Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DRUGI TJEDAN 64. MDF-a: Neke nove radionice i neke nove predstave u Šibeniku

DRUGI TJEDAN 64. MDF-a: Neke nove radionice i neke nove predstave u Šibeniku

Donosimo detaljan program

Ovogodišnji Međunarodni dječji festival u Šibeniku ušao je u drugi i završni tjedan održavanja. Nakon nevjerojatno čarobnog vikenda koji je Šibenčanima i gostima grada donio spektakl u vidu talijanske akrobatske predstave 'Meraviglia' i mnoštvo uzbuđenja na sportskim terenima, vrijeme je za novu dozu edukacije kroz radionički program koji od ovog tjedna uz domaće, vodi i niz vrhunskih međunarodnih umjetnika i pedagoga. 

Neki od njih su Yanomi, kazališna glumica iz Tokija, Japana, Lisa Wolf, likovna umjetnica iz Austrije, Ada Burke, kazališna glumica i producentica iz Londona, zatim Srđana Modrinić, diplomirana dizajnerica i ilustratorica s njemačkom adresom, autorica prošlogodišnjeg festivalskog plakata. Tu je i riječka umjetnica, Jadranka Lacković poznata pod umjetničkim imenom 'ojoMAGico'. Djeca će osim učiti se likovno i dramski izražavati, učiti igrati šah i još more toga. I kad govorimo o Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, naslanjajući se na izvrsnu lutkarsku predstavu 'Mali princ' izvedenoj u nedjelju navečer na ljetnoj pozornici u izvedbi Lightwave Theatre Company, ne možemo ne parafrazirati poznatu rečenicu Antoinea de Saint-Exuperyja 'Ono bitno, očima je nevidljivo'. Jer takav je MDF, nisu toliko važne predstave koje djeca gledaju ili radionice u kojima sudjeluju, koliko je važno ono što nakon svega toga ostane u njima kao zalog za sretnije odrastanje jednom kad se festivalska zastava spusti.

Evo i detaljnog programa za danas:

18 i 19. 30 sati - Šuma Šubićevac - 'Bajka za van: Crvenkapica, Vuk i Baka' - Teatar Poco Loco, Zagreb

- U ovom malom ludom kazališnom događaju, mali i veliki gledatelji sa slušalicama na ušima uživaju u glazbi, prate priču i šeću šumom koju glumi gradski park. U tu veselu i duhovitu šetnju vode ih omiljeni likovi iz bajke: Crvenkapica, Vuk i Bakica. Svaki lik priča svoju priču onako kako ju je on doživio, a kad se konačno susretnu, morat će se dogovoriti koja je prava istina. Bajka za van je predstava u kojoj svi aktivno sudjeluju, ispunjavajući kreativne i edukativne zadatke; vježbaju karate s Vukom, bojaju cvijeće s Crvenkapicom i pomažu baki ispričati bajku o dugonosoj princezi i zmaju.

- Djeca do 10 godina trebaju biti u pratnji odrasle osobe jer se radi o interaktivnoj šetnji na otvorenom i tijekom trajanja cijele predstave obavezno je korištenje slušalica.

19 sati - Perivoj Roberta Visianija - Jokai, interaktivni park, Španjolska

- U vremenima kada elektronički uređaji monopoliziraju način igranja, Jokai nastoji sa svojim ručno izrađenim igrama promovirati autonomnu, kreativnu i kooperativnu igru, pritom promičući međugeneracijske odnose.

- Larun je instalacija sastavljena od zbirke kreativnih ručno izrađenih igara inspiriranih baskijskom mitologijom, s ekskluzivnim dizajnom, kako u tehničkoj tako i u umjetničkoj izvedbi.

- U sklopu zbirke igara Larun postoje dva igraća prostora: Mari - prostor namijenjen starijoj djeci i odraslima sastavljen od različitih igara, gdje se sudionike potiče na razvijanje različitih vještina kao što su: preciznost, koncentracija, strategija i suradnja. Montessori Gunea - igraći prostor opremljen Montessori materijalima namijenjen djeci od 0 do 3 godine. Igre su ekskluzivno dizajnirane kako bi djecu potakle na samostalno razvijanje mašte, kao i na eksperimentiranje i senzornu manipulaciju djeteta, promičući njihovu autonomiju i sigurnost.

20 sati - Trg kneza Branimira, Vodice - 'Neka druga predstava' - Akademija za umjetnost i kulturu Osijek

- Autori i izvođači: studentica studija glume i lutkarstva, Tea Mandarić, student prve godine Diplomskog studija lutkarske animacije, Domagoj Pintarić i Jona Zupković pod mentorstvom izv. prof. dr. art. Maje Lučić i sumentorstvom umjetničkog suradnika Gorana Guksića, suradnica ass. Matea Bublić.

20 sati - Trg kneza Branimira, Vodice - 'Priča o kotrljanju', Akademija za umjetnost i kulturu Osijek

- Autori i izvođači: predstava je nastala kao ispitna produkcija studenata prve godine Diplomskog studija lutkarske animacije, Gabriele Redžić i Domagoja Pintarića pod mentorstvom red. prof. dr. art. Saše Latinovića i Gorana Guksića.

20.30 sati - Trg Poljana - 'Turneja' - Cirkultura, Zagreb

- Interaktivni program koji uključuje igre s posjetiteljima programa. Skupina cirkuskih umjetnika postavlja poligon na kojem posjetitelji vježbaju vještine balansiranja, akrobatike i manipulacije objektima kroz zabavne zadatke.

- Izvođači: Matija Vuletić, Tatjana Vuletić, Jelena Kalaica, Aleksandar Đikić, Diana Fureš, Sara Šipek

21 sat - Ljetna pozornica (Trg Republike Hrvatske) - 'Life doesn't frighten me at all', Umjetnička organizacija VRUM, Austrija

- Kroz ovaj glazbeno-plesno-kazališni projekt VRUM kolektiv, troje odraslih i petero mladih, hrabro kreće u avanturu i upušta se u potragu za načinima borbe protiv straha! Na temelju pjesme Life doesn ́t frighten me at all VRUM-ov međugeneracijski ansambl stvara predstavu u kojoj se suočava s opasnostima, strahotama i ludostima svakodnevice. Poznata pjesma američke spisateljice i aktivistice za građanska prava Maye Angelou šaljivo je, ozbiljno i ritmično polazište ove potrage.

Poetskim tekstovima i ekspresivnim glazbenim slikama govori o različitosti, strahu, samoći i zajedništvu. VRUM zauzima stav protiv čudovišta ispod kreveta, protiv sjene na zidu, protiv tjeskobe koja nas obuzima kad pogledamo krize ovoga svijeta.

21.15 sati - Filmske večeri, Gorica - 'Nina i ježeva tajna'

- Ninin život se okrenuo naglavačke otkad je njezin otac izgubio posao u tvornici nakon pronevjere koju je izveo nadzornik. Nina se počinje brinuti za budućnost svoje obitelji, te sa svojim najboljim prijateljem Mehdijem kreće u spasilačku potragu, nakon što je čula glasine o skrivenom blagu u tvornici, koje je sakrio stari šef tvornice. Ona želi izvesti organiziranu pljačku blaga, kako bi ga podijelila između njezina oca i ostalih kolega s njegova posla. Sinkroniziran.

Vaša reakcija na temu