Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Film 'Odisej' o Jacquesu Cousteau stiže u kina, sniman je i u Hrvatskoj

Film 'Odisej' o Jacquesu Cousteau stiže u kina, sniman je i u Hrvatskoj

Redatelj Jérôme Salle je rekao da hrvatski otoci izgledaju kao francuska južna obala četrdesetih godina, što mu je omogućilo prekrasnu scenografiju

Biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteau, koji je 2015. godine sniman i u Hrvatskoj, moći će se besplatno pogledati 7. studenog u 35 hrvatskih kina nakon čega kreće u redovnu kinodistribuciju. U Odiseju su u glavnim ulogama Lambert Wilson, Audrey Tautou i Pierre Niney.

Jacques Cousteau slavni je francuski znanstvenik i pustolov koji je snimio 120 dokumentarnih filmova o tajnama morskih dubina i tako doprinio razumijevanju podvodnog svijeta. Zajedno s Louisom Malleom snimio je film Svijet tišine (Le monde du silence) koji je 1956. godine osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, a zatim i nagradu 'Oscar'. Cousteau je osvojio još dva 'Oscara' i niz filmskih nagrada, ali većina ga pamti po dokumentarnom serijalu Podvodni svijet Jacquesa Cousteaua (The Undersea World of Jacques Cousteau) koji je emitiran krajem 60-ih te bio jedan od najpoznatijih serijala tog vremena. Zajedno s inženjerom Émileom Gagnanom Cousteau je 1943. konstruirao prvi automatski spremnik sa stlačenim zrakom te je sudjelovao u kreiranju i usavršavanju druge ronilačke opreme, a za svoje je sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu dobio i odlikovanje Legije časti.

Odisej je biografski film o ovom legendarnom oceanografu i istraživaču podmorja, a u Hrvatskoj se snimao u rujnu 2015. godine i to na Hvaru (Hvar, Starigrad, Jelsa, uvala Jagodna, Pakleni otoci), Visu i Biševu koji su 'glumili' jug Francuske, gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone. Na filmu je bilo angažirano dvije trećine hrvatskih filmskih djelatnika, među kojima su i voditelji sektora poput scenografa Ivice Trpčića, kostimografkinje Nikoline Kostanjšek, slikarice maske Tine Jesenković, direktora filma Jurice Estera i drugih. Odisej se u Hrvatskoj realizirao kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, a filmska je ekipa za 14 dana snimanja potrošila oko milijun eura (7,4 milijuna kuna) te ostvarila pravo na 20 posto povrata utrošenih sredstava.

Režiju i scenarij Odiseja potpisuje JérômeSalle, a glavne uloge nose Lambert Wilson kao Cousteau, AudreyTautou kao njegova supruga Simone i Pierre Niney kao Cousteauov tragično preminuli sin Philippe. Za produkciju je bio zadužen Fidélité Films / Pan-Européenne, dok je produkciju u Hrvatskoj servisirala MP Filmska produkcija. Osim u Hrvatskoj film se snimao i u Južnoafričkoj Republici te na Antarktiku.

- Prvi se dio filma odvija na lokaciji koju nazivam 'izgubljenim rajem': na jednom dijelu mediteranske obale na kojem nema ni traga betona, a to više u Francuskoj ne postoji. Hrvatski otoci izgledaju poput naše južne obale četrdesetih… Nisam prije znao da to postoji i to nam je omogućilo prekrasnu scenografiju koja je i dalje bila u netaknutom stanju - izjavio je Jérôme Salle, redatelj filma Odisej. 

Povodom Dana neovisnih kina, kojeg organiziraju Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, u utorak 7. studenog u 35 hrvatska kina film Odisej moći će se pogledati besplatno nakon čega će se nastaviti prikazivati u redovnoj kinodistribuciji.

Kina koja sudjeluju u akciji su: Kino Mediteran Bol, Centar Za Kulturu Čakovec, Kino 30. svibnja (Daruvar), Kino Sloboda (Dubrovnik), Kino Mediteran Hvar, Kino Mediteran Imotski, Kino Ivanec, Kino Mediteran Jelsa, Kino Mediteran Komiža, Kino Velebit (Koprivnica), Kino Moslavina (Kutina), Kino Mediteran Lastovo, Dvorana Relković (Nova Gradiška), Kino Marof (POU Novi Marof), Kino Novska, Kino Urania (Osijek), Kino Hrvatski Dom (Pakrac), Kino Dom Kulture Grada Preloga, Kino Valli (Pula), Art-Kino Croatia (Rijeka), Kino Samobor, Gradsko kino Sinj, Kino Dom Kulture Kristalna Kocka Vedrine (Sisak), Kino Slatina, Kino Karaman (Split), Kinoteka Zlatna Vrata (Split), Kino Mediteran Stari Grad, Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Zimsko kino Vis, Kino Vodice, Kino Zabok, Kino Europa (Zagreb) i Kino Kinoteka (Zagreb).

Vaša reakcija na temu