Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DOAJEN FOTOGRAFSKE SCENE Posljednja izložba Ante Verzottija

DOAJEN FOTOGRAFSKE SCENE Posljednja izložba Ante Verzottija

Postavom u Galeriji umjetnina simbolički je zaključio dugogodišnju javnu karijeru

Sinoć je u Galeriji umjetnina u Splitu otvorena samostalna izložba 'Tražitelji smisla' fotografa Ante Verzottija. Kako nam je sam autor rekao, ovo je najvjerojatnije i njegova posljednja izložba jer sa svojih 80 godina ne misli ih više priređivati. To ne znači da će prestati s radom jer je još uvijek aktivan. 

Verzotti je na Akademiji lijepih umjetnosti FAMU u Pragu 1973.  diplomirao filmsko i televizijsko snimanje. Fotografijom se bavi od 1957. Bio je službeni fotograf Mediteranskih igara u Splitu 1979. i Europskog prvenstva u plivanju i vodenim sportovima 1982. Od 1979. do 1999. sustavno fotografski dokumentira sve programe Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Splitskog ljeta. Od 1992. stalno je zaposlen u novinskoj kući Slobodna Dalmacija kao urednik fotografije i fotoreporter. Od osnutka Umjetničke akademije u Splitu 1997. do umirovljenja predaje na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija. Aktivni je član Fotokluba Split od 1957. i Kino kluba Split od 1959., član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika od 1975., Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti od 1980. i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1981. Samostalno je snimio, montirao i režirao 13 kratkometražnih filmova eksperimentalnoga, igranoga i dokumentarnoga žanra. Za rad na filmu nekoliko puta je nagrađen. Hrvatski fotosavez mu je 2008. dodijelio titulu Majstor fotografije prvog reda (MF-HFS). Dobitnik je Nagrade grada Splita za životno djelo 2011. Godine 2016. dobio je nagradu Joško Kulušić Slobodne Dalmacije za životno djelo u području novinarstva.

Ova izložba kojom namjerava simbolički zaključiti dugogodišnju javnu karijeru je odabir radova posljednjih desetak godina, a tu se našao i najnoviji triptih 'Zbogom, Ukrajino' te fotografije iz ciklusa Fluorescencije, Grad, Jedrenje, Vidović i Western TV freske.

Kako je rođen 1942. godine u ovom prostoru gdje je nekada tu bila bolnica i rodilište, drago mu je da tu završava i njegov izložbeni put. 

Brojni posjetitelji su ga pozdravili gromoglasnim pljeskom i uživali u izloženim djelima.

Kustosica izložbe je Iris Slade, a moći će se pogledati do 23. lipnja 2022.

Vaša reakcija na temu