INTERVJU Tina Divić: Budimo dobre duhove zabave, umjetnosti i edukacije - jednom riječju kulture
Dokuma Film Festival Piše: Dalmatinski portal

INTERVJU Tina Divić: Budimo dobre duhove zabave, umjetnosti i edukacije - jednom riječju kulture

Znamo da će drugi DokuMa Film Festival zadovoljiti i oduševiti sve posjetitelje

Tina Divić je makarsko-zagrebačka umjetnica koja radi u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu kao profesorica stručnih predmeta i voditeljica na odjelu dizajna metala. Također je i dizajnerica svih vizualnih materijala i nagrade Mali Garmaz za DokuMA Film Festival, na kojemu je i koordinatorica popratnog programa. Razgovarali smo s njom o makarskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma koji počinje već u srijedu 3. lipnja. 

DokuMA Film Festival je pred vratima, je li sve spremno?

- Nakon 12 mjeseci priprema, 6 mjeseci intenzivnih priprema i zadnjih mjesec dana još intenzivnijih priprema smatram da mogu zaključiti da je sve spremno. Ekipa iz Zagreba plus volonteri iz svih dijelova Hrvatske i regije dolaze uskoro, a mi ih ovdje na terenu, u Makarskoj, s nestrpljenjem očekujemo. A zadatke i problemčiće koje svakodnevno obavljamo, još ovih nekoliko dana prije samog početka, rješavamo s osmijehom. Znamo da će drugi DokuMa Film Festival zadovoljiti i oduševiti sve posjetitelje. 

Živiš i radiš na relaciji Makarska-Split, nudi li DFF sadržaje zbog kojih bi se Splićanima isplatilo 'potegnuti do Makarske'?

- Svakako, tjedno napravim šestotinjak kilometara radi posla koji volim i smatram da putovanje radi dobrog događaja i zabave nije nikakva izlika za nedolazak. Moram napomenuti da je prošle godine Kino Đardin bilo omiljeno kino Splićana pa se nadam da ćemo se i ove godine družiti. Pogotovo sada kada imamo i odličan popratni program raznih koncerata u noćnim satima. Prvi jutarnji autobus relacija Makarska-Split je u 5:00h, a koncerti i afterpartyji taman tada završavaju, možete doći na jednodnevni izlet ili produženi vikend (u četvrtak pada neradni dan).

Veliki dio festivala se održava u kinima Gaudeamus i Đardin, Makaranima posebno zanimljivim jer se radi o lokaciji nekadašnjeg kluba za mlade. Je li ovo 'igra na nostalgiju' ili želite revitalizirati zapuštena kultna mjesta u Makarskoj?

- Ozračje i atmosfera prostora kina Đardin prošle godine je bila nešto posebno, vjerojatno malo zbog nostalgije domaćih gledatelja ali i artsy ugođaja kojeg smo ostvarili s odabirom filmova na što su odlično reagirale nove generacije i gosti festivala. Ove godine smo se, logično, proširili u unutrašnjost zgrade koja ima kultnu ikonografiju u Makarskoj. Na ovaj način ponovo postaje kulturno središta grada, pa makar i na nekoliko dana za vrijeme trajanja festivala. Oživljavanjem prostora Gaudeamusa tj. Art Caffea tj. Stare srednje škole nadamo se probuditi dobre duhove zabave, umjetnosti i edukacije - jednom riječju kulture.

Sedam koncerata na filmskome festivalu pomalo djeluje kao 'festival u festivalu', je li ovo znak da DFF ima ambicije postati regionalni multimedijalni event?

- Smatram da već imamo regionalni multimedijalni event jer se DokuMA Film Festival praktički sastoji od edukacijskog festivala sa stručnim radionicama za studente koje vode uvaženi profesori filmskih akademija iz cijele regije, MasterClassova eminentnih predavača o kinematografiji (otvoreni za javnost) i dokumentaraca prikladnih za tinejdžere i mladež; festivala likovne umjetnosti s izložbama u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka (ove godine izložba fotografija poljskog veleposlanika); glazbenog festivala s 7 koncerata na sv. Petru i Pivnici Pivac i kao kruna svega međunarodnog festivala dokumentarnog filma sa 80% premijernog programa.

Koje bi filmove izdvojila kao umjetnički najzanimljivije?

- Meni osobno su to filmovi iz konkurencije za nagradu 'Mali Garmaz', francuski 'Predikat i mak' i švedski 'Njemački ovčar' zbog toga što su oba animirani dokumentarni filmovi. Izdvojila bih i 'Dnevnik s putovanja' iz naše zemlje partnera Poljske radi tematike odnosa mentora - studenta. Ali preporučujem svima da posjete www.dokuma.hr i sami izaberu najprivlačnije naslove, jer je program uistinu bogat.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(5044, "");
Pregledaj komentare
29