Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DAN OČEVA Poznati tate pričaju o svojoj najdražoj životnoj ulozi

DAN OČEVA Poznati tate pričaju o svojoj najdražoj životnoj ulozi

Melnjak, Duple, Pirić, Jurić, Amulić, Garbin, Dragojević govore koje su im roditeljske obveze najdraže i jesu li strogi ili popustljivi roditelji

Danas na dan sv. Josipa - 19. ožujka kada obilježavamo Dan očeva. Poseban je to dan kada svojim očevima želimo dati do znanja koliko ih volimo, cijenimo i koliko smo im zahvalni na svemu što rade za nas. Iako nije toliko raširen kao Majčin dan, dan kada slavimo svoje očeve posljednjih nekoliko godina dobiva sve veću pozornost. Davno su prošla vremena kada je uloga oca bila samo zarađivati novac i hraniti obitelj. Tim povodom porazgovarali smo s nekoliko poznatih muškaraca kojima je jedno zajedničko - uloga oca koja im je najdraža od svim životnih i poslovnih koje ih krase. 

DARIO MELNJAK

Dario Melnjak, 29-godišnji je Varaždinac, igrač Hajduka, otac je dvogodišnje djevojčice Kleio i suprug samozatajne Grkinje Georgije Psori.

- Najposebnija, najljepša, najbitnija, srcu najradosnija uloga u mojem životu je ona koju sam dobio prije dvije godine kada sam postao tata. Imamo nekad manje lijepe dane, ali vrijeme s kćerkom liječi sve - priznaje nam nogometaš.

Samozatajni Varaždinac na Instagramu ne skriva koliko je posvećen i koliko je obožava svoju kćerkicu. 

- Imam dosta obiteljskih zadataka i uživam u njima. Volim provoditi vrijeme u kuhinji, u spremanju svakakvih obroka malenoj, da budu zdravi i istovremeno ukusni. Zajedno svi čistimo, kuhamo, igramo se… Iako sam nekad umoran iza treninga, sve se to zaboravlja kad te dijete pogleda u oči, nasmije se i zagrli te - kazuje nam Melnjak. 

Hajdukovac je prije profesionalne sportske karijere, istovremeno uz nogomet, pohađao učiteljski fakultet. 

- Želja mi je bila raditi s djecom, odgajati ih. Tako da, uživam u 'radu' s Kleio. Tako imamo svakakve igre - mozgalice, za motoriku, puno šetnje, čitamo knjige, crtamo, ali to je još pokušaj crtanja jer je ona mala, a ja loše crtam. Volim je uspavati, to je nekako moja uloga, a njezina velika želja svaku večer - otkriva nam Dario svoju očinsku stranu. 

- Mislim da sam dovoljno strog, a opet, kad treba, popustljiv, svakako najljepši, ali i najteži posao na svijetu - priznaje nam zadovoljni Melnjak koji je sinoć sa svojim Hajdukom upio pobjedu nad Slaven Belupom. 

JURICA PIRIĆ


Juricu Pirića i njegovu suprugu Mariju ne  povezuje samo zajednička ljubav prema istom poslu, već i ona usmjerena na odgoj i brigu koju imaju kao roditelji. Modni dvojac Arileo ponosni su roditelji 19-godišnje Ive i 15-godišnjeg Marina

- Uloga oca je najljepša i najteža uloga u životu. Uvijek se pitate, bez obzira na godine roditeljskog iskustva, jeste li negdje pogriješili i radite li to dovoljno dobro. Ono što nam se vrati je posebna emocija koju nam djeca pruže. Nema ljepšeg osjećaja nego ih gledati kako sazrijevaju i odrastaju i biti sretan jer su u vašim očima uspješni i kvalitetni ljudi. Onda znate da ste dobar roditelj - priča nam Jurica.

Splitski kreativac nam objašnjava kako su njih dvoje podijelili ravnopravno sve modne poslove i roditeljske obveze.

- Dok su bili manji moja uloga je bila organizirati odlazak u parkove, prirodu, na piknike, a za takve trenutke nas vežu najljepša sjećanja. Danas su Iva i Marin mlade osobe koji imaju svoje živote i društva i nemaju toliku potrebu za druženjem sa mnom, ali isto primijetim da im je veliki gušt kada svi zajedno odemo negdje i kada se družimo kao obitelj. Još primijetim njihovu dječju crtu na licu. Nedjeljom im volim spremiti doručak dok svi spavaju, pogotovo tatine omiljene fritule sa nutelom - sjetno će Jurica koji sebe smatra popustljivim roditeljem. 

