Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ONLY FOOD AND HORSES: Juhu od tikve može svatko napraviti

ONLY FOOD AND HORSES: Juhu od tikve može svatko napraviti

Žućkasto-narančasto meso tikve sadrži niz dragocjenih i ljekovitih sastojaka

Prema podrijetlu razlikujemo bundeve (tikva) Starog i Novog svijeta. Stari Egipćani i Rimljani poznavali su i pripremali tikvice (lagenaria vulgaris) i veliku duguljastu buču glatke kore (luffa cylindrica) koja je prikladna za prehranu čovjeka samo dok je mlada, nedozrela.

Žućkasto-narančasto meso tikve sadrži niz dragocjenih i ljekovitih sastojaka. Odličan su izvor vitamina C i E. Sadrže više od 90% vode (na 100 g ima samo 26 do 30 kalorija) te su probavljive i ne debljaju.

Namirnice za juhu od tikve:
- tikva
- krumpir
- sol
- papar
- češnjak
Vaša reakcija na temu