Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić KUP JE NAŠ Frano Grgurević: Vraćali smo se vlakom iz Beograda, a na peronu nas je čekao Rambo Varvodić s peharom u rukama - to je ono kad te prođu trnci!

KUP JE NAŠ Frano Grgurević: Vraćali smo se vlakom iz Beograda, a na peronu nas je čekao Rambo Varvodić s peharom u rukama - to je ono kad te prođu trnci!

Sinoć je na željezničkom kolodvoru održana prezentacija knjige u izdanju Dalmatinskog portala

Na željezničkom kolodvoru u Splitu sinoć je predstavljena knjiga 'Kup je naš', autora Frane Grgurevića. U vagonu okićenom Hajdukovim zastavama, starim fotografijama i ulaznicama, sjedilo se, stajalo na nogama, pljeskalo i guštalo u prezentaciji knjige koja budi uspomene na utakmice i navijačka putovanja sedamdesetih i osamdesetih godina...

- Priča o knjizi počela je prije sedam-osam godina nakon druženja s ekipom iz Ferijalnog saveza. Nisam mislio da će to biti knjiga, nego da ću samo pribilježiti neke dogodovštine, a bilo ih je zaista puno jer se radilo o lijepom periodu kada smo pratili jakoga Hajduka. Stalno su bile neke fešte i slavlja, odgojili smo se na tim uspjesima i ljubavi prema Hajduku - rekao je Grgurević, pa dodao o finalu Kupa iz 1987. godine, priči koja dominira knjigom.

- Pravi triler, luda utakmica. Bili smo uoči susreta dosta bahati, razmišljali 'neš ti Rijeke, kad je ona šta osvojila'. Ali pretvorilo se to u pravu dramu koja nije trajala 90, nego 150 minuta. Kad je Rambo Varvodić obranio odlučujući jedanaesterac, nitko više na tribinama nije znao tko je u prvom redu, drugom, trećem... Ali najugodnije iznenađenje nas je čekalo kada smo nakon cijele noći putovanja ujutro vlakom došli u Split, ovdje na Željeznički kolodvor. Na peronu nas je čekao Varvodić s peharom u rukama, a do njega je gorila bengalka. Protrljali smo oči u nevjerici.... To je ono kad te prođu trnci. Došao je najranije ujutro na kolodvor, dočekao nas i išli smo zajedno do Poljuda to proslaviti. Hvala Rambu na tom dolasku i što je danas s nama u vagonu na ovoj promociji.

Zoran Varvodić je nakon velikog pljeska nazočnih kazao:

- Rano ujutro nakon utakmice sam bio pozvan kao gost na Radio Split, a tada sam čuo da navijači koji su bili u Beogradu stižu na kolodvor. Nije bilo dileme, otišao sam ih dočekati.

Voditelj Joško Elezović zamolio ga je da se još jednom prisjeti one drame jedanaesteraca, pogotovo trenutka kada je obranio penal vrataru Rijeke Mauru Ravniću, koji je protivnicima mogao donijeti pobjedu.

- Mogao bih roman napisati o tome. Prvo, za obranu penala moraš biti pun samopouzdanja, a pravilno izveden jedanaesterac jako je teško obraniti, gdje ću dati primjer mog prijatelja Asanovića koji je pucao tako da ne znam kad sam mu u životu obranio jedanaesterac na treningu. U Beogradu je to bila čista psihologija, Ravnić je provocirao pa digao ruku prema svojoj klupi da će on pucati taj odlučujući penal. U jednom trenutku je stao, a sa centra ga je zvao Janko Janković i nešto mu rekao, šapnuo na uho. Janković je prethodno meni po sredini šutirao i dao gol, pa sam pretpostavio da će nakon šaputanja i ovaj šutirati po sredini. Da je lopta išla lijevo ili desno bio bi gol, ali pucao je baš kako sam očekivao. Na kraju sam obranio Paliski koji se jedva dobacio do gola. Potom nisam ni sam znao gdje sam, preskočio sam ogradu, otrčao prema našim navijačima... - ispričao je Varvodić.

Nakon toga je ime izdavača knjige, Dalmatinskog portala, Blaž Duplančić rekao da nije to knjiga samo o finalu Kupa 1987. godine. Ona dosta detaljno opisuje brojna navijačka putovanja, gdje je posebno zanimljivo i ono iz Sarajeva 1979. godine, kada je Hajduk osvojio naslov prvaka...

- Kad mi je Mate Prlić poslao mail s upitom: 'Što misliš o ovome', odgovorio sam mu da mi je štivo fenomenalno i tako je krenula priča oko izdavanja. Knjiga je spontana i iskrena, detaljno opisuje neke navijačke doživljaje. Primjerice, malo tko razmišlja kako su navijači u Beogradu nakon osvajanja Kupa došli od stadiona JNA do vlaka za Split...

- Jedva - čulo se od nzočnih, a potom se Goran Džaja prisjetio kako su prijatelj i on tražili vlak. Inače, na promociju su došla četvorica Grgurevićevih prijatelja koji su zajedno s njim bili u tom kupeu za Beograd.

Na kraju se još tih dana prisjetio i Frane Bućan, kojega je Elezović najavio riječima: 'On onome koga voli kaže - di si škovaco'. Na Bućanu je napravljen jedanaesterac iz kojega je Hajduk poveo u tom finalu protiv Rijeke...

- Onaj penal je bio epileptični napad. Bog nam je podario Varvu i to je to, a ja sam za uspomenu spremio crveno-plavi dres s te utakmice - kazao je Bućan, te zaključio:

- Povratak u to vrijeme uvijek budi emocije. Imam puno poznanika koji me i danas podsjete na te dane, moj prijatelj Ivan Ujević, uvijek kad nazove najprije kaže: 'Je li tu osvajač Kupa?'

Kažimo još da se cijela ekipa zahvalila Hrvatskim željeznicama koje su im izašle ususret i omogućile promociju u vagonu. Mnogi su zaključili da ambijent nije baš autentičan u odnosu na davne dane, s obzirom da su sada svi skupa guštali u prostranom, klimatiziranom vagonu s udobnim sjedalicama. Vremena se mijenjaju, a nakon svega što smo čuli i vidjeli možemo samo zaključiti - 'Kup je naš', čitajte i uživajte!

Vaša reakcija na temu