Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Legendarna pizzerija se temeljito obnavlja, 'Bakra' postaje moderni steak & pizza bar kojeg će voditi nagrađivani chefovi

Legendarna pizzerija se temeljito obnavlja, 'Bakra' postaje moderni steak & pizza bar kojeg će voditi nagrađivani chefovi

Želimo gosta povesti na gastronomsko putovanje kroz prošlost i ono što je stari pučki Split dao svijetu, ali i da uživaju u modernoj gastronomiji i umješnosti našeg iskusnog tima - kaže Frane Šerka

Zavirili smo u prostor Bakre koji će sredinom ožujka postati istoimeni steak & pizza bar. U tijeku su opsežni radovi, izbačena je dotrajala stolarija, prostor je 'prodisao' i dobiva moderniji dizajn, ali s dušom i patinom starine. Zadržana je stara krušna peć, jer u novom ambijentu kani se dijelom osuvremeniti priča stare pizzerije koja je tu poslovala preko 30 godina, ali je i povezati s novinama koje uvodi tim nagrađivanog chefa Frane Šerke. Poanta nove priče, pričaju nam, je da će se tamo nuditi tradicionalna i inovativna jela, bit će to mjesto gdje će se miješati težačka i ribarska prošlost starog Splita s modernom gastronomijom po uzusima gostiju iz cijelog svijeta. Nova Bakra živjet će po konceptu Chef owned Steak & Pizza Bara, što znači da ljudi koji stoje iza nove gastronomske priče Bakre su i ujedno dugogodišnji chefovi, dakle, spaja se potpuna posvećenost i ljubav prema svom pozivu s tradicijom ove stare kuće koja je gotovo stoljeće bila mjesto gdje se družilo, ćakulalo, pilo i mogla pojesti domaća spiza.

Ovdje je davnih 1940-ih bio pučki lokal i svratište za radnike željeznice s dobrim marendama, a potom i prva splitska pizzerija koja je kao Bakra otvorena 1984. godine. Pod tim imenom prošla je svoje uspone i padove, a uvijek je bilo mjesto kojem su Splićani i strani gosti rado vraćali da se prisjete lijepih trenutaka koje su tu proveli.

Šerkin tim namjerava ispisati novo poglavlje Bakre i gastronomskoj priči ove kuće dodati što raskošnije pizze iz stare krušne peći na drva izrađene 1984. od talijanskih majstora te prvoklasne premium steakove (Rib Eye Black Angus, Tenderloin, Chicago steak, T bone, Lamb Chops) iz cijeloga svijeta i mnogo drugih 'lipih stvari'.

- U Bakri želimo gosta povesti na gastronomsko putovanje kroz prošlost i ono što je stari pučki Split dao svijetu, ali i da uživaju u modernoj gastronomiji i umješnosti našeg iskusnog tima - poručio je Šerka.

Frane i njegov partner i prijatelj Ante Poša dvojac je koji je oživio u susjedstvu konobu Lučac preuzevši je prije nekoliko godina. U novoj Bakri pored pizza, žele imati i suvremenu kuhinju temeljenu na sezonskim namirnicama lokalnih proizvođača, dnevnoj ponudi obližnjeg Pazara, kao i stalnoj potrazi za nečim novim. Ističu da su na izvoru svih događanja gradskog središta, a opet dovoljno sklonjeni u ulicu gdje se staro pučko predgrađe Lučac spaja s Bačvicama, u ulici kakvu svi traže kad stignu u mjesta gdje nisu bili, gdje hrana priča te ima okus grada i vremena.

- Nalazimo se na mjestu prepunom povijesti koju još istražujemo, no poznato je da su krajem 19. stoljeća stari Splićani u našem susjedstvu imali vinske podrume enološkog društva Prima Societa Enologica Dalmata in Spalato, pa i da se njihovim vinima 1875. godine oduševio i sam car Franjo Josip I. prilikom posjeta Splitu. U našoj kući želimo da gost osjeti duh starog Lučca kroz pučke namirnice splitskih težaka koje bi donosili sa splitskih polja i vinograda, ali i kreativne atmosfere zabilježene u vremenu kad su veliki kipari Ivan Meštrović i Toma Rosandić učili krotiti kamen u radionici u našem susjedstvu na Zlodrinoj poljani kod majstora Pavla Bilinića - istaknuo je Šerka.

Vaša reakcija na temu