Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Novinari upalili svijeću na Gastroadventu: 'Želimo da se božićno ozračje osjeti u cijelom gradu'

Novinari upalili svijeću na Gastroadventu: 'Želimo da se božićno ozračje osjeti u cijelom gradu'

Organizatorica Olja Martinić je rekla da je ovogodišnji manifestacija u znaku masline i kamilice

Na Prokurativama, ove godine na prigodno osmišljenom Maslinovom trgu, tradicionalno su mediji na Gastroadventu Olje Martinić donijeli svjetlo u grad. Prvu svijeću, onu nade, užgali su novinarke i novinari portala. Organizatorica Martinić je navela kako je ovogodišnji Gastroadvent u znaku masline i kamilice. Iako neobičan spoj ljekovitog bilja i maslinovog  ulja, zapravo u potpunosti iskazuje spoj nutricionizma i gastronomije.

Kamilica je najrasprostranjenija ljekovita biljka, tipičnog mirisa i okusa, koja ima dokazane ogromne koristi za ljudsko zdravlje. Ona smiruje, uljepšava, opušta i donosi miran san, umanjuje infekcije, a ipak je nerijetko uzimamo zdravo za gotovo.

Maslina (Olea europaea) i maslinovo ulje izborili su se za zasluženo mjesto u gastronomiji zahvaljujući  ozbiljnim zdravstvenim tvrdnjama koja dokazuju moć masline. U tradicionalnoj kuhinji maslinovo ulje je nezamjenjivo te daje osnovnu notu onoj posebnosti dugo vremena sačuvanih recepata. Poseban  izazov je fitonutricija kojom i  doslovno nudimo zdravlje na tanjuru.

- Posebno se zahvaljujem gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari koji je došao, za razliku od prethodne dvije godine kada nas je vrh gradske uprave ignorirao i još su djelatnici imali zabranu doći. Hvala direktorici Turističke zajednice Alijani Vukšić koja nas je, unatoč tomu, podržavala - kazala je organizatorica jedinstvene europske manifestacije i po sadržaju, ali i po činjenici da novinari donose svjetlo u grad.

Poručila je da se jedino kod nas mogu probati jela od kamilice. Maslinov trg je izradio Igor Belamarić, krajobrazni arhitekt Parkova i nasada, a prigodnim riječima još su obratili i gradonačelnik, Vukšić, direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Tomislav Šuta i predstavnica Gastro Get adventa, partnera ovogodišnjeg Gastroadventa, Sara Alfirević Vrsalović.

Šuta se obratio, naglasimo, jer Gastroadvent ima i poruku o važnosti otpada kao korisne sirovine. Korišteni su, naime, dijelovi masline  koji ostaju nakon održavanja maslinika.

Krstulović Opara je pozvao na podržavanje ove manifestacije u koju su uloženi veliki trud, entuzijazam i velika ljubav. Vrijeme adventa, rekao je, vrijeme u kojem se svi ljudi dobre volje pripremaju za iskorak, a to se postiže zajedništvom.

- Siguran sam da ćemo sami sebe narednih godina nastaviti  nagrađivati dobrotom i znanjem, najavljujem bolje i kvalitetnije iskorake i bolje i kvalitetnije vrijeme - rekao je gradonačelnik.

Vrlo jasno je i poručio kako će se truditi obilježiti cijeli mandat.

- Potrudit ću se pokrenuti sve resurse prema interesu građana - obećao je.

Kazao je i da smo do sada imali kućice na Rivi koje su pokrivale jedan dio generacije, ali da treba voditi računa i o djeci i starijim sugrađanima.

- Nismo postigli sve što mi je bila namjera, ali u narednom razdoblju ćemo se otvoriti prema svim kvartovima. Želimo da se božićno ozračje osjeti u cijelom gradu - istaknuo je.

Dodajmo da je Đardin osmišljen za djecu već sada pravi hit među mališanima. Zadovoljstvo manifestacijom i programom koji obogaćuje ponudu Splita je izrazila i direktorica splitske Turističke zajednice.

- Okupili su se ovdje mnogi zaslužni za uspjeh našeg grada, ugostitelji, turistički djelatnici i novinari kako bi poslali poruku nade, ljubavi i sriće - kazala je među ostalim Vukšić.

Na kraju dodajmo da su ovogodišnji gastro-adventski vijenac izradili  polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Za dodatan ugođaj pobrinuli su se božićnim skladbama učenici, puhački orkestar Glazbene škole Josip Hatze.

Vaša reakcija na temu