Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com TANJA RADMILO Kako knjigom olakšati izolaciju? Evo 'top 5' romana po mom guštu...
Učitavanje Piše: Tanja Radmilo

TANJA RADMILO Kako knjigom olakšati izolaciju? Evo 'top 5' romana po mom guštu...

Književna prevoditeljica s ruskog i engleskog jezika predlaže dobra djela

Di si? 

Doma.

A šta radiš?

Neman pojma više, ne znan šta bi sama sa sobon.

E pa ako vi ne znate, mi ćemo vam dat ruke, pardon knjige.

Za početak sam vam pripremila popis od pet najboljih romana, po mom guštu, a dostupnih za posudbu u formatu e-knjige svim članovima Gradske knjižnice Marka Marulića. Toliko su dobri da vam neće trebati nikakve druge relaksacije.

1. John Williams: Stoner, Fraktura


Veličanstveni roman o čuvenom rimskom caru, koji je vladao od 27. godine prije Krista do 19. nakon Krista, u jednako tako veličanstvenom prijevodu Patricije Horvat. Tema Rimskog Carstva uvijek je zanimljiva, a posebice kad je kao u ovom dijelu obrađena na način da Augustovi suvremenici progovaraju o njemu u formi pisama i zabilježaka.

2. Leïla Slimani: Uspavanka, Fraktura


Tema je mučna i teška, ali roman je toliko napet i kad se upustite u čitanje, bit će vam jasno zašto je baš ovaj roman osvojio prestižnu francusku nagradu Goncourt, postao međunarodni književni hit na više od 40 jezika, a prošle je godine doživio i ekranizaciju. Mladi bračni par, dvoje dječice i savršena dadilja otvaraju teme koje ćete teško zaboraviti. Roman je na hrvatski jezik prevela Vlatka Tor.

3. Celeste Ng: Sve što vam nikad nisam rekla, Mozaik-knjiga


'Lydia je mrtva. Ali oni to još ne znaju.' Tako počinje roman-prvijenac kinesko-američke autorice, a nakon toga se pretvara u obiteljsku priču o gubitku s kojim se svi članovi nose na svoj način i razotkriva pozadinu naizgled savršene obitelji. Roman je proglašen Amazonovom knjigom godine 2014. Na hrvatski ga je jezik prevela Mirna Čubranić.

4. Slavenka Drakulić: Mileva Einstein, Teorija tuge, Fraktura


Po dolasku u Berlin, Mileva Einstein prima pismo o Uvjetima međusobnog života sa svojim mnogo poznatijim suprugom Albertom. Slijedi tuga samohrane majke koja ostaje sama s dvojicom sinova. Mileva Marić, rođena u Vojvodini, bila je prva žena na Politehničkom fakultetu Sveučilišta u Zürichu. Ta je nesretna žena živjela pod ogromnim teretom od najranije mladosti pa sve do smrti, a Slavenka Drakulić maestralno razotkriva pozadinu života genija i njegove obitelji.

5. Alida Bremer: Olivino naslijeđe


Ovo je roman o snažnim ženama, a autorica Alida Bremmer, naša sugrađanka, priča o obiteljskim tajnama, o Dalmaciji, o Hrvatskoj, o prošlosti. Roman je zabavan, izvrsno napisan, a na hrvatski ga je jezik s njemačkog prevela Štefica Martić.

Vaša reakcija na temu