Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Mačkarski pohod iz Obrovca Sinjskog i Hana

FOTO/VIDEO Mačkarski pohod iz Obrovca Sinjskog i Hana

Običaj koji se njeguje već 300 godina

Karnevalsko je vrijeme, a ono je uvijek posebno u Dalmatinskoj zagori. Osebujna tradicija s neobičnim i svake godine ponovno šivanim kostimima, njeguje se u Obrovcu Sinjskom i Hanu. Tako je i jutros mačkarana povorka krenula u tradicionalni obilazak sela.

Ovaj pokladni običaj potkamešničkog dijela Cetinske krajine, koji se njeguju u selima Gljev, Han, Obrovac Sinjski, Bajagić, Gala, Vrpolje i Čačvina, zaštićena je nematerijalna baština Republike Hrvatske.


Već tri stoljeća mačkare imaju isti ritual. Pripreme su duge i temeljite gotovo jednako kao i za Alku. Ove godine sve pod budnim okom Stipe i Ante Bilobrka.


Mačkare se okupe već u 6 sati ujutro. Obilazeći sela zvonjavom se najave domaćinima koji ih dočekaju uz bogatu tradicionalnu trpezu - pršut, domaći sir, kobasice i u Cetinskoj krajini nezaobilazne uštipke.

Širovićima je kostime, ili kako se autohtono zovu - rute, šivala Anđelka Širović. Svakome prema narudžbi, mjesecima do dugo u noć.


Didi na glavama nose metar i pol visoke ovčje mišine, a oko struka su im zvona kojima rastjeruju zle duhove. U skupini su i muškarci odjeveni u babe, a tu je i nezaobilazni 'škerac' koji svojim vragolijama uveseljava okupljene. Ove godine imaju i jednog 'Turčina'.

Nakon cjelodnevnog plesanja, pjevanja i zvonjave, vrhunac fešte je na Hanskom mostu. Tamo didi s mišinama otplešu svoj ples.


Iako se ovaj običaj nešto razlikuje od sela do sela, mačkare iz Cetinske krajine poznate su i izvan Dalmacije. Na karnevalima diljem Hrvatske osvajali su brojne nagrade.

Naklonio im se i National Geographic.



Vaša reakcija na temu