Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Grad Benkovac MOŽEMO ZAJEDNO Kreće kreativan i edukativan projekt

MOŽEMO ZAJEDNO Kreće kreativan i edukativan projekt

Na benkovačkom području

Udruga za djecu, mlade i obitelj 'Mali koraci' Benkovac u partnerstvu s Udrugom invalida i osoba s poteškoćama u razvoju Zajedno  i Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA provodi projekt 'Možemo zajedno - Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice' UP.04.2.1.11.0130.

Na području Grada Benkovca i susjednih općina socijalna uključenost stanovništva je izrazito nerazvijena zbog nepostojanja dovoljno sadržaja i aktivnosti kojima se potiče na društveni razvoj.  Uz prometnu nepovezanost veliki problem je socijalna kohezija i neujednačen pristup sadržajima, a rezultat je velik broj organizacija civilnog djelovanja (OCD) kojih ima 86 na ovom području. Jednu od velikih skupina izloženih riziku od siromaštva i socijalne isključenosti čine djeca i mladi, osobe starije od 54 godine, nezaposleni, osobe sa invaliditetom te pripadnici nacionalnih manjina. Zbog nedostataka ljudskih kapaciteta koji posjeduju dodatna znanja i vještine koje bi im omogućile neometano djelovanje te prikupljanje sredstava za daljnji razvoj velik broj udruga nije aktivan. Projektom 'Možemo zajedno' ojačati će se kapaciteti udruga, razviti i poboljšati znanja o mogućnostima financiranja kroz natječaje te razviti svijest o važnosti međusektorske suradnje i umrežavanja.

Početna konferencija projekta održat će se 18. prosinca (subota) na Trgu domovinske zahvalnosti u Benkovcu.

Tom prilikom predstavit će se projekt i održati brojne aktivnosti uz predstavljanje drugih razvojnih projekata. Na konferenciji će uz nositelje i partnere na projektu sudjelovati gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić

Po mjeri dvije ciljane organizacije civilnog djelovanja koja se bave promicanjem kvalitete života djece i obitelji i osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju održat će se: 

- tečaj samopouzdanja,

- tečaj komunikacijskih i prezentacijskih vještina, 

- radionice aktivnog djelovanja i razvoja zajednice,

- 2 okrugla stola u okviru aktivnosti Jačanje kapaciteta OCD-a za unaprjeđivanje javne svijesti i aktivnosti,

- edukacija koordinatora volontera i

- volonterska akcija.

Volonterska akcija će biti usmjerena na kreativne i edukativne aktivnosti uključenja osoba s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u društvo. Akcija traje 8 sati, uključeno je 20 volontera koji će ukupno odraditi 80 volonterskih sati. Tako osmišljene aktivnosti koje zastupaju teorijski, ali i praktičan rad organizacija civilnog društva potiče veću uključenost OCD-a na rješavanje lokalnih problema. 

Projekt 'Možemo zajedno' odgovara  i doprinosi jačanju kapaciteta 2OCD-a aktivnih u lokalnim zajednicama za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima te kapacitete OCD-a za neposredan rad na lokalnoj razini sa područja čak 6 jedinica lokalne samouprave (Grad Benkovac, općine: Lišane ostrovičke, Stankovci, Polača, Škabrnja, Obrovac) kroz uspostavljanje modela dobrog upravljanja i razvoj volonterizma.

Vrijednost projekta je 435.375,00 kn i u potpunosti je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Projektne aktivnosti osmišljene i kreirane po mjeri 2 ciljne skupine koje potiču aktivno uključenje zajednice utječu na smanjenje društvene i ekonomske nejednakosti i povećavaju kvalitetu života u ruralnim područjima. 

Vaša reakcija na temu