Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KNJIŽNICA DALMATINA Predstavljanje Gavranove nove knjige 'Portret duše'

KNJIŽNICA DALMATINA Predstavljanje Gavranove nove knjige 'Portret duše'

Intimna književna večer

U utorak, 5. prosinca u 18 sati iz Gradske knjižnice Marka Marulića pozivaju u Knjižnicu Dalmatinu na intimnu književnu večer s Mirom Gavranom, gdje će se predstaviti njegova knjiga 'Portret duše'.

U dirljivom romanu Portret duše Miro Gavran govori nam o životima sedam žena. U njihovim pričama, iznesenim u različitim književnim i neknjiževnim vrstama (pripovijest, memoari, filmski scenarij, ratna reportaža itd.), važno mjesto zauzima slikar Benjamin, portretist čiji zanatski i prije svega intimni razvoj pratimo od njegova rođenja. Promišljenom i neobičnom strukturom u Portretu duše autor gradi čvrstu i zanimljivu fabulu, u kojoj svjedočimo dojmljivim prekretnicama u životima njegovih ranjivih junaka dok s lakoćom prolazimo kroz šest desetljeća života u Hrvatskoj, od 1960. do 2020. godine.

O autoru:

Miro Gavran rođen je 1961. godine u učiteljskoj obitelji u slavonskom selu Trnava, nedaleko Nove Gradiške. Svoj debitantski nastup ostvaruje 1983. godine s dramom 'Kreontova Antigona' u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu, u kojoj je tematizirao političku manipulaciju. Tri godine kasnije, dramom 'Noć bogova', istražuje odnos umjetnika i vlasti u totalitarnom sustavu.

Gavran je najpoznatiji kao suvremeni hrvatski dramatičar, a njegova djela su prevedena na više od 40 jezika. Više od 250 izdanja njegovih knjiga distribuirano je kako u zemlji tako i inozemstvu. Njegove drame i komedije su postavljane u više od 400 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od četiri milijuna ljudi.

Za odrasle je do sada napisao deset romana: Zaboravljeni sin, Kako smo lomili noge, Klara, Margita, Judita, Krstitelj, Poncije Pilat, Jedini svjedok ljepote, Kafkin prijatelj, Nekoliko ptica i jedno nebo, dvije zbirke priča: Mali neobični ljudi i Priče o samoći, te dvije knjige poezije: Pjesme i Obrana Jeruzalema. Portret duše njegov je jedanaesti roman. S puno emocija i humora napisao je deset knjigai za djecu i mlade: Svašta u mojoj glavi, Kako je tata osvojio mamu, Zaljubljen do ušiju, Sretni dani, Oproštajno pismo, Igrokazi s glavom i repom, Pokušaj zaboraviti, Igrokazi za djecu,  Profesorica iz snova i  Ljeto za pamćenje. 

Vaša reakcija na temu