Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Dan državnosti Hrvatske obilježen u Bitoli

FOTOGALERIJA Dan državnosti Hrvatske obilježen u Bitoli

Nastup klape Žrnovnica i gostovanje Sinjskog pučkog kazališta

Uz nastup dalmatinske klape Žrnovnica iz Hrvatske, te gostovanje Sinjskog pučkog kazališta s predstavom 'Obiteljska idila', M. Nenadovića, adaptacija i dramatizacija Željka Viculina, hrvatska tradicija i kultura predstavljena je u Bitoli.

Naime, povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, Makedonsko-hrvatska udruga i Hrvatski kulturni centar Marko Marulić i ove su godine tradicionalno organizirali obilježavanje tog dana u Kulturno informativnom centru.

U publici, kao i na svakoj manifestaciji, bilo je Hrvata koji žive u Bitoli, brojnih Hrvata koji žive u drugim gradovima Makedonije, ali i građani Bitole, koji poštuju hrvatsku pjesmu, kazalište i kulturu. Na događaju je nazočila i Hrvatska veleposlanica u Makedoniji Nives Tiganj.

- Divno je da hrvatska društva i zajednice njeguju hrvatske običaje, tradiciju, identitet hrvatskog naroda, koji obilježavaju zajedno s Makedoncima, našim sunarodnjacima, najznačajnije datume hrvatske povijesti, a jedan od njih je naravno Dan državnosti. Izuzetno je važno sjećati se tih datuma, važno je sjećati se onoga što je prethodilo i što je uslijedilo nakon tog datuma. Važno je prisjetiti se svih onih koji su nam pomogli da danas živimo u slobodnoj i demokratskoj europskoj zemlji, članici NATO-a, članici Schengena, eurozone. Veliki je događaj ove godine, kako je istaknuo i gospodin Maretić, što obilježavamo i 10 godina od ulaska u Europsku uniju, a kada govorimo o Makedoniji to posebno ističemo jer je Hrvatska najvažnija i najaktivnija država koja podržava Makedoniju prema Europskom putu, i nije samo politički oslonac, Hrvatska je najjači tehnički oslonac Makedonije na tom putu - kazala je ona.

U ime domaćina manifestacije, Hrvatskog kulturnog centra, gostima se obratio predsjednik Centra, Branko Maretić, koji je istaknuo kako je sretan što Bitola slavi Dan državnosti, datum koji je vrlo značajan za Hrvatsku i Hrvate, bez obzira gdje se nalaze.

- Taj dan je naša tradicija i u tom pravcu ga njegujemo i njegovat ćemo ga svake godine. Dobro znate da je Hrvatski sabor 30. svibnja 1990. godine izglasao proglašenje samostalne i suverene Republike Hrvatske. Jedan je to od najznačajnijih datuma hrvatske povijesti, kamen temeljac obnove hrvatske države. Danas smo imali prekrasan primjer da pogledamo povezanost makedonskog i hrvatskog naroda, publika je uživala, zajedno su pjevali pjesme, dugo su pljeskali glumcima i klapi, publika je sudjelovala u cijelom procesu obilježavanje Dana državnosti - rekao je Maretić.

Bitola i Dalmacija, dalmatinska regija, imaju posebnu vezu. 

- Taj mediteranski miris spaja ljude. Glazba nema granica, baš kao ni kazalište. Umjetnost samo povezuje ljude i čini ljude mirnijima. Zato je ova manifestacija sjajna, jednostavno da kroz tu umjetnost povežemo splitsku i bitolsku regiju - dodao je Maretić.

Klapa Žrnovnica dolazi iz istoimenog mjesta, predgrađa Splita. Kontinuirano djeluje od 2008. godine, a osnovao ju je dugogodišnji voditelj, maestro Marko Marin.

- Prije svega želim zahvaliti organizatoru na pozivu, hvala kolegama i prijateljima iz Sinjskog kazališta. Uživali smo, a publici zahvaljujemo na podršci i želimo se opet vratiti. Znači nam što smo imali priliku ovdje predstaviti Hrvatsku, Dalmaciju, počašćeni smo pozivom da budemo dio ovog značajnog događaja - rekao je član klape, Mario Krcatović.

