Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ciklus predavanja '1090. obljetnica I. splitskog crkvenog sabora'
Regnum Croatorum Piše: Mate Božić

Ciklus predavanja '1090. obljetnica I. splitskog crkvenog sabora'

Danas počinje program kojega je osmislila Udruga studenata povijesti 'Toma Arhiđakon'

Udruga studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' - ISHA Split od 27. do 30. siječnja organizira niz izlaganja pod zajedničkim nazivom '1090. obljetnica I. splitskog crkvenog sabora' kojima obilježava ovu, za povijest Splita i Hrvatske, vrlo značajnu obljetnicu.

U utorak, 27. siječnja, održat će se ciklus izlaganja u prostorijama Sveučilišne knjižnice u Splitu (Sjeverni toranj) od 15 do 19 sati s temama: 'Pripadnost istočne obale Jadrana do splitskih sabora 925. i 928.' (Matea Mihaljević Jurković); 'Tumačenje imena Hrvat kod Konstantina Porfirogeneta' (Mate Božić); 'Pomorstvo i trgovina na Jadranu u ranom srednjem vijeku' (Jelena Milašinović); 'Kršćanstvo u Splitu od Ivana Ravenjanina do I. splitskog crkvenog sabora' (Ružica Šamanović); 'Splitski crkveni sabori 925. i 928.' (Ivan Čarić) i 'Pape u kronici Tome Arhiđakona' (Ilija Matanović). 

Od srijede do četvrtka (28.-29. siječnja) u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu (Poljana kraljice Jelene 1/III) od 19.30 do 21.30 sati bit će predstavljene pojedine teme iz projekta arheološkog turizma 'Regnum Croatorum' na kojima su zajednički radili studentice i studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu (smjer Turizam), Filozofskog fakulteta u Mostaru (odsjek Arheologija) i Filozofskog fakulteta u Splitu (odsjek za Povijest).

U srijedu će biti predstavljene teme: 'Knez Mislav i sv. Martin u Podstrani' (Anamarija Bašić, Dijana Krešić, Lucija Mihanović); 'Perunov reljef i crkva Uznesenja Marijina u Žrnovnici' (Anamarija Bašić, Lucija Mihanović, Zrinka Vekić); 'Benediktinac Gottschalk i Rižinice u Solinu' (Mihaela Barać, Dujo Boban, Ivana Čačija); 'Knez Trpimir i sv. Juraj na Putalju' (Mate Berić, Ivana Budimir, Milena Topić) i 'Crkva sv. Marte u Bijaćima' (Mate Berić, Milena Topić, Zrinka Vekić), a u četvrtak: 'Kraljica Domaslava i sv. Vid na Klisu' (Mihaela Barać, Dujo Boban, Luka Golemac); 'Kraljica Jelena i crkve sv. Marije i sv. Stjepana' (Mihaela Barać, Mate Božić, Ivana Čačija); 'Kralj Zvonimir i bazilika sv. Petra i Mojsija u Solinu' (Mihaela Barać, Fani Barkidjija, Mate Božić) te 'Krstionica sv. Ivana, Sustipan i kralj Stjepan II. u Splitu' (Ivana Budimir, Marino Kumir, Ana Milat, Slavko Popović). 

Tijekom Noći muzeja, u petak 30. siječnja, u Hrvatskom pomorskom muzeju Split od 19 do 23 sata, održat će se ciklus izlaganja iz pomorske povijesti s temama: 'Pripadnost istočne obale Jadrana do splitskih sabora 925. i 928.' (Matea Mihaljević Jurković); 'Pomorstvo i trgovina na Jadranu u ranom srednjem vijeku' (Jelena Milašinović) i 'Prvi svjetski rat na Jadranu' (Jelena Milašinović).

Istu večer u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, od 22 do 23 sata, za sve zainteresirane bit će predstavljen i projekt arheološkog turizma 'Regnum Croatorum'. 

Vaša reakcija na temu