GAST 2022. bi mogao postati svojevrsna ‘headhunting’ arena jer ove godine vlada velika potražnja za radnicima u turizmu - najavili su organizatori
Nakon dvogodišnje pauze 26. međunarodni sajam GAST ponovno otvara svoja vrata za sve izlagače i posjetitelje, od 16. do 19. ožujka u Spaladium Areni. Glavna tema ovogodišnjeg sajma upravo je priprema za izazovnu turističku sezonu, s mnoštvom novih proizvoda, unaprijeđenih usluga, sajamskih popusta, ali i rješenja za manjak radne snage u turizmu koji se ove sezone očekuje. Bogati program specijaliziranih sajmova, ove godine prati i obogaćen stručni program.
- Stručni program usmjeren je na edukaciju, povezivanje i informiranje jer je turistički i prehrambeni sektor pokretačka snaga hrvatskog turizma. U sklopu stručnog programa, pripremili smo niz atraktivnih događanja poput 10. Turističke mreže u sklopu koje će se održati 'Konferencija za vlasnike apartmana, kuća za odmor i male poduzetnike u turizmu Apartman plus' i okrugli stol s temom novih izračuna cijena otpada. Tradicionalna sajamska natjecanja kuhara, barmena i konobara ove godine su dobila novu dimenziju. Naime, održat će se prvo nacionalno natjecanje mladih kuhara za svjetsko natjecanje međunarodnog gastronomskog udruženja Chaînedes Rôtisseurs - kuharstvo kao i Regionalno natjecanje World Skills Croatia koje organizira Turističko-ugostiteljska škola Split - Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Zahvaljujući ovim manifestacijama, GAST 2022 bi mogao postati svojevrsna 'headhunting' arena jer ove godine vlada velika potražnja za radnicima u turizmu. Sajam GAST pionir je prezentacija i natjecanja takve vrste - otkrila je Sanja Vuković Veić, direktorica tvrtke Sajam Split, organizatora sajma GAST 2022.
Partneri sajma su tvrtke Tommy, Bobis i Petason dok su generalni sponzori Premis i Creative Design. Sajam se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH, Ministarstava poljoprivrede, gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstva turizma i sporta, kao i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Turističkih zajednica SDŽ i grada Splita.
- Sajam je izvrsno mjesto za predstaviti projekte koje provodi naša županija. Ove godine predstavljamo projekt 'Ambasador turizma SDŽ' sa željom da ojačamo postojeće turističke kapacitete i proizvode u suradnji s turističkim institucijama. Nadam se da ova sezona neće biti ugrožena ratnim događanjima u Ukrajini i da će se rat što prije završiti - kazao je zamjenik župana Stipe Čogelja te je čestitao organizatorima na predanom radu i izvrsnoj organizaciji ovog dugogodišnjeg sajma, a čestitkama se pridružio i zamjenik gradonačelnika Splita Antonio Kuzmanić.
- Ovaj međunarodni sajam je izrazito važan za Split jer pokazuje da se odgovorno i stručno spremamo za još jednu turističku sezonu. Nadamo se rekordnoj turističkoj sezoni, iako je rat u Ukrajini zaustavio booking. Međutim, veseli nas što nema puno otkazivanja i vjerujemo da ćemo biti spremni da sezona bude na top nivou. Veseli me što već u ožujku po gradu možemo čuti svjetske jezike što je pokazatelj da je predsezona počela. Ovo je sajam koji može privući, osim naših građana i izlagača, upravo takve goste koji sada borave u gradu. Oni mogu na jednom mjestu vidjeti što ova regija ima za ponuditi - zaključio je.
Održavanjem pred početak najizazovnije turističke sezone, GAST 2022. bit će centralno mjesto okupljanja ciljane publike, poput vlasnika restorana, hotela i obiteljskih hotela, vlasnika apartmana te ugostiteljskih objekata iz čitave Hrvatske i Dalmacije.
- GAST je velika sajamska tradicija koja našoj županiji daje prednost u pripremi turističke sezone. Poduzetnici na jednom mjestu mogu ostvariti vrijedne kontakte i pronaći proizvode i usluge koje su im potrebne. Sajam nudi i brojne edukacije turističkih dionika što ga u konačnici čini veoma posebnim. Mi kao turistička zajednica smo uključeni u tim projektima i veseli nas educirati djelatnike u turizmu kako bi naša ponuda bila na visokoj razini - mišljenja je Joško Stella, direktor TZ SDŽ.
Prateći globalne gastronomske trendove, 26. međunarodni sajam GAST obuhvaća niz specijaliziranih sajmova: 26. Međunarodni sajam prehrane, 26. Međunarodni sajam pića, 26. Međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme, 26. Međunarodni sajam vina – Dionizijana, 18. Međunarodni sajam namještaja – Furnitura, 16. Međunarodni sajam kave te 6. Međunarodni sajam sladoleda, pekarskih proizvoda i slastica.
- Čestitamo organizatorima na ovako dugoj organizaciji sajma, ovo je velika obljetnica koja iziskuje divljenje. Znam koliko je truda i rada potrebno za organizirati jedan veliki projekt kao što je sajam koji je mjesto susreta, druženja i stjecanja novih znanja. Upravo praćenjem novih trendova i stjecanjem novih znanja možemo odgovoriti ovom izazovnom turističkom tržištu, a sve kako bi bili što prepoznatljiviji i konkurentniji. Izlagačima želimo što više sklopljenih ugovora i dobrih iskustava kakve mogu pronaći upravo u Spaladium Areni narednih dana. Mi smo jako visoko pozicionirani na gastro karti svijeta i tendencija nam je da se tamo zadržimo i rastemo iz godine u godinu - poručila je Alijana Vukšić, direktorica TZ Splita.
Na sajmu će se održati i prvo nacionalno natjecanje mladih kuhara za svjetsko natjecanje međunarodnog gastronomskog udruženja Chaînedes Rôtisseurs, a detalje je otkrio gastrokritičar i član žirija Radovan Marčić.
- Riječ je o natjecanju mladih kuhara do 27 godina, a pobjednik će sudjelovati na svjetskom natjecanju u Mexico cityju. Format natjecanja je sličan televizijskim kulinarskim emisijama. Zadatak je napraviti ponudu u četiri slijeda jela s istim namirnicama za sve kandidate - kazao je.
Uz spomenuto, i ove godine održavaju se zapažena i uvijek dobro posjećena događanja poput Splitske gastro scene by Tommy – gastro noviteti za turističku sezonu, slastičarske radionice, kreiranje vinskih karata i barmen show. Jednako atraktivni za posjetitelje i izlagače su svakodnevni Show Cooking gdje će najbolje od najboljeg prezentirati poznati chefovi s međunarodnom reputacijom i nagradama poput Hrvoja Zirojevića, Fabricia Vežnavera, Zlatka Marinovića, Marka Rajilića, Duje Pisca, Nikole Krcatovića. Kao šlag na tortu, za kraj najavili su organizatori tradicionalnu kuharsku humanitarnu reviju 'Poznati u kuhinji' čiji je ukupan prihod namijenjen najpotrebitijima u društvu.