Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Iris Ban FOTOGALERIJA Otvoren treći Split foto salon

FOTOGALERIJA Otvoren treći Split foto salon

Izložbu možete razgledati do do 18. svibnja

U Galeriji fotografije Fotokluba Split pred brojnim je posjetiteljima otvoreno treće izdanje prestižnog fotografskog salona – Split foto salon. 

Uvodno se svim prisutnima obratila predsjednica Fotokluba Split, Ana Žanko koja je istaknula da je ideja pokretanja salona potekla od bivše predsjednice, Maje Prgomet koja je Split foto salon inicirala 2022. godine, a po uzoru na brojne druge prestižne fotografske salone kakve imaju urbana središta diljem Hrvatske i svijeta. 

Također je naglasila da Salon bilježi izvanredan odaziv te da je ove godine sudjelovalo rekordnih 116 autora i autorica iz sedam zemalja svijeta. O pobjednicima su, anonimno i nepristrano, odlučivali članovi stručnog žirija – dr. sc. Iva Prosoli iz Muzeja za umjetnost i obrt, mlada i nagrađivana slovenska fotografkinja Maja Modrinjak te doajen hrvatske fotografije, Mio Vesović. Na izložbi u Fotoklubu može se vidjeti 60 najboljih fotografija, koje su osvojile najviši broj bodova od strane stručnog žirija, po 20 najboljih iz svake kategorije – slobodna kolor, slobodna crno-bijela i kategorija SHAPES. 

Kao predsjednica stručnog žirija, Iva Prosoli naglasila je da je žiriranje Salona bilo iznimno izazovno jer se biralo između 1091 fotografije, među kojima su i radovi fotoamatera, profesionalaca i foto entuzijasta, i svi imaju jednake šanse. Istaknula je da se pri ocjenjivanju vodila načelom cjelovitosti – odnosno najviše ocjene dobile su one fotografije koje u sebi obuhvaćaju i tehničku kvalitetu, ali koje i na sadržajnoj razini nude zanimljivu i nesvakidašnju priču. Upravo navedene odlike imaju sve nagrađene i pohvaljene fotografije, ali i one koje su prošle selekciju, zbog čega je ova izložba prava fotografska poslastica! 

Na kraju, izvršne direktorice festivala, Žaklina Antonijević i Brigita Ercegović uručile su nagrade i diplome laureatima: u kategoriji slobodna kolor prvu nagradu osvojila je mlada zagrebačka fotografkinja Zoe Šarlija za fotografiju 'Videopoziv u metrou iz Kartage u Tunis', druga nagrada pripala je Aleksandru Tomuliću za fotografiju 'Sova', a treće mjesto fotografkinji Nedi Rački za 'Art Lover'. Također su pohvaljeni Angelina Vukasov, Krasnodar Peršun i Ivona Bezmalinović. U kategoriji slobodna crno-bijelo pobjeda je pripala Aleksandru Tomuliću za fotografiju 'When I was young', drugo mjesto Luciji Stolnik za 'Svjetlo u Radićevoj ulici', a treće mjesto domaćim snagama, splitskoj fotografkinji Diani Junaković za fotografiju 'Lizard Lady'. U navedenoj kategoriji pohvaljeni su još i Ana Gospić Županović, Vedran Sminderovac i Ivan Ujević. U kategoriji SHAPES prvu nagradu osvojio je Dinko Neskusil za fotografiju 'Čuvar spomenika', drugu nagradu Aleksandar Tomulić za 'Skater', a treću nagradu Martina Galić za fotografiju 'Zamišljeno lice Sherlocka Holmesa'. U kategoriji su pohvaljeni i Diana Junaković, Neda Rački i Nenad Martić.

Izložba ostaje otvorena do 18. svibnja pa svakako ne propustite posjetiti splitski Fotoklub i feštu od fotografije!

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Splita te je dio Redovnog godišnjeg programa udruge Fotoklub Split koji se financira sredstvima 'Zaklade Kultura nova'.

Vaša reakcija na temu