Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ciklus predavanja '1090. obljetnica I. splitskog crkvenog sabora'
Regnum Croatorum Piše: Mate Božić, koordinator projekta arheološkog turizma 'Regnum Croatorum'

Ciklus predavanja '1090. obljetnica I. splitskog crkvenog sabora'

Danas počinje program kojega je osmislila Udruga studenata povijesti 'Toma Arhiđakon'

Udruga studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' - ISHA Split od 27. do 30. siječnja organizira niz izlaganja pod zajedničkim nazivom '1090. obljetnica I. splitskog crkvenog sabora' kojima obilježava ovu, za povijest Splita i Hrvatske, vrlo značajnu obljetnicu.

U utorak, 27. siječnja, održat će se ciklus izlaganja u prostorijama Sveučilišne knjižnice u Splitu (Sjeverni toranj) od 15 do 19 sati s temama: 'Pripadnost istočne obale Jadrana do splitskih sabora 925. i 928.' (Matea Mihaljević Jurković); 'Tumačenje imena Hrvat kod Konstantina Porfirogeneta' (Mate Božić); 'Pomorstvo i trgovina na Jadranu u ranom srednjem vijeku' (Jelena Milašinović); 'Kršćanstvo u Splitu od Ivana Ravenjanina do I. splitskog crkvenog sabora' (Ružica Šamanović); 'Splitski crkveni sabori 925. i 928.' (Ivan Čarić) i 'Pape u kronici Tome Arhiđakona' (Ilija Matanović). 

Od srijede do četvrtka (28.-29. siječnja) u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu (Poljana kraljice Jelene 1/III) od 19.30 do 21.30 sati bit će predstavljene pojedine teme iz projekta arheološkog turizma 'Regnum Croatorum' na kojima su zajednički radili studentice i studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu (smjer Turizam), Filozofskog fakulteta u Mostaru (odsjek Arheologija) i Filozofskog fakulteta u Splitu (odsjek za Povijest).

U srijedu će biti predstavljene teme: 'Knez Mislav i sv. Martin u Podstrani' (Anamarija Bašić, Dijana Krešić, Lucija Mihanović); 'Perunov reljef i crkva Uznesenja Marijina u Žrnovnici' (Anamarija Bašić, Lucija Mihanović, Zrinka Vekić); 'Benediktinac Gottschalk i Rižinice u Solinu' (Mihaela Barać, Dujo Boban, Ivana Čačija); 'Knez Trpimir i sv. Juraj na Putalju' (Mate Berić, Ivana Budimir, Milena Topić) i 'Crkva sv. Marte u Bijaćima' (Mate Berić, Milena Topić, Zrinka Vekić), a u četvrtak: 'Kraljica Domaslava i sv. Vid na Klisu' (Mihaela Barać, Dujo Boban, Luka Golemac); 'Kraljica Jelena i crkve sv. Marije i sv. Stjepana' (Mihaela Barać, Mate Božić, Ivana Čačija); 'Kralj Zvonimir i bazilika sv. Petra i Mojsija u Solinu' (Mihaela Barać, Fani Barkidjija, Mate Božić) te 'Krstionica sv. Ivana, Sustipan i kralj Stjepan II. u Splitu' (Ivana Budimir, Marino Kumir, Ana Milat, Slavko Popović). 

Tijekom Noći muzeja, u petak 30. siječnja, u Hrvatskom pomorskom muzeju Split od 19 do 23 sata, održat će se ciklus izlaganja iz pomorske povijesti s temama: 'Pripadnost istočne obale Jadrana do splitskih sabora 925. i 928.' (Matea Mihaljević Jurković); 'Pomorstvo i trgovina na Jadranu u ranom srednjem vijeku' (Jelena Milašinović) i 'Prvi svjetski rat na Jadranu' (Jelena Milašinović).

Istu večer u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, od 22 do 23 sata, za sve zainteresirane bit će predstavljen i projekt arheološkog turizma 'Regnum Croatorum'. 

Vaša reakcija na temu