- U neku ruku imam tu privilegiju jer sam dosta poslovno zauzet i većinu obaveza je preuzela supruga. Tako da sebi mogu priuštiti taj popustljivi dio jer supruga mora 'glumiti' onu strožu stranu. Oko odgoja se dogovaram s njom i to je jedini način da budete uspješni roditelj - priznaje nam Pirić koji uskoro priprema slavljeničku reviju svog Arilea koji će proslaviti dva desetljeća rada. 

SLAVEN JURIĆ

Slaven Jurić je nakon završetka sportske karijere postao kantautor, glazbenik i uspješan ugostitelj iz Trogira. U malom dalmatinskom mjestu smjestio je svoju obitelj koju čine supruga Ana i dvogodišnji Toma.

- Uloga oca je definitivno najposebnija, ali i najzahtjevnija, najodgovornija. Zahtjeva puno odricanja, živaca, a posebno ovih dana kada mi je sin došao u onu terrible two fazu, ali opet ne bi mijenjao za niti jednu drugu ulogu na svijetu - priča nam glazbenik koji priprema svoj prvi studijski album.

- U ovom zimskom periodu kada je dosta mojih poslova u mirovanju i čeka početak sezone, tijekom dana dok je supruga na poslu, ja sam i mama i tata, ali generalno nismo podijeljeni na tvoj ili moj zadatak. Nastojimo oboje jednako sudjelovati u odgoju. To se najviše osjeti na Tomi koji je jako privržen oboma - priča nam bivši nogometaš koji bi sebe okarakterizirao kao popustljivog oca. 

- Žena mi je psiholog koja na svom poslu većinom radi s malom djecom i ona od samog rođenja pazi na mali milijun stvari, tako da zbog balansa moram biti onaj tip koji popušta u svemu. Samo nastane problem kada odem u krajnost pa dopustim sve, tako se Toma igra s pravim brašnom, pravom rižom, pravom tjesteninom pa onda žena poludi kad dođe s posla, a dočeka je stan u neredu. Iako smo mu kupili onu dječju kuhinju naš Toma obožava onu pravu - iskreno će Slaven. 

SINIŠA GARBIN

Frontmen i vokal Mjesnog odbora i voditelj Radio Dalmacije Siniša Garbin gušta u ulozi oca svom dvogodišnjem Duji i osmogodišnjoj Marčelini

- Uloga oca je top. Sve drugo je nevažno i nebitno, nije i nikad neće biti prioritet isprid djece. Nema tu filozofije - iskreno će omiljeni voditelj jutarnjeg showa koji, svakog dana, s Editom Lučić Jelić budi Dalmaciju u 6 ujutro. 

Garbin, koji je prije nekoliko dana snimio prvu Hajdukovu dječju pjesmu 'Vridilo se rodit', kaže kako su djeca najiskrenija i neiskvarena bića na svijetu i zato mu je uloga oca ona najvrjednija koju ima. 

- Zadataka kao tata nema, što djeci treba napraviš i adio. Zadatak mi je da koliko god mogu budem njihov prijatelj prije svega, što me automatski čini koliko popustljivim toliko i strogim tatom. Jedino im sa školom i učenjem nisam od neke pomoći - priznaje Garbin. 

PETAR DRAGOJEVIĆ

Obitelj domaćeg glazbenika Petra Dragojevića bogatija je od svih naših sugovornika. Naime, pjevač i njegova supruga Andrea imaju petero djece. Četrnaestogodišnji David, dvije godine mlađi Emanuel, desetogodišnji Jona, petogodišnja Debora Marija i trogodišnji Noah njihova su obiteljska sreća, a malo je reći da uživaju. 

- Uloga oca je velika čast, ali i velika briga i odgovornost. U obitelji sve zajedno izvršavamo, s obzirom na to da volim kuhati često kuham i kupujem namirnice. Najčešće vozim i odvozim da mi se od toga ponekad zamanta, ali mi je kao tati najposebnije igrati nogomet s dečkima - iskreno će Petar koji otkriva svoju tajnu roditeljskog odgoja.

- Puno, puno priče s djecom pa se nadam da će jednom izaći na dobro. Djeca bi rekla da nisam popustljiv, a strog sam u određenim situacijama. Glavni zadatak mi je voditi djecu pravim putem, koliko je danas moguće te naučiti ih da Boga uvijek imaju ispred sebe - priča nam glazbenik. 

DAMIR DUPLANČIĆ


Damir Duplančić Duple, nekadašnji urednik kultne radijske emisije 'Izgubljena generacija', priznao nam je kako mu je uloga oca posebna, ali ni slučajno najposebnija. Sa suprugom Dašom ima 28-godišnju Dorinu i 26-godišnjeg Duju.

