Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Jubilarni 25. Splitski filmski festival ove godine uz posebne mjere

Jubilarni 25. Splitski filmski festival ove godine uz posebne mjere

Traje od 10. do 17. rujna

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je obilježila 2020., i ove će se jubilarne 25. godine zaredom održati Splitski filmski festival/Međunarodni festival novog filma. Filmovi će se prikazivati u Ljetnom kinu Bačvice, Kinoteci Zlatna vrata te MKC Domu Mladih i to od 10. do 17. rujna, a cijeli festival organiziran je prema preporukama za zaštitu od koronavirusa.

Vrata se otvaraju u Ljetnom kinu Bačvice, s filmom mladog redatelja Gregora Božiča u slovensko-talijanskoj koprodukciji – Priče iz šume kestena. Glavna glumica, Splićanka, Ivana Roščić prisustvovat će otvaranju festivala i projekciji filma. Osim navedenog, u kategoriji međunarodne konkurencije dugometražnih filmova su još: Atlantis (r. Valentyn Vasyanovych), Znanost fantastike (r. Anggi Noen), Izgubljena vagina plemena Inka (r. Fernando 'Huanchaco' Gutierrez), Zemlja moga oca (r. Matthew Koshmrl), Zaho Zay (r. Georg Tiller i Maéva Ranaïvojaona) te Dani (Tsai Ming-Liang).

Središte festivala, uz konkurenciju dugometražnih, čini i konkurencija čak 25 kratkometražnih filmova. Građani će tako moći uživati u mnogobrojnim kratkometražnim filmovima međunarodne produkcije. Osim međunarodnih, na festivalu će se prikazivati i kratki program hrvatskih kratkometražnih filmova.

Ova godina ostat će zapamćena i kao ona u kojoj je svijet izgubio dva velika umjetnika: redatelja Brucea Baillia i književnika Bekima Sejranovića. U čast njima i čitavom opusu umjetničkih djela koje su ostavili za sobom, u subotu 12. rujna od 18.45 počinje In memoriam program odabranih djela ovih dvaju prijatelja. Jedan od filmova koji će se prikazivati je dokumentarac Od Tokija do Morave u režiji Bekimovog prijatelja Japanca Moku Teraoke, koji u samo središte filma postavlja Bekima.

- Na projekciji hrvatskog dugometražnog filma, družit ćemo se s još jednom omiljenom splitskom glumicom. Švicarsko-hrvatski film Mare (r. Andrea Štaka) projektirat će se 16.rujna u Ljetnom kinu Bačvice, a njegova glavna glumica Marija Škaričić stiže u kino na otvorenom s nama. Festival se zatvara filmom cijenjenog tajvanskog redatelja Tsai Ming-Lianga – Dani. Njegov film prikazivat će se na Bačvicama 17. rujna od 21 sat. Zbog situacije prouzrokovane pandemijom, ove godine nisu u mogućnosti posjetiti festival svi pozvani gosti. Usprkos tomu, neki od njih javit će se posjetiteljima festivala putem videa ili drugih online kanala komunikacije, gdje će održati predavanja i prezentacije. Nažalost, ni dobitnik posebne nagrade festivala za doprinos umjetnosti pokretnih slika Carlos Reygadas, nije u mogućnosti doći, ali nadamo se da će nagradu preuzeti sljedeće godine - poručuju organizatori.

Vaša reakcija na temu