GRAND GOURMET: Makarska spremna za četvrto natjecanje konobara, barista, barmena i restorana

GRAND GOURMET: Makarska spremna za četvrto natjecanje konobara, barista, barmena i restorana

Manifestaciju će otvoriti video Denisa Courtiadea, direktora pariškog hotela Plaza Athene, koji je proglašen najboljim Food & Beverage menadžerom na svijetu

Grand Gourmet, grupno i individualno natjecanje konobara, barista, barmena i restorana održat će se po četvrti put, od 6. do 8. studenog, u hotelu Meteor u Makarskoj.

- Pripremamo niz natjecanja i edukacije kod naših makarskih domaćina, a ova manifestacija je za sve one koji žele naučiti što je to dobar servis i na koji način unaprijed poslovanje, učiniti ga što uspješnijim. Natjecanja počinjemo sinkroniziranim posluživanjem srednjih škola, pa nastavljamo s timovima kuhara i konobara restorana, a zatim i natjecanjima barista u pripremi kave te barmena u kategorijama Classic i Flaire. Sve to prate raznolike edukacije na temu vina, kave, koktela i gastronomije - najavila je organizatorica Alma Harašić Bremec iz ŠKMER-a.

Nagrađivani splitski koktel majstor Jure Vojković prošlog tjedna je u Sloveniji osvojio prvo mjesto na 40th Bled Cupu za dekoraciju barske mješavine koktel Golden Bled, a kaže kako mu je najveće zadovoljstvo vidjeti sretnog gosta.

- Mi smo jedna od razglednica hrvatskog turizma. Predstavio sam ovom prigodom svoj nagrađeni koktel od kombinacije Remy Martina, Kahlue i Bailey'sa, dekoriran ručno trganom čokoladom, kandiranim voćem, ružmarinom i jestivim zlatnim prahom. Ovo je bile prigoda da predstavimo državno prvenstvo Hrvatske udruge barmena koje će se za Grand Gourmet 2018. održati idućeg tjedna u Makarskoj. Pobjednici natjecanja predstavljat će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu - kazao je Jure Vojković, ujedno i tajnik Hrvatske udruge barmena.

Po prvi na Grand Gourmetu gostuju i D16 Coffee, mladi entuzijastični tim kavopija i pržioničara kave iz Splita, koji svoje vještine i znanje nudi na dvije lokacije u gradu, a ovom su prigodom predstavili Cold Brew Coffee, posebnu vrstu hladno prešane kave. Održat će edukacije i biti pokrovitelji natjecanja barista.

- Na Grand Gourmetu imat ćemo predavanje o Specialty Coffee, predstavit ćemo i koktel na bazi našeg Cold Brew Coffee, a inače kave pripremao po standardu Specialty Coffee Assocination koji se smatra najboljim na svijetu jer tu se pomno pazi na temperiranje, ekstrakciji, kako da bude idealna temperatura mlijeka i time se ograničeni utjecaj laktoze koja daje slatkoću da ne trebate šećer u našim kavama. Što se tiče Cold Brew Coffee, to je svojevrsni čaj od kave koju držimo u filtriranoj vodi 16-18 sati, a ta kava ima 4 do 5 puta više kofeina nego obična. I dok se Splićani tek navikavaju, stranci su ovog ljeta potpuno bili poludjeli za ovim napitkom, te smo prodali više do 5000 boca - poručila je Mila Hvilshøj, suvlasnica i voditeljica marketinga D16 Coffee.

Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a, najavio je kako će ovogodišnji Grand Gourmet otvoriti video Denisa Courtiadea, direktora pariškog hotela Plaza Athene, koji je proglašen najboljim Food & Beverage menadžerom na svijetu.

- Tu su u stručnom žiriju i na edukacijama brojna imena koja nešto znače kod nas i u svijetu. Svake godine trudimo se imati prezentaciju neke vinske sorte koja, kako se pokazalo, bude prihvaćena. Tako smo uz naše partnere iz agencije Vino.like predstavili kujundžušu i vrgorsku zlataricu koje su nakon toga pronašle put u vinske karte ozbiljnijih restorana, a ove godine radi se o plavki, laganoj vinskoj sorti, koji su prepoznali strani gosti i traži put kod domaćih ljubitelja vina. Na Grand Gourmetu prikazat ćemo kako barmeni, baš kao i kuhari traže sastojke i kombinacije iz tradicije, kako bi napravili prepoznatljive barske mješavine. U samom segmentu gastronomije na ovom festivalu, pokušat ćemo spojiti moderne tehnike kuhanja poput kuhanje u vakuumu u kontroliranim atmosferskim uvjetima i to pri radu s tradicionalnim jelima što i nije lako da se stvore uspješne kombinacije - najavio je chef Željko Neven Bremec.

Između ostalog, na Grand Gourmetu 2018 Master Class za chefove i one koji to tek kane postati vodit će Alan Payen s Mauricijusa - međunarodni WACS-ov sudac, predstavnik WCWB-a ( World Chef Without Borders) i donedavni predsjednik Mauritius Chefs Association. Kuhanje u vakuumu predstavit će René Van Sevenant, francuski profesor kuharstva i autor niza kulinarskih udžbenika. Edukacije vode i Hrvoje Zirojević (Moderni morski pjat), kao i supružnici Stevo i Renata Karapandža (Planiranje i organizacija rada restorana) koji su 24 godine uspješno vodili restoran u Švicarskoj. 'Moderne načine posluživanja gosta' prema trendovima u Francuskoj donosi Vladimir Vladić s dugogodišnjim stažom u ugostiteljstvu u toj zemlji, a tu je i niz radionica i prezentacija dalmatinskih promotora i konzultanata Vino.like (predstavljanje 10-ak proizvođača crljenka, temat 'Prosecco i prošek', uzlet plavine (plavke), načini izrade vinskih karti te štošta drugo). Bit će tu i radionica izrade barskih mješavina od gina Jure Vojkovića, kao i kave u koktelima, ali i mnoge druge. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(37447, "");
Pregledaj komentare