminov flâneur postaje ključ za razumijevanje modernog grada, tako Filip danas u gradu traži vizualne kodove razumijevanja suvremenosti. U svom lutanju i promatranju Filip, koji je u Split došao na studij iz Kanade, u nama svima poznatoj svakodnevici, svojim svježim pogledom otkriva ponavljanje. Ponavljanje koje je Benjamin ustanovio kao kod moderne, u smislu reprodukcije i demokratizacije umjetničkog djela, ovdje postaje prepoznatljiv element kako svakodnevice tako i same strukture autorskih video radova. 

Uspostavljajući vezu između stvarnosti i samog medija kojem autor pristupa, rad nadilazi tradicionalnu kroniku i dokumentaristiku te postaje komentar suvremenosti, (suvremenosti same) uvelike uvjetovane upravo medijima kojima o njoj progovaramo. U tom smislu uvodni rad naglašava mogućnost manipulacije prostora i vremena koje danas omogućuje medij videa. Na taj način uspostavlja se kod čitanja izložbe. Taj kod, kroniku jednog prostora, naočigled predstavljenog u radu Split People, odvaja od prostornih i vremenskih referenci. Kroniku zamjenjuje  beskonačno ponavljanje sadašnjosti u kojoj protagonisti postaju bezvremenim subjektima suvremenosti, upravo onakvim kakvim svi postajemo pod utjecajem sveprisutnog medijski simuliranog iskustva. 

Izloženi radovi nastali su u sklopu kolegija Umjetnost u kontekstu 1 i 2 koje drži izv. prof. Sandra Sterle te Filmska i video fotografija koju drži viši predavač Mirko Pivčević na diplomskom studiju Filma i videa Umjetničke akademije u Splitu. 

 O autoru

Filip Opačić rođen je 1991. godine u Karlovcu, a 1995. preselio je u Ontario u Kanadi. Pohađao je program Media Fundamentals na Koledžu Sheridan te je stekao diplomu preddiplomskog studija filma na Sveučilištu Brock. Radeći u mediju filma i fotografije svoje radove je prikazao na mnogim festivalima u Ontariju. Trenutno je student diplomskog studija Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Prethodna godina prva je godina što je Filip živio u Hrvatskoj za duži period nakon što je kao dijete odselio. Trenutno živi u Splitu. 

O NMG i suradnji s Umjetničkom akademijom

NMG - Novomedijska galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog sudjelovanja u suvremenom društvu koji rezultiraju kustoskim konceptima, intermedijskim događanjima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih medijskih projekata. Unutar platforme realizira se program NMG@PRAKTIKA. Ciklus je to samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u Galeriji Praktika u Domu mladih u Splitu. Ovo je četvrta godina ciklusa kroz koji je dosad realizirano više od dvadeset samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentiranje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

Kroz program NMG@PRAKTIKA organizira se i suradnja s Umjetničkom akademijom u Splitu u sklopu koje se realiziraju izložbe studenata kojima se na taj način pruža prilika prostorne artikulacije radova nastalih kroz kolegiji Umjetnost u kontekstu 1 i 2. Pod mentorstvom Sandre Sterle, izv. prof., kolegiji se održava se na 1. godini diplomskog studija Film i Video na UMAS-u. Kroz nastavu na kolegiju se proučavaju i promišljaju raznovrsne forme rada u umjetničkim i ne-umjetničkim kontekstima. Nadalje, studenti konceptualizaciju svoj rad u medijima, urbanom prostoru,  prirodi,  arhitekturi ili u širem društvenom kontekstu. Radovi se razvijaju od prvotne ideje, preko njene konceptualizacije i izvedbe do prezentacije, dokumentacije i mogućnosti reizvedbe u drugom kontekstu.

KUSTOS/-ICA: Tonči Kranjčević Batalić, Tina Vukasović

AUTOR/-ICA TEKSTA: Tonči Kranjčević Batalić

KUSTOSI PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Tonči Kranjčević Batalić, Tina Vukasović

POSTAV IZLOŽBE: Tihana Mandušić 

PRIJEVOD: Hannah Hubicki 

DONATORI: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, HAVC, Grad Split

ZAHVALE: KUM, MKC, UMAS

DIZAJN: Nikola Križanac

Vaša reakcija na temu