Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IZLOŽBA BOŽE BALOVA Scene iz splitske svakodnevnice prikazane na jedinstven način

IZLOŽBA BOŽE BALOVA Scene iz splitske svakodnevnice prikazane na jedinstven način

Radove ćemo gledati u formi projekcija na zidu galerije, ali i pomoću VR naočala

Izložba 'Scene' Bože Balova otvara se u Galeriji Škola u četvrtak, 26. siječnja, u 19 sati. Balov je autor mlađe generacije i donosi nam scene iz splitske svakodnevnice prikazane na doista jedinstven oblikovni način kojeg je razvio istražujući niz tehnika i medija, od klasičnih poput slikarstva i grafike, preko 3d računalne grafike, digitalnog slikarstva i animacije, pa do dizajna u virtualnoj i proširenoj stvarnosti.  Duhovite i začuđujuće dobro tehnički izvedene radove ovog talentiranog umjetnika koji trenutačno djeluje iz splitskog Prime Render Studija gledat ćemo u formi projekcija na zidu galerije, ali i pomoću VR naočala. Tu su uobičajeni gradski prizori s lokalcima koji se zabavljaju na 'zidiću' ispred dućana, navijači koji idu na gostovanje, slučajni prolaznici u vedutama modernističkih splitskih kvartova, samo su neke od scena koje će se moći pogledati kao projekcije na zidovima galerije, ali i u virtualnom svijetu, pomoću VR naočala. Vidjet ćemo klasične video loopove, ali i kompleksnije scenografije. Božo Balov autorski je sudjelovao u mnogim zapaženim projektima, a trenutačno radi i na produkciji animiranog filma 'U malu je uša đava'.

Veljko Popović je o izložbi naveo sljedeće:

- Božo Balov je već u svom diplomskom radu pokazao interes za istraživanjem prostora na rubu urbanog i ruralnog. Istražujući svakodnevicu, prostore industrijske namjene i obične ljude, često obitelj i prijatelje, on ljepotu i likovnost traži u trenucima i motivima koji na prvi pogled izgledaju uobičajeno, pa čak i neugledno. No upravo kroz objektiv svog aparata, kist ili računalo, Balov hvata ljepotu takvog trenutka, predstavljajući ga gledatelju, kao da ga poziva da i sam u svom životu prepozna estetiku svakodnevice. U seriji radova koja nastaje nedugo nakon što postaje dijelom Prime Render Studija za 2d/3d računalnu grafiku, Božo Balov istražuje rad koji kolažira tehnike 3d računalne grafike, digitalnog slikarstva i animacije. Iz tog istraživanja nastaje serija radova koju predstavlja u sklopu ove izložbe. Ohrabren okruženjem studija koji ima dugu tradiciju istraživanja likovnosti u polju 3d računalne grafike, medija virtualne stvarnosti i proširene stvarnosti, Balov se u upušta u vlastitu interpretaciju tih tehnika i pronalazi jedinstven jezik i likovni izričaj. Nastali radovi kreću se od jednostavnih kratkih animiranih sekvenci karaktera izrađenih u loopu do kompleksnijih scenografija i animacija. U jednostavnim loopovima Balov se oslanja na tradiciju takozvanog 'walk cyclea', no on taj format obične animacijske vježbe transformira u likovno nabijen video loop koji plijeni pažnju i tjera gledatelja da kroz sugestiju karaktera, intencije i emocije izrađenog 'hodača', nadopuni svijet u kojem se pokret odvija. Jednobojne pozadine grafički ističu ono važno a hipnotizirajuća kvaliteta loopa opčinja gledatelja. Recentniji radovi iz ove serije kompleksniji su kako u animaciji tako i u izgrađenoj sceni. Loopovi postaju kompleksniji kao i narativna kvaliteta prikazane animacije. Tu nam autor daje nagovijestiti što možemo očekivati u njegovom daljem razvoju i istraživanju, a to je izgradnja kompleksnog svijeta u kojem njegovi likovi obitavaju. Svijeta koji raste na već izgrađenoj estetici njegovog istraživanja urbane svakodnevice običnog čovjeka. Radovi koje možemo vidjeti u ovoj izložbi jasno Balova stavljaju u onu skupinu umjetnika koji mudro koriste nove tehnologije, ne dopuštajući da ih zavede pomodnost i novitet već s kritičnim okom i jasnim likovnim i umjetničkim integritetom istražuju načine kako da nastave svoja likovna i umjetnička istraživanja, integrirajući stečena znanja iz tradicionalnih tehnika štafelajnog slikarstva s umjetničkim i likovnim mogućnostima novih tehnoloških dostignuća.


Božo Balov je rođen 1995. godine u Splitu. Preddiplomski studij slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu završava 2014. godine u klasi izv. prof. Deana Jokanovića Toumina. Na istoj instituciji diplomirao je slikarstvo u klasi red. prof. Viktora Popovića. Od 2002. godine radi u Prime Render Studiju kao animator i CG generalist na brojnim komercijalnim i umjetničkim projektima. Kao računalni umjetnik radio je na nagrađivanom VR animiranom filmu 'Dislokacije', kratkom animiranom filmu 'U malu je uša đava', Show Time seriji 'The Man Who Fell On Earth', Netflixovoj seriji 'Shadow & Bone'. Kao asistent predavaču radio je na seriji radionica za projekt 'Dan po dan - mladi u kulturi online', te je kao predavač sudjelovao na Festivalu animiranog filma Animafest 2022 u sklopu Animafest Pro programa. 

Vaša reakcija na temu