Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Erasmus projekt 'Krive su pčele' kulminirao u spektakularnim koncertu u Splitu

FOTO/VIDEO Erasmus projekt 'Krive su pčele' kulminirao u spektakularnim koncertu u Splitu

Nastupili su ispred HNK

Povodom vrhunca Erasmus projekta 'Krive su pčele', koji zajednički provode Osnovna škola Nove Jarše iz Ljubljane i Osnovna škola Slatine s otoka Čiova, u subotu 11. svibnja 2024. je održan zajednički koncert učenika obiju škola i njihovih gostiju u organizaciji Grada Splita, a u sklopu višednevne proslave Sudamje 2024.

Koncert se odvijao ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a vodila ga je bivša učenica OŠ Slatine Nikolina Škrobica. Školski zbor OŠ Nove Jarše Rock klici se može pohvaliti dugotrajnom suradnjom s najpopularnijim izvođačima rock, pop, punk, funky, rap glazbe u Sloveniji. Za svoj rad su 2018. godine iz ruku nekadašnjeg predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora primili su državno priznanje Jabuka inspiracije na području glazbe i humanitarnog rada. Na splitskom nastupu su im se pridružili i učenici OŠ Slatine promičući Erasmus projekt 'Krive su pčele' kojim su obje škole željele skrenuti pozornost šire javnost na očuvanje okoliša te važnu ulogu pčela i drugih kukaca u očuvanju naše planete.

Glazbeni spektakl je započeo pjesmom Vukovi koju u originalu izvodi popularna slovenska grupa Koala Voice, a izvedba školskih zborova nije nikoga ostavila ravnodušnim. Potom se učenicima pridružio Natko Štiglić izvodeći poznatu Gibonnijevu pjesmu 'Libar' uz pratnju školskih zborova. Miha Renčelj, inače stalni pratitelj Rock klinaca na koncertima, je otpjevao s učenicima poznatu pjesmu 'What a Wonderful World', a uslijedila je izvedba legendarne pjesme Johna Lennona 'Imagine' na slovenskom jeziku. Miha Renčelj je izveo još jednu pjesma pod nazivom 'Pomisli'. Publiku i goste je dirnula izvedba prijateljskih školskih zborova pjesme 'Nothing Else Matters' grupe Metallica, nakon koje je pozornicu opet preuzeo Natko Štigliš otpjevavši s djecom pjesmu Petra Graše 'Ako te pitaju'.

Vrhunac večeri su bile izvedbe pjesma 'Lud za njom' i 'Alles gut' TBF-a. Koncert je završio porukama mira, zaštite okoliša i pjesmom 'Neka cijeli ovaj svijet' iz mjuzikla Jalta Jalta. Slovenski i slatinski učenici su učvrstili svoja prijateljstva te razmijenili projektna iskustva i ideje.

Koncert ne bi bio moguć bez plodonosne suradnje dviju škola i ravnateljice OŠ Slatine Željke Ninčević te ravnatelja OŠ Nove Jarše Emira Juršića. Erasmu projekt se nastavlja, a slatinske učenike i učitelje očekuju mobilnosti u Sloveniji te još jedan zajednički koncert u Ljubljani početkom lipnja.

Za one koji nisu mogli pratiti koncert, OŠ Slatine je preko svog YouTube kanala imala prijenos uživo.


Erasmus projekt 'Krive su pčele' nastavlja svoj put, a slatinske učenike uskoro očekuju mobilnosti u Sloveniji te još jedan zajednički koncert u Ljubljani početkom lipnja. Ova inicijativa ne samo da promiče kulturnu raznolikost i prijateljstvo među mladima, već i naglašava važnost zaštite okoliša i očuvanja prirode za buduće generacije.

Vaša reakcija na temu