Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NAJVEĆI SISAVAC U JADRANU Pronašli 15-metarskog kita u Velebitskom kanalu

NAJVEĆI SISAVAC U JADRANU Pronašli 15-metarskog kita u Velebitskom kanalu

'Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju'

Institut Plavi svijet na svom je Facebook profilu objavio da je zahvaljujući dojavama građana, koji su se također uključili u potragu, u Jadranskom moru kod Starigrada-Paklenice u utorak najzad pronašao kita, piše Jutarnji list.

- Zahvaljujući dojavama mnogih od vas koji ste nam se pridružili u potrazi za kitom, zadovoljno možemo zaključiti da smo ga nakon cijelog jutra potrage drugi dan pronašli kod Starigrada-Paklenice! - napisali su iz Instituta iz kojeg su u ponedjeljak pozvali građane koji to mogu učiniti da im pomognu pronaći velikog sisavca koji se već danima nalazi u Velebitskom kanalu kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje.

- Nažalost, vrijeme nam nije bilo naklonjeno kao što možete vidjeti na fotografijama! Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U sljedećoj minuti dali smo petama vjetra uz sijevanje gromova, vjetar i kišu, pitajući se je li vridilo! Vjerujte, nije nam bilo svejedno, ali vridilo je - naveli su iz Instituta.

Dodali su da je kit kojeg su vidjeli odrasla životinja, dugačka 15-ak metara. 

- Fizičko stanje nismo uspjeli provjeriti jer smo bili s njim previše kratko no na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja no vrijeme je loše, a s vremenom se u Velebitskom kanalu ne treba šaliti - rekli su iz Instituta te najavili da će uskoro objaviti vlastite dojmove, fotografije i videe o kitu, ali i one koje su drugi entuzijasti s njima podijelili.

Iz Instituta su se zahvalili svima koji su im pomogli te ponovno pozvali javnost da im javi svoja opažanja. 

- Uz pomoć građana i građanske znanosti možemo bolje i lakše pratiti pojavljivanje zanimljivih i rijetkih vrsta u Jadranu te ih zaštititi i očuvati - zaključili su.


Vaša reakcija na temu