Najbolji poljski dokumentarci u Makarskoj
Dokuma Film Festival Piše: Dalmatinski portal

Najbolji poljski dokumentarci u Makarskoj

Na DokuMA Film Festivalu će se prikazati dva filma nominirana za Oscara - 'Joanna' i 'Naša kletva'

U sklopu drugog međunarodnog DokuMA Film Festivala u Makarskoj će se prikazati sedam poljskih dokumentaraca u sklopu programa Zemlja partner. 

Među najzanimljivijim naslovima poljske retrospektive, za čiji je odabir zaslužan Poljski filmski institut, su dva filma nominirana za Oscara u kategoriji kratkog dokumentarnog filma, 'Joanna' (2013) redateljice Anete Kopacz i 'Naša kletva' (Nasza klatwa, 2013) redatelja Tomasza Sliwinskog.

'Joanna' je priča o blogerici koja je započela pisati blog kada je saznala da boluje od raka i da joj preostaju tek tri mjeseca života. Pisanjem o svojim jednostavnim ciljevima i kratkoročnim planovima je mnogima postala ikona promišljenog i vedrog života. 'Naša kletva' je film o redatelju i njegovoj supruzi čije novorođenče pati od rijetke Ondinine kletve, odnosno sindroma pri kojemu dolazi do prestanka disanje u snu. Film ima gotovo dnevnički stil te redatelj pokušava publici približiti svakodnevnicu svoje obitelji od najtraumatičnijih do najtoplijih trenutaka.

Bit će prikazani i filmovi 'Portret (bez) mene' (Portrét (beze)mne, 2012, R: Matej Bobrik), 'Šetnja ispod vode' (Walking Under Water, 2014, R: Eliza Kubarska), 'Kad sam ptica' (Kiedy będę ptakiem, 2013, R: Monika Pawluczuk), 'Dnevnik s putovanja' (Dziennik z podróży, 2013, R: Piotr Stasik) te 'Otac i sin' (Ojciec i syn, 2013, R: Pawel Lozinski).

'Otac i sin' je priča o redateljima Marcelu i Pawelu Lozinskom koji putuju u Pariz posjetiti posmrtne ostatke Marcelove majke. No kako ih je ovo putovanje više udaljilo nego približilo, snimljeni materijal je poslužio za realizaciju dva odvojena filma. Verzija koju potpisuje mlađi Lozinski je odabrana kao film otvaranja DokuMA Film Festivala i bit će prikazana 3. lipnja u 21 sat na Kačićevom trgu u Makarskoj. Festival traje do 7. lipnja a organizira ga udruga Dokuma iz Makarske. Glavni partneri su Grad Makarska, Hoteli Makarska i Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu a festival se održava uz podršku HAVC-a i Poljskog filmskog instituta.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(4166, "");
Pregledaj komentare
29