Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DUPKOM PUNA DVORANA Predstavljena knjiga 'Feđa - 50 godina fotografije'

DUPKOM PUNA DVORANA Predstavljena knjiga 'Feđa - 50 godina fotografije'

'Najvažniji kroničar svoga zavičaja, foto s velikim F'

U prepunoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića predstavljena je fotomonografija 'Feđa - 50 godina fotografije'. Uz puno smijeha, anegdota, ali i pokoju suzu istinski se uživalo na promociji jedinstvene knjige legendarnog splitskog fotoreportera Fjodora Feđe Klarića

Urednik fotomonografije Damir Šarac je duhovito prepričavao kako su uopće 'slagali' fotografije, koliko je slatke muke Feđa zadao njemu i dizajneru Žarku Tičinoviću. Raspoložena je bila i Grozdana Ribičić, ravnateljica Gradske knjižnice koja je ujedno Ribičić i moderirala iznimnu večer. Što je Feđa Klarić značio u njegovu odrastanju i što predstavlja svom gradu lijepo je opisivao književnik i kolumnist Jurica Pavičić.

- Kad bi se listale novine u našoj kući, a otac čitao naglas Smoju, imao si osjećaj da su novine važne i da su važni oni koji pišu. Vjerojatno sam zato i krenuo u novinarstvo. Neke od cijenjenih ljudi poznavali smo po potpisu, Smoju, Popadića, Kudrjavceva...Neke smo poznavali likom, a to lice novine je bio Feđa. Moga si ga svugdi vidit, Već tada je bio lice novinarstva, mogao se odmah vidit i njegov modalitet rada, promatrao bi situaciju i razmotrio koji kadar je ključan za informaciju - govorio je.

Naglasio je i kako se kod Feđe uvijek imao osjećaj da je prvi.

- Kao da ima sposobnost bilokacije, uvik je tamo gdje treba biti, kad se privrne kamion, kad je na Rivi Jodie Foster...

Feđa je uvik donosio informaciju, u tom smislu je najvažniji kroničar Splita i Dalmacije - pričao je.

Na kraju je ustvrdio kako je fotomonografija sjajna knjiga, ali i da se prvi put pokazuje da Feđa nije 'tek' reporter nego foto, s velikim F.

- Knjiga je okretanje novog lista i donosi svježu perspektivu - zaključio je Jurica Pavičić.

Feđa Klarić je malo govorio, ali puno rekao. Podsjetio je da je 'dite Prokurative' i kako je na poziv iz Slobodne Dalmacije krenuo se okušati kao fotograf. A, ostalo je, kako se to kaže, povijest ovjekovječena nizom nagrada koje Feđa niti ne spominje.

- Raduje me svačija fotografija, veseli me uspjeh svakog čovjeka iz bilo koje sfere društvenog života, to je uspjeh moga grada - jednostavno je objasnio radost dijeljenja znanja.

Nasmijao je primjedbom kako mu danas kolege njegove generacije znaju reći da im nedostaje 'zlatno doba fotografije' iz njihove mladosti.

- Ma koje zlatno doba, imaš film, ne znaš šta će ispast, oćeš sve 'ispucat', pa trčiš u redakciju razvit! Sad sve odma vidiš, možeš fotografirat koliko hoćeš i još odma možeš poslat - poentirao je u svom stilu. Zasuzile su mu oči kada je na kraju kazao kako je ova godina posvećena Smoji za njega jedna od najvažnijih.

- Vridilo je da smo to doživjeli, on je najveći kroničar Dalmacije svih vremena - rekao je uz zahvalu gradonačelniku na proglašavanju 'Godine Miljenka Smoje'. 

Iz tople večeri izdvojimo i anegdotu iz 1979. godine koju je ispričala predsjednica Fotokluba Split Ana Žanko. Otkrila je kako je Feđa zaslužan da prostor, koji je u vrijeme njegovog mandata proglašen i kulturnim dobrom, izgleda upravo ovako. U vrijeme Mediteranskih igara kada se slavila ljepota grada, naime, organizirana je i izložba Ive Eterovića. Prostor Fotokluba je bio totalno derutan, pa se Feđa dosjetio ići u tadašnju gradsku upravu pitati da ga obnove. Rekao je vlasti da dolazi Tito na izložbu, a da je prostor u očajnom stanju. Grad je uložio u Fotoklub, a Tito, naravno, nije trebao doći, niti je došao. 

Večer u kojoj su  brojni Splićani došli zapljeskati Feđi Klariću zaokružili su glumac Marjan Nejašmić Banić i vokalni ansambl Jedinstvo.

Vaša reakcija na temu