Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Od 1982. educira nove naraštaje astronoma. Upoznajte Zvjezdano selo Mosor
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Od 1982. educira nove naraštaje astronoma. Upoznajte Zvjezdano selo Mosor

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Zvjezdano selo Mosor jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Još od sad već davne 1982., kada je osnovano, Zvjezdano selo Mosor djeluje u području astronomije, tehnike, zemljopisa, kulture i umjetnosti. Tajnik udruge Tomislav Nikolić istaknuo je kako udruga svojim djelovanjem okuplja djecu predškolskog uzrasta, učenike osnovnih i srednjih škola, studente i odrasle građane, i to svojim programima Male škole astronomije, zimskih, proljetnih i ljetnih škola tehničkih aktivnosti, Škole u prirodi, različitih radionica s područja tehničke kulture te stručnih i znanstvenih predavanja, seminara i astronomskih promatranja neba. Valja napomenuti kako je polovica od 125 članova - koliko ih je ukupno - mlađa od 18 godina.

'Udruga značajno i zapaženo sudjeluje u razvoju odgoja i obrazovanja na području predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te obrazovanja odraslih. Ciljevi su naših programa edukacija novih naraštaja astronoma, poboljšanje kvalitete življenja mladeži, neposredan rad s mladima u svrhu sprječavanja asocijalnih i ovisničkih ponašanja te poticanje njihova kreativnog stvaralaštva. Zvjezdarnica je sada uglavnom objekt posvećen edukaciji te popularizaciji znanosti i tehnike', naveo je. 

Na upit o najvažnijim projektima realiziranima u okviru Zvjezdanog sela Mosor, njegovi su nam predstavnici ukazali kako je u više od dvadeset godina djelovanja nekoliko voditelja provodilo edukacijske aktivnosti  kroz koje su prošle tisuće učenika i studenata. 

'Napravljeni su mnogobrojni učenički projekti iz različitih područja astronomije, koji su izlagani i na različitim smotrama učeničkog stvaralaštva. Mladi članovi ZSM-a bavili su se fotometrijom ekstrasolarnih planeta, meteorskom analitikom, astrometrijom asteroida te nebeskom mehanikom. Sa svojim su radovima redovito bili visoko plasirani na državnim natjecanjima - prva mjesta u državi 2005., 2006., 2007., 2014., 2020. i 2023. te druga 2011., 2012. i 2022. 

U prvom nastupu Hrvatske na Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi 2007. jedinu medalju za našu zemlju osvojila je upravo članica ZSM-a Ana Bacelj! Na Olimpijadi su 2013. sudjelovali i naši mladi članovi Stella Vješnica i Toni Kodžoman. Posljednjih godina na državnim natjecanjima iz astronomije pobjeđivali su i Luka i Marta Jerčić, također polaznici naše Male škole astronomije. Godine 2006. udruga je bila domaćin i organizator Državnog natjecanja i smotre iz astronomije, na kojem je sudjelovalo 250 učenika i mentora iz cijele Hrvatske.

Udruga organizira malu školu astronomije za školski uzrast, zimske proljetne i ljetne škole astronomije, Školu u prirodi, različite radionice s područja tehničke kulture, predavanja, seminare i promatranja. Usto, udruga kontinuirano prati sve značajnije astronomske pojave i događanja poput pomrčina Sunca ili Mjeseca, meteorskih rojeva i sl.  Na različite načine višekratno se uključivala u rad Festivala znanosti u Splitu i Sinju kao i u obilježavanje Noći muzeja. Neke od aktivnosti koje Udruga provodi već dugi niz godina, poput kolovoškog promatranja meteorskog roja Perzeida, iznimno su popularne i redovito privuku veliki broj građana. 

Svake godine u naše edukacijske i popularizatorske programe uključuje se od dvije do tri tisuće građana svih uzrasta. Zalaganje članova u više su navrata prepoznali i nagradili jedinice lokalne samouprave, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja', naglasili su predstavnici. 

Među aktualnim projektima izdvojili su Škole tehničkih aktivnosti (tijekom školskih praznika), Školu u prirodi i Malu škola astronomije (tijekom nastavne godine), znanstveno-popularna predavanja i javna astronomska promatranja neba. Na pitanje o onima koje tek žele realizirati, istaknuli su obnovu velike kupole zvjezdarnice u Gornjem Sitnom, sanaciju objekta i uređenje njegova okoliša.

U Zvjezdanom selu Mosor stava su kako je poželjna veća podrška udrugama koje provode izvannastavne i izvanškolske edukacijske programe za učenike osnovnih i srednjih škola. Oni, pak, svoje djelovanje u financijskom aspektu osiguravaju kroz javne pozive namijenjene zadovoljavanju javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Splita te apliciranjem na druge natječaje namijenjene udrugama.

Zvjezdano selo Mosor za građane je dostupno na e-mail adresi info@zvjezdano-selo.hr.

Vaša reakcija na temu