Crvena armija: Kako je nastala legendarna sovjetska hokejaška reprezentacija
Dokuma Film Festival Piše: Dalmatinski portal

Crvena armija: Kako je nastala legendarna sovjetska hokejaška reprezentacija

Na DokuMA Film Festivalu u Makarskoj će biti prikazan film koji je oduševio publiku i kritiku na prošlogodišnjem Cannesu

Među najzanimljivijim naslovima drugog DokuMA Film Festivala u Makarskoj se izdvaja sportsko-politički dokumentarac 'Crvena armija' (Red Army, 2014) koji prati priču Vlachaslava 'Slave' Fetisova, kapetana legendarne hokejaške reprezentacije SSSR-a.

Scenarist i redatelj filma je Gabe Polsky, američki autor sovjetskih korijena. Od djetinjstva je trenirao hokej a igrao je i za sveučilišnu momčad Yale University gdje je studirao politologiju i povijest. Istraživajući ruski hokej fascinirala ga je vojnička stega i kolektivizam u treningu te naizgled 'umjetnički stil' same igre na ledu. Kroz hokej se upoznao s naslijeđem svoje obitelji ali i spoznao koliko je 'Crvena armija' utjecala i utječe da današnji ruski mentalitet i političko vodstvo. U produkciji filma su mu pomogli kultni njemački redatelj Werner Herzog te hollywoodski producentski veteran Jerry Weintraub

Slava Fetisov je sedmerostruki svjetski prvak, vlasnik dvije zlatne olimpijske medalje te trostruki pobjednik Stanley kupa. Bio je prvi građanin SSSR-a koji je dobio vizu za igranje na zapadu te se smatra pionirom angažmana europskih hokejaša u NHL-u. Nakon mirovine se politički angažirao te igrao ključnu ulogu u dovođenju Olimpijade u Sochi i šest godina obnašao dužnost ministra sporta. Kao predsjednik hokejaškeg kluba CSKA Moskva te vijeća direktora KHL-a ostaje vodeća figura ruskoga hokeja.

Dokumentarac 'Crvena armija' pokazuje kako je opresivni sistem stvorio jednu od najboljih sportskih momčadi u povijesti. Beskrupulozne metode treninga koje su testirale krajnje granice ljudske izdržljivosti, političke prijetnje u slučaju neuspjeha na ledu te potpuno gušenje individualizma zbog vrhunske uigranosti kolektiva su donijele brojne sportske pobjede ali ne bez velike žrtve i odricanja pojedinaca. Namjera Gabea Polskog je bila snimiti film koji će biti posveta sovjetskoj borbi i slaviti umjetnost hokeja koja je izašla iz turbulentnog hladnoratovskog vremena.

'Crvena armija' je oduševila publiku i kritiku na prošlogodišnjem Cannesu. Priča o Fetisovu koji se suprostavio nedodirljivom sistemu te postao inspiracija generacijama Rusa je danas aktulna kao i u doba Hladnog rata. U ovom 'sportskom filmu koji trebaju pogledati i oni koje sport ne zanima' uz Fetisova sudjeluju i trener sa rekordnim brojem pobjeda u NHL-u Scotty Bowman, hokejaš Alexei Kasatonov te šahovska legenda Anatolij Karpov.

Film će biti prikazan u subotu 6. lipnja u Ljetnom kinu u Makarskoj.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(4575, "");
Pregledaj komentare
29