Već 13.godinu zaredom Kaštel Kambelovac je bio centar svita zbog Fešte o boba. Ovogodišnja gastronomska manifestacija okupila je, svjedoče tradicionalni posjetitelji, ali i glavni organizator Vlado Perišin, nikad više uživatelja boba.
Da nije bilo lako žiriju, svjedoči i rekordan broj jela za degustaciju i ocjenu, čak 55 od 29 ekipa!
A i kulinari, mahom domaći, pokazali su zavidnu maštovitost u sljubljivanju boba i brojnih drugih jela. Svakako je jedna od delicija bio sladoled s bobom, torta s bobon je i nagrađena, ali najbolja od najboljih je bila Dubravka Bagulova.
Tri dana je radila na pripremama pašticade s bobom, manistrom i kozicama. Sve godine sudjeluje, ali nikad do sada se njje natjecala. Na nagovor Vlade se prijavila, prvi put. I kući nosi glavnu nagradu, pršut. Više od svega, zadovoljstvo.
- Zadnja je jelo donijela i još pitala može li - govorio je chef Antun hvaleći odličnu kuharicu koja je dobila najviše bodova, 367 od ukupno četiri stroga vrhunska kuhara.
Dubravka je nagradu posvetila ocu.
- Hvala vam, hvala vam od srca, uzbuđena sam, ne znam što bih rekla - govorila je.
Naravno da su je svi 'zaskočili' za recept, pa iako je uz smiješak oklijevala reći tajanstveni sastojak na koncu je popustila i otkrila da je u 'najjednostavnijoj pripremi, bez velikih začina' dodala krokant.
Drugonagrađeni, Bijaći čije su boje 'branili' Milivoj Novak i Ivan Carev šarmirali su žiri i originalnim pregačama na kojima su ispisani stihovi koje je pradjed mladog Careva posvetio ovoj zdravoj namirnici.
- Oj bobe moj dragi slatkoga si roja, željan te ja čekan hrana si najbolja - pjevao je pradjed, također imena Ivan Carev.
Dvojac je nagrađen, inače, za bob s pršutom i manistrom.
Ante Birčić je pripremio puže s bobom za treće mjesto. Najbolji muški kolektiv su Marenduri i bakalar s bobom, ženski Pozitiva za tortu s bobom, najbolje tradcionalno jelo je ujedno bila i peta nagrada, a to je junetina s bobom. Posebnu pažnju su dobili četvrtonagrađeni, Dječji vrtić Kaštela.
Vlasnik Coccola iz Trogira Miro Kukanjac je pozvao svu dječicu na domjenak u njegov restoran.
Završila je 13. fešta po redu veselo kako je i počela, a od svih specijaliteta izdvojimo da je u rekordnom roku planuo bob s grdobinom.
Za 10, 15 ili 20 kuna ako je bila riječ o morskim dodatcima bobu, obilato se moglo pojesti. Djeca su se pak pobrinula 'olakšati' novčanike roditeljima brojnim igračkicama koje su se nudile. O tome će brinuti poslije, glavno da su svi uživali u nedjeljnoj Fešti o boba bez obzira na veliku vrućinu.
Zadovoljan je svakako bio gradonačelnik Denis Ivanović koji je uživao u ljepoti i činjenici da je svake godine sve više ljudi na jedinstvenom događanju.
Uvod je ovo u još jednu, vjeruje, uspješnu sezonu.
- Iz godine u godinu sve više je noćenja u Kaštelima. Prošle godine je bilo pola milijuna, a sada ih očekujemo i više - kazao nam je.
Dodao je i da raste broj privatnih iznajmljivača, a gradska uprava odrađuje svoj dio posla, uređuju se plaže i 'udara' na nelegalan otpad.
- Bitno nam je i da radi nas i turista imamo čist i uredan grad - podvukao je Ivanović.