Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Knjiga o bankarima, ljudima bez duše
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Knjiga o bankarima, ljudima bez duše

Amir Misirlić: Vrijeme žetve / Godina izdanja 2016. / Sahinpašić

O AUTORU: Amir Misirlić (Sarajevo, 1963.) je bosanskohercegovački publicist, pisac, pjesnik, glazbeni kritičar i kroničar. Diplomirao je žurnalistiku te s 22 godine postao novinar 'Oslobođenja'. Slučaj je htio da prvi intervju bude s Borom Đorđevićem, drugi s Balaševićem, treći s 'Crvenom jabukom' i tako je krenuo stazama glazbenog kroničara. Od 1998. do 2006. godine je bio  direktor RTV Vogošća. Danas na YouTube kanalu Balkast vodi izuzetno gledan podkast 'Soundtrack vremena'.

Objavio je nekoliko publicističkih djela 'Prvi BiH pop rock leksikon', '50 godina bosanskohercegovačkog pop rocka', 'Soundtrack vremena, komparativna istorija popularne muzike 1955-1973' (I tom) i 'Soundtrack vremena 1974-1989' (II tom), romane 'Kupi mi kupine', 'Vrijeme žetve', 'Dedo', 'Noćas nema punog mjeseca iznad Bosne', zbirku pjesama 'Smijem li reći da te volim', a nedavno i bajku 'Nema baklave bez oraha'.

IZ SADRŽAJA: 2036. Kompletna populacija grca u dužničkom ropstvu. Bankari vladaju planetom. Bankari koji nisu više metaforička, nego stvarna čudovišta. Međutim, stanovnici tog svijeta budućnosti do te mjere su indoktrinirani i naviknuti na iskrivljenu realnost da ne vide njihovu pravu prirodu. Glavni junak, Adem Jašarspahić, bio je pošteđen te vrste indoktrinacije jer je živio u dobrovoljnoj izolaciji posljednje 43 godine. Kada igrom slučaja dospije u bolnicu tamo vidi jednog od Bankara i u panici bježi. Bankare zabrine činjenica da ih neko još uvijek prepoznaje i počinje lov na Adema. A, usporedo sa tim, Bankari spremaju posljednju veliku naplatu. Sprema se žetva, samo što njih više ne zanima novac, nego nešto neusporedivo vrjednije...

OSVRT: Samo jedan podkast na YouTubeu pratim redovito, 'Soundtrack vremena'. Tamo su intervjui s ključnim osobama ex-YU, pogotovo BiH pop rock scene, Bebekom, Žerom, Ismetom Dervoz, Ismetom Arnautalićem, Zuzi, Halidom, Điđijem, Tifom, Zijom Valentinom, Sejom Sexonom, Imamovićem, Kekinom... Nekad su ti intervjui višesatni pa ih sebi rasporedim u nekoliko kraćih epizoda, ali nikad ih ne napuštam zbog dosade, uvijek jer mi se negdje žuri. A kako će biti dosadni kad je voditelj pripremljen do najsitnijih detalja. Sebi sam ga etiketirao kao 'Google exYu glazbe'. Tako sam i saznao da se čovjek zove Amir Misirlić. Uspio je navesti Bebeka da se rasplače uz priču o raspadu 'Bijelog Dugmeta', ispravljao je Zuzi u datumima njene biografije, naveo Žeru da potanko ispriča proživaljavanje nesreće prvih članova 'Crvene jabuke'... I doti jedan sugovornik dolazi u taj podkast iskazujući ogromno poštovanje voditelju, a ovaj jednako uzvraća ugodnim i toplim glasom, pa im smireno pokazuje da ih je potpuno proučio i danima istraživao. Navodi ih da pričaju ono što se događalo iza zavjese njihovih karijera. Često se tu čuje sugovornikovo 'A otkud ti znaš taj detalj, pa to nisam nikad...'.

