Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Slikovnica za smirenje
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Slikovnica za smirenje

James Norbury - Veliki Panda i Sićušni Zmaj / Godina izdanja: 2021. / Stilus knjiga

O AUTORU: James Norbury je engleski samouki umjetnik, pisac i ilustrator koji voli prirodu i životinje. Rođen je u Forest of Dean, zapadnom dijelu Glouchestershirea (Engleska) i proveo većinu svog života pišući i crtajući. Studirao je zoologiju na sveučilištu te nakon diplome preselio u Irsku. Od tamo je putovao po Ujedinjenom Kraljevstvu živeći u Newcastleu, Swanseaju i Cheltenamu, neko vrijeme živeći na uskom brodu.

James sada živi u Swanseaju, Južnom Walesu, sa svojom suprugom i pet mačaka. Objavio je Velikog Pandu i Sićušnog Zmaja 2020. za vrijeme korone, te Putovanja Velikog Pande i Sićušnog Zmaja 2022.

IZ SADRŽAJA: Odani prijatelji Veliki Panda i Sićušni Zmaj putuju zajedno dok se godišnja doba izmjenjuju. Iako se često osjećaju izgubljenima, putovanje ih vodi do predivnih otkrića. Istražuju teškoće i radosti koje nas sve povezuju. Uče kako živjeti u trenutku, kako se nositi s neizvjesnošću, kako pronaći snagu i zajedno nadvladati sve životne prepreke.

OSVRT: Rekao bih - slikovnica za odrasle pod pritiskom, nešto umjesto tableta za smirenje. Preporučujem je najmanje triput na dan, što ne znači prelazak na budizam, ali može pomoći u balansiranju duha. Mora biti da mi ju je izdavač i predložio da 'otupim' neke osvrte.

James je izvrstan crtač koji je pronašao svoja dva lika, lutalice Pandu i Zmaja. Nije im dao nikakve posebne karaktere, nije ih stavljao ni u kakve dramatične priče, samo ih je prošetao od prve do zadnje stranice uz brojne misli i rečenice koje opuštaju i navode nas da promislimo o životu. Prošetao ih je kroz trenutke samoće i prijateljstva, raznih godišnjih doba, naizgled rješivih i nerješivih problema, u svakoj situaciji nudeći svjetlo kao izlaz, hrabrost da nastavimo dalje, prijateljstvo kao lijek. I čaj, dakako.

Za mnoge izreke mislim da sam ih već čuo, ali ovdje su na jednom mjestu uz izvrsne ilustracije i ne znam bih li dao više značaja rečenicama ili ilustracijama. Baš kao što ne znam koga istaknuti Pandu ili Zmaja? Možda je baš ovo 'Mali princ' dvadesetih 21. stoljeća? 

OCJENA: Dođe mi da odem kupiti desetak primjeraka kako bih prijateljima imao što darovati za rođendane, a ne bih se iznenadio kada bi mi rekli da imaju već tri komada. Panda i Zmaj ulaze u knjige koje ne posuđujete iz biblioteke. Pandu i Zmaja možete ovlaš pročitati tijekom kave, ali njih imate ili nemate na vlastitoj polici. A sad odoh popiti jedan čaj. Aplauz za pet.

Vaša reakcija na temu