Sudjelovali su na mnogim festivalima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, nastupali u Francuskoj, Italiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, na Hrvatskom glazbenom festivalu u Beču, Austriji, Sloveniji, Češkoj i sa zadovoljstvom, kako su rekli, nastupaju na brojna humanitarna i ostala kulturna događanja. Klapa njeguje višeglasno pjevanje dalmatinskog melosa, a u svom repertoaru, osim tradicionalnih a cappella pjesama, izvode i dalmatinske pjesme uz instrumentalnu pratnju mandoline, gitare i basa. Izvode skladbe duhovnog karaktera, klasične skladbe, obrade popularnih skladbi, te njeguju tradicijsko pučko pjevanje.

U programu obilježavanja ovog važnog dana za hrvatsku povijest, Sinjsko pučko kazalište izvelo je predstavu 'Obiteljska idila'.

- Moram reći da je ovom posjetu za ovu prekrasnu večer pridonio i slučajan susret u Slavonskom Brodu prije 6,7 mjeseci. Vidjeli smo da je publika uživala. Nadam se da će se ova suradnja nastaviti ne samo za nas u Makedoniji, nego i da će nas Makedonci posjećivati - rekao je Viculin.

Značenje biti dio ovog događaja je veliko.

- Sam poziv da budemo dio proslave Dana državnosti Republike Hrvatske, jednog od najvećih praznika naše zemlje, iznimna je čast i priznanje ne samo za mene kao voditelja kazališta, nego i za našu družinu u cjelini, priznanje za grad. Predstavljali smo Hrvatsku ovdje u Makedoniji i na to smo iznimno ponosni - dodao je.

Premijera ove predstave bila je prošle godine, a na zahtjeve publike u Hrvatskoj izvedena je više od 20 puta.

Svečano otvaranje Amaterskog kazališta Sinj dogodilo se 15. rujna 1956 godine. Osnivanjem Amaterskog kazališta stvoreni su svi preduvjeti za organizaciju i pripremanje predstava. U svim ovim godinama postojanja pripremili su više od 160 premijernih izvedbi, koje su izveli više od 700 puta diljem domovine i u inozemstvu. U svim tim predstavama sudjelovalo je preko 800 glumaca amatera, kao i tehničkog osoblja.

U posljednjih desetak godina, kontinuiranog i stručnog rada, kazalište se uzdiglo na jednu višu razinu u smislu broja postavljenih premijernih predstava, kao i organizacije festivala amaterskih kazališta, kao i susreta gradova prijatelja amaterskih kazališta. Isto tako naše kazališta je bilo inicijator i osnivač Zajednice amaterskih kazališta SDŽ.

Ove brojke pokazuju da je ovo kazalište, unatoč kraćim prekidima, jedno od najaktivnijih dramskih amaterskih kazališta u Hrvatskoj. Povodom 60 godina postojanja Sinjskog pučkog kazališta dobili su nagradu Splitsko-dalmatinske županije za kulturnu promociju Grada i Županije u zemlji i inozemstvu.

Događaju su nazočili i drugi predstavnici Veleposlanstva RH. u Makedoniji, Stjepan Domjančić,vojni izaslanik Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji, Republici Albaniji i Republici Kosovo; Tihana Bohač, Ana Vucić; generalni konzul Bugarske u Makedoniji Nikolaj Dimitrov, član Vijeća Valade Hrvatske iz Makedonije Josip Tunić, ravnateljica KIC-a Lili Boshevska, predstavnici Katoličke crkve Presveto Srce Isusovo i ostali.

Kulturna gostovanja i suradnje traju već dugi niz godina, otkada postoji Makedonsko hrvatska udruga i Hrvatski kulturni centar, s ciljem predstavljanja bogate kulture i tradicije Hrvatske u Makedoniji.

Večer je protekla u prekrasnom ambijentu, a svi su nazočni zajedno pjevali i uživali. Nakon koncerta upriličen je svečani koktel u restoranu hotela Premier-Centar na kojemu su dogovoreni novi nastupi i suradnje, a gosti su i ovoga puta uživali u prekrasnim izvedbama Žrnovničke klape.

Vaša reakcija na temu