Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Evo što sve očekuje posjetitelje međunarodnog književnog festivala Split Lit Int

Evo što sve očekuje posjetitelje međunarodnog književnog festivala Split Lit Int

Od 27. studenog do 5. prosinca

Ssplitska udruga za kulturu SpLitera organizira međunarodni književni festival Split Lit Int - Salon meets Agora: Literary Mapping of the Mediterranean. Održat će se od 27. studenog do 5. prosinca u Splitu.

Kao svojevrsni uvod u glavni program festivala, u subotu, 27. studenog, održat će se dva događanja - dječji program u Gradskoj knjižnici Marka Marulića s početkom u 11 sati te otvaranje izložbe u Etnografskom muzeju Split u 12 sati, pod nazivom 'Moj Mediteran: Pozdravi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Italije, Grčke, Hrvatske, Libije, Malte, Maroka, Španjolske, Tunisa i Turske'.

Riječ je o izložbi fotografija književnika i književnica koji sudjeluju u projektu Salon meets Agora. Odabir fotografija donosi uhvaćene trenutke njihovog i našeg Mediterana danas. Izložba se održava na tavanu Etnografskog muzeja i otvorena je tijekom trajanja festivala, a organizirana je u suradnji s udrugom Culture Hub Croatia.

Program festivala nastavit će se u srijedu, 1. prosinca, od 19 sati u kavani Bellevue razgovorom o Mediteranu; predstavljanjem projekta lokalnoj publici (uz sudjelovanje Brune Bebić, Vilme Benković, Alide Bremer, Edija Matića i Tanje Radmilo), a potom uz splitske književnice i književnike koji će čitati svoje radove. Sudjeluju Jasen Boko, Tonka Alujević, Edi Matić, Ivica Ivanišević, Jurica Pavičić, Dragan Markovina, Marina Vujčić, Renato Baretić, Siniša Kekez i Boris Dežulović.

Četvrtak, 2. prosinca, rezerviran je za dolazak međunarodnih gostiju - sudionika na projektu, a program se nastavlja u petak, 3. prosinca, jutarnjom šetnjom i razgovorom u gradu, turom +Salon & Agora+ pod vodstvom Ivice Proface. Istog dana, u 14.30 sati u kavani Central održat će se razgovor sa sudionicom projekta Francescom Borri iz Italije i splitskim autorom Juricom Pavičićem na temu društvenog i političkog razvoja mediteranske obale. Razgovor će moderirati Edi Matić. Nastavak je u 19 sati u kavani Bellevue razgovorom 'In a Foreign Land - Far Away From the Mediterranean Home' s Alemom Grabovcem (Njemačka), Ivnom Žic (Švicarska) i Dragicom Rajčić (Švicarska), koji će moderirati Alida Bremer. Dan završava još jednim razgovorom, ovog puta između Virginie Monteforte (Malta) i Tomislava Oroza (Zadar), koji će se dotaknuti najvažnijih problema Mediterana danas.

Subota, 4. prosinca, posljednji dan festivala, započet će turom po gradu pod vodstvom Ivice Proface, a nastavit će se u kafiću Ghetto Club u 11.30 sati, razgovorom na kojem sudjeluju Ralph Hammerthaler (Njemačka), Arianne von Graffenried (Švicarska) i Renato Baretić - razgovarat će o mogućnostima postavljanja na scenu i pisanja o aktualnim krizama Mediterana. Razgovor će moderirati Bruna Bebić.

Program se nastavlja u 14.30 sati u kavani Luxor, razgovorom između Andreja Nikolaidisa (Crna Gora), Senke Marić (Bosna i Hercegovina), Dragana Markovine i Matjaža Pikala (Slovenija) o problematičnim susjedstvima na Jadranskoj obali - o ekologiji, granicama, politici i turizmu. Razgovor će moderirati Tanja Radmilo.

Program festivala završava programom u 19 sati na Sceni A Umjetničke akademije u Splitu - čitanjima na kojima sudjeluju, uz moderiranje Alide Bremer, Gönza Osmen (Turska), Marija Dejanović (Hrvatska/Grčka), Senka Marić (Bosna i Hercegovina), Naywa Bin Shatwan (Libija), RAMO Thek-Zeroual (Maroko), Ines Abassi (Tunis), Nebojša Lujanović, Francoise Beaune (Francuska) i Andrej Nikolaidis (Crna Gora). Uz čitanje, Fitzgerald & Rimini (Švicarska) održat će glazbeni performans, a prisutni će moći pogledati i ulomak iz predstave 'Dijete od pijeska' Anje Ostojić

Festival je dio programa projekta 'Salon meets Agora: Literary Mapping of the Mediterranean' koji je podržala njemačka zaklada Allianz Kulturstiftung. Više informacija o programu, udruzi SpLitera i projektu dostupno je na poveznici.

Vaša reakcija na temu