- Najposebniji mi je uvijek bio rad na samome sebi i ispravljanje mojih krivih Drina, a sve da bi samim tim moja uloga prema svim drugima, pa tako i prema mojoj djeci, bila što je moguće bolja i ispravnija - priča nam DJ Duple. 

- Moji zadaci u obitelji su svako jutro vjerovati životu, zadržati radost u sebi i svojoj okolini što god radio, pa tako i u djeci - svojoj i tuđoj. Trideset godina sam radio s djecom u sportu. Prošlo ih je na tisuće i bio sam višestruki sportski otac i to s ponosom danas mogu izjaviti. Danas mi susretanje s njima na cesti, sad kad su već odrasli ljudi, donosi one najveće honorare, one najvažnije, one emotivne, one potvrde bez prisile. Čak bez ikakve riječi vidiš uzajamni respekt, zahvalu, radost, pozitivnu, energiju, dobrotu u oba smjera - priča nam Damir ističući kako su odgojili oni njega. 

- Danas s poprilične vremenske distance vidim da nas je život baš lijepo spojio i zajedno odgojio. Da smo jako dobro to zajedno odigrali. U mnogome je tu pomogla činjenica da sam zapravo cijeli život ostao dijete i nikad nisam, i nikad neću, to izbit iz sebe - odlučno će Damir koji smatra da nije strog.

- Nisam ni popustljiv, nego sam naprosto neodoljiv - zaključio je. 

IVO AMULIĆ

Ivo Amulić, pjevač splitskog Rišpeta, postao je otac po treći put u 58. godini. Njegova supruga Sandra Kekez i on nadjenuli su svojoj dvogodišnjoj mezimici ime Dina, dok Amulić ima dvoje odrasle djece iz prvog braka kćer Hanu i sina Mihovila.

- Roditeljstvo je jedina stvar koja me ispunjava kompletno kao osobu. Druge stvari u životu radim zbog ljubavi i zato što je to meni posao, a sve ono drugo vrijeme sam uglavnom posvećivao mojoj starijoj djeci, a sada i mojoj malenoj Dini. Ona je jedno predivno dijete, promijenila me, bolji sam čovjek, bolje se osjećam - iskreno će nekadašnji pjevač Tutti Fruttija. 

- Moja starija djeca već imaju svoju djecu, a s Dinom obavljam sve poslove zajedno sa suprugom. Od onih sam roditelja koji nema problem napraviti sve za dijete. Obožavam djecu odmalena, a kako mi je mama radila kao odgajateljica u vrtiću uvijek je govorila kako sam druželjubiv. Vjerojatno sam zato i ostao u ovom poslu, a kasnije je postao moja ljubav - kazao je Ivo koji za sebe kaže kako je strog i pravedan otac.

- U nekom periodu igre nekad pelena mora proraditi - našalio se glazbenik. 

Zato danas nemojte zaboraviti čestitati svojim očevima njihov dan. Sjetite se samo koliko su oni nama posvetili vremena, truda, energije i pažnje.

BERNARD JURIŠIĆ

Bernard Jurišić, sportski novinar i kolumnist, poznat po svojim odličnim sportskim analizama, a puno manje kao jedan brižan otac. Njegova djeca fokus su njegovog života što nam je i sam ispričao.

- Apsolutno, ništa nije ni blizu uloge roditelja. I to je uloga koju najozbiljnije shvaćam i o kojoj najviše razmišljam - priznaje nam sportski novinar kojem za djecu ne postoji zadatak kojeg ne bi obavio.

- Radim svašta, od razvoženja, preko sportskih aktivnosti, do pomaganja sa školskim gradivom. Sve što treba, iako moram priznati da je mama ipak kraljica našeg kućanstva. Što se odgoja tiče, tu smo podjednaki - govori Jurišić koji kaže kako je istovremeno strog, ali i popustljiv.

- Ovisno o situaciji i reakciji djeteta. Ako vidim da im je žao zbog nečeg lošeg što su napravili i da su shvatili kritiku, onda nisam prestrog, ali isto tako smatram da dijete treba proći i kaznu i malo strogoće jer dijete treba odgajati, a ne ga pustiti da se samo odgaja, što je danas  nekakva moda. Radije ću kao otac biti 10% stroži nego što treba, nego 10% popustljiviji, jer mama je ionako tu da bude 'dobar policajac' kad ja odglumim lošega - priča nam tata 11-godišnje Sare i 6-godišnjeg Nike.

Vaša reakcija na temu