Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DALMATINSKA KUŽINA: Tabinja oli bakalar na žgvacet
Dalmatinska kužina Piše: Siniša Vuković

DALMATINSKA KUŽINA: Tabinja oli bakalar na žgvacet

'Maestrochef' Siniša Vuković piše o tradicionalnoj dalmatinskoj spizi

Ošušenu tabinju dosta je potopit izjutra, ako je mislimo parićavat za obid. Neka se dobro pomoči. A ako je baš puno suha, stara, ondac je moremo metnut u vodu i večer prin, pa neka prinoći. Izjutra, vodu ćemo prolit ća, pa potopit ribu u novu vodu. Do obida.

E, a je doša momenat za počet sa parićavanjen, ondac ćemo pomnjivo ogulit kožu s nje, oli višje njih, već naprama ten koliko će čejadinih sest za stol, pa ćemo tu kožu metnut napodan teće (oli bronzina) ol giza, jerbo bi u obišnon teći lako to moglo zagorit. Prstiman ćemo istrvit meso ol tabinje na manje komade, pazeć da lipo otribimo drače. Vaja vidit koliko nan je ispalo čistega mesa, pa ćemo naprama ten omirit koliko nan je potriba kumpirih. A kumpirih uvik triba metnut višje nego duplo ol ribe!

Kumpire ćemo izrizat na barenko prst debele fete, a more i bokun debje, pa ćemo jih položit u teću, na postejicu ol šušene tabinje ča smo je postivali na njezinu kožu. Ondac ćemo ribu i kumpire zasut iskrižanin lukon i petrusimulon, soljon i papron… i jopeta sve ponovit dokle ne potrošimo tabinju i kumpir. Pokle smo sve usuli, zalit ćemo vodon, da bude jednu centimetar poviše tega u teći.

Pa na oganj, da uzavre. A kal je uzavrilo, ondac ćemo skalat oganj uništa, da nalagahno tihula, lagahno, lagahno… pa ćemo ulit u žmulu maslinovega uja, dodat na zlici konšerve, list-dva javora i poklopit pokrivon da puno ne izavire voda. 

I, neka se tako kuha najmanje dvi ure, do dvi ipo ure. Svako toko protrest ćemo bokun sa tećon, nikako mišat, da se na koža na podanku ne bi raspala. A kal je gotovo, more se žgvacet u pijatu posut su jošćec pinku papra i usitno iskrižanega petrusimula, već kako van pita po guštu.

Vaša reakcija na temu