Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Muzej grada Splita LIKOVNI RAZGOVORI Josip Botteri Dini

LIKOVNI RAZGOVORI Josip Botteri Dini

U Staroj gradskoj vijećnici

U sklopu izložbe Retrospektiva, koja je do sredine srpnja otvorena u Staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci, autor izložbe Josip Botteri Dini sudjelovat će i u 'Likovnim razgovorima'. 

Razgovor s umjetnikom upriličit će se u srijedu, 3. srpnja u 19 sati u Vijećnici, a moderirat će ga Dora Boras.


Nakon retrospektivne izložbe u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, Splitu možete pogledati veliku Retrospektivu Josip Botteri Dini. Botteri, jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske suvremene umjetnosti, ovim izložbama obilježava šezdeset godina umjetničkog stvaranja i osamdeset godina života. Splitska izložba prikazat će veličanstven opus slikara s izloženih više od stotinu radova – od vremena studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pa sve do najrecentnijih likovnih ostvarenja. 

Autor izložbe i teksta u katalogu je povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić.

'Bogata Botterijeva umjetnička biografija ispunjena je od prvih stvaralačkih godina do danas entuzijazmom, radoznalošću, življenim idealima u spoznavanju i produbljivanju slikarskim talentom odnosa obličja motiva i njegove geneze, preko osebujnih likovnih izdanaka uskovitlanog i usidrenog stila. Meditacijom i impulzivnošću oplodio je sadržajnost djela gradeći ih ozarenošću boje i gustoćom linija likovno tvornih arterija i kapilara, psihografske jeke raspoloženja i uvjerenja. Botteri je jedan od temelja hrvatskog modernog slikarstva, s ostvarenjima savješću vođenih, umjetničkom stabilnošću razvijanih, memoriranjem i promatranjem opisanim u simboličnoj krošnji gnijezda i križa. S čujnošću istine', zaključuje u tekstu kataloga Stanko Špoljarić.

Josip Botteri Dini, akademski slikar, rodio se u Zagrebu 3. lipnja 1943. godine. 1964. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje mu predaju znameniti profesori: Ivančić, Kulmer, Parać, Hegedušić, Kinert i Peić. Diplomira slikarstvo 1968. u klasi Miljenka Stančića. Na njegovo likovno formiranje snažno utječu djela Meštrovića, Vidovića, Kljakovića i Dulčića. Botteri živi, stvara i likovno djeluje u Splitu, Bolu i Zagrebu, često putujući svijetom, izlaže u Parizu, Los Angelesu, Chicagu, Torontu, Milanu, Padovi, Aosti, Frankfurtu, Bonnu, Hamburgu, St. Gallenu i brojnim drugim svjetskim gradovima. Možda najznačajniji dio umjetnikova stvaralaštva upravo je onaj zastupljen u više od stotinu javnih prostora diljem domovine i svijeta, od kojih se ističu djela na lokacijama: crkva Sv. Križa – Siget u Zagrebu, hotel Zagreb u Splitu, crkva sv. Leopolda Mandića u Melbourneu (Australija), crkva Krista Kralja u Porto D’Ascoliju (Italija), Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i Apostolska nuncijatura u Beču (Austrija). 

Neumornim umjetničkim djelovanjem, kroz svoje slikarstvo kontekstualizira i reagira na trenutni duh vremena, ostvarivši tako jedinstven opus unutar suvremene umjetnosti. Osebujnim likovnim izrazom i prepoznatljivim slikarskim stilom, u posebnosti svog rukopisa i stvaralačkoj izvrsnosti, Josip Botteri Dini je ostvario istaknuto mjesto unutar hrvatske i međunarodne likovne umjetnosti.

Izložba je otvorena do 14. srpnja.

Vaša reakcija na temu