I otkud on u Timbru? Pa, nakon što sam na Faceu izjavio ovo što sam gore naveo, nekoliko mi je prijateljica u komentarima napisalo da bih trebao pročitati njegove knjige, pogotovo 'Vrijeme žetve'. No, knjige u Hrvatskoj nema, pa sam čovjeku poslao poruku Messengerom: 'Poštovani ... gledam ... poštujem ... rekle ... knjiga ... Timbar ... kako doći do nje', i u roku par minuta stigao odgovor: 'Hvala. Nek mi se Vaše prijateljice jave, ja ću im je dati. Evo broja telefona'. Uz pomoć moje drage Azre, stigla je knjiga iz Sarajeva, s posvetom.

I doista je šteta da 'Vrijeme žetve' nemamo u hrvatskoj knjižarskoj distribuciji. Razjasnimo, nisam poklonik SF-a, neka nagrađena djela sam ostavljao nakon pedesetak stranica, a vjerujem da bi tvrdostrujaški SF-ovci Misirlićevu knjigu ostavili nakon deset stranica. Jer, ovo o čemu piše Amir je skoro realnost. Ako ste pročitali sadržaj, a uz to ste u bankinom minusu ili kreditu, jasno vam je zašto. Amirovi negativci su samo fizički uobličeni iz onoga što i danas većina govori na glas, a na Sudovima se vode parnice, da su nam Banke i Bankari perfidno uzeli sve, pa i dušu. Česte su i optužbe da se radi o smišljenim zločinačkim udruženjima. Kako kaže pisac, davali su nam kredite da kupujemo nepotrebne stvari, a za povrat moramo prodati ono najvrjednije.

Glavni junak romana je starac koji igrom slučaja nikad u životu nije digao kredit, pa ga i nema u bazama podataka. E sad, da ne spojlam, Misirlić je dodao nekoliko glavnih likova, a kako je koga dodavao tako mu je opisao povijest obitelji i kako je došlo do toga da stekne takav karakter. Kroz te pričice pročitat ćemo one o nesretnim i tužnim sudbinama, prevarantima, ali i mogućnost negativnog izrastanja iz pozitivno usmjerenih obitelji. Upliće se tu i kriminalno podzemlje, pojavljuju se brojne korupcijske afere, uglavnom ništa od SF-a, čista realnost. Svako malo, pripovjedač, upetlja i neke detalje (opet je Dugme okupio Brega) ili imena iz povijesti bosanskog rock'n'rolla (Ulica Huseina Vladovića). Nigdje ni spomena ratu 90-ih, ali zato kroz brojne epizode isijava ljubav. Ljubav između likova, ljubav prema Bosni.

Stilski je sve to izuzetno zabavno, kako smo već navikli od brojnih bosanskih autora na filmu ili u glazbi, Sidrana ili Kurtovića. Misirlić je 'Vrijeme žetve' napisao 2013., objavljena je 2016., a neke su me rečenice podsjetile na splitski Mihin 'Ako prođe, prođe' (2022.). Kako bi rekao pok. Karim Zaimović, u jednom od meni najdražih bosanskih romana 'Tajna džema od malina', zainteresiralo me to, pa sam krenuo istražiti što je autor pričao o knjizi u vrijeme promocije. Na Googleu nisam našao ni njegove intervjue o knjizi, ni dodatne recenzije, ni detaljnije izvještaje s promocija. Kao da je i ova knjiga, poput junaka Adema Jašarspahića izostala iz javnih podataka. Šteta.

OCJENA: Ako ste zagriženi SF-ovac ostat ćete razočarani. Ako želite nešto zabavno, pitko, toplo i duhovito, a pogotovo ako i vi mislite da su Bankari ljudi bez duše, imate probleme s dugom ili kamatama, naći ćete način kako doći do ove knjige. Od mene ide zahvala Amiru na posveti, Azri na posredovanju u dobavi i pet pljeskova.

PS Ako ne čitate knjige (Hmmm, zašto biste onda čitali Timbar na libar?), potražite na YouTubeu 'Soundtrack vremena ' i možda se nakon toga upitate - kakve li knjige stvara ovaj voditelj? Kod mene je, u tornju knjiga na čekanju, i njegov roman 'Dedo'.

Vaša reakcija na temu