Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OTISCI NASLJEĐA: U Sutivanu postavljena izložba Dine Mlinac

OTISCI NASLJEĐA: U Sutivanu postavljena izložba Dine Mlinac

Inspiraciju crpi iz svega što je okružuje, ali najviše iz prirodnog okoliša kojega otok Brač ima u izobilju

U Sutivanu je u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige 2020. u organizaciji Narodne knjižnice Sutivan postavljena izložba Otisci nasljeđa na kojoj je svoj rad bračkoj publici predstavila mlada dizajnerica Dina Mlinac.

Dina je rođena Bračanka, a preddiplomski i diplomski studij dizajna tekstila završila je u Zagrebu na Tekstilno tehnološkom fakultetu. Jednu godinu usavršavanja provela je putem Erasmus programa na švedskom sveučilištu University of Boras, smjer Textile Design, nakon čega je diplomirala na zagrebačkom Sveučilištu s temom: Korištenje korozivnih materijala u dizajnu tekstila.

Izlagala je do sada na više skupnih izložbi u Hrvatskoj i osvojila nagradu za dizajn nove kolekcije Franck-ovih šalica za čaj i kavu.

Inspiraciju crpi iz svega što je okružuje, ali najviše iz prirodnog okoliša kojega otok Brač ima u izobilju. Zbog toga je prvu samostalnu izložbu i postavila u šumi borova i čempresa nedaleko Sutivana u predivnom okruženju crkvice sv. Vicenca i bila je oduševljena velikim brojem posjetitelja i njihovim pozitivnim reakcijama.

Ime izložbe Otisci nasljeđa vezuje za uspomenu na 'nonu i nonota' u čijoj kući sada živi, a kompletan materijal za izradu ove kolekcije tekstila pronašla je u predmetima koje su oni koristili u svome životu: posteljini koju je nona pomno peglala i spremala da se nađe, kolcima za podupiranje cvijeća i povrća u vrtu, starim loncima i nonotovim zahrđalim alatima a i skoro sve biljke koje je koristila pronašla je u obiteljskom vrtu.

Tekstile je s tim raznim materijalima hrđala, otiskivala raznim lišćem, bojila kavom ili sokom od bobica biljke Trnine koje je sakupila na Vidovoj Gori. Rezultati su zanimljivi dizajni bogati raznim uzorcima i oblicima na tekstilu obojenom blagim nijansama smeđe, narančaste, sive i ljubičaste boje. Planira od tih unikatnih tekstila izrađivati razne odjevne i uporabne predmete, kao i nove umjetničke radove i instalacije te nastaviti s izlaganjem, ali i pokrenuti radionice na kojima će zainteresirani moći sami savladati tehnike prirodnog bojenja svoje odjeće i tekstila.

Vaša reakcija na temu