Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PLATFORMAT 2021. Otkriveni svi detalji Festivala nezavisne kulture

PLATFORMAT 2021. Otkriveni svi detalji Festivala nezavisne kulture

Otvara ga splitski gradonačelnik

Nakon što je Platformat, festival nezavisne kulture, gigantski najavljen - jer najavio ga je 32-metarski natpis Platformat ispisan kredom na platou Doma mladih - sada su otkriveni i svi detalji nadolazećeg Festivala koji kreće u petak 01.10. u splitskom Domu mladih.

Festival je najavila Platforma Doma mladih, savez udruga za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih koja djeluje kao zagovaračka platforma na lokalnoj razini. Kako u Platformi Doma mladih ističu, Platformat predstavlja vrhunac njihovog rada na godišnjoj razini jer je sam festival rezultat zajedničke suradnje korisnika prostora Doma mladih. Kao takav, primjer je dobre suradnje i prakse između različitih aktera koji kontinuirano rade na profiliranju Doma mladih – njegovoj afirmaciji kao društveno-kulturnog centra, te razvoju lokalne kulturne scene.

Program Platformata uključuje niz različitih multidisciplinarnih i edukativnih programa koji se realiziraju kroz participativnu formu, umjetničke produkcije, javne akcije i rasprave te društveno-zabavni program. Ulaz na sve programe je besplatan, a nije potrebna čak ni najava ili prijava za sudjelovanje u radionicama osim za radionicu scenske akrobatike u nedjelju. 

Petak, 1. listopaa /17.00-23.00/

17 sati: Platformat live @ KLFM.org

Na klfm.org slušajete popratnu emisiju posvećenu Platformatu. U emisiji će gostovati akteri, organizatori i volonteri festivala.

17 sati: Dom mladih i sudioničko upravljanje, razgovor (Razred) 

Pridružite se moderiranom razgovorom u novouređenom prostoru, Razredu. Govorit će se o namjeni, načinu korištenja i upravljanja Domom mladih, prilikama i mogućnostima Doma mladih te o njegovim korisnicima, kao i o načinima na koje se možete uključiti i sami postati dio splitske (nezavisne) kulturne scene ili pokretači društvenih promjena. Razgovor će moderirati Maja Čurković mag. soc. iz udruge Aktivist, a u razgovoru će sudjelovati: Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita; Selma Katunarić, viša savjetnica, Odsjek za kulturu Grada Splita; Natasha Kadin, predsjednica Platforme Doma mladih; Joško Jerončić, ravnatelj Multimedijalnog kulturnog centra i Stefana Došen, voditeljica Razreda. 

17.30 sati: Radionica analogne fotografije (Kino klub Split)

Za vrijeme trajanja Platformata imate priliku fotkati život unutar Doma mladih u sklopu radionice analogne fotografije. Foto aparati su osigurani, od 'idiota' do nešto naprednijih te crno-bijeli filmovi, a radionicu vodi Rino Efendić u prostoru Kino kluba Split. Po svom nahođenju pozvani ste zabilježiti događanja u zgradi tijekom trajanja festivala.

18 sati: Participativna radionica sitotiska (Tiskara) 

Tiskara u podrumu Doma mladih otvara vrata i svima koji nas posjete daje priliku da sami otisnu svoj festivalski ceker. Festivalski vizual koji otiskujemo pripremilu su dizajneri Segor Garber, Boris Pehar i Dejan Zobenica, a u procesu sitotiska asistirat će vam tim iz Tiskare (kolektiv Rad.Ni.K, kolektiv queerANarchive i Redakcija). Naravno, ceker koji otisnete možete ponijeti sa sobom!

18 sati: KLFM u dvoru (Dvorište Kluba Kocka)

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala Platformat, KLFM izlazi iz studija, u dvorište kluba Kocka. Pozvani ste na druženje uz glazbenu selekciju KLFM kolektiva. Pozivani su i svi zainteresirani za priključivanje radio kolektivu na razgovor o mogućnostima aktiviranja i suradnje.

18.30 sati: Obilazak Doma mladih (mjesto okupljanja: Plato Doma mladih) 

Upozanjate sva lica Doma mladih, priključite se vođenoj turi. U nekim prostorima ste bili, ali sigurno ima i onih u kojima vjerojatno nikada niste bili jer zgrada ima preko 10.000 kvadrata. 

Subota, 2. listopada /17.00-23.00/

17 sati: Platformat live @ KLFM.org 

Nastavak popratnog radijskog programa posvećenog Platformatu na klfm.org.

17 sati: Nasadi se, obnavljanje vrta u Domu mladih (mjesto okupljanja: Beton kino)

Iako je Dom mladih betonski gigant s ograničenim pristupom danjem svjetlu, u njemu na nekoliko punktova buja život u zelenim oazama u prostorima Male Scene i Open Boxu, a ovom prilikom će se uljepšati i 'džungla' s južne strane zgrade. Sudjelovati mogu svi, bilo donacijom biljaka, zemlje ili štapova za podupiranje ili pak tako da zasuku rukave i grabljaju, zalijevaju i čiste.

18 sati: Reci ti meni: prostor i street art, rasprava i predavanje (Razred)

Rasprava, popraćena kratkim uvodnim predavanjem osvrnut će se na utjecaj izgleda javnog prostora na psihologiju građana. Osim urbanističkog i infrastrukturnog problema u Splitu, vidljivo je kako je estetika na zidovima javnih prostora nerijetko usmjerena na nogomet i ratne heroje. Zašto ta dva motiva dominiraju? Kakve osjećaje oni pobuđuju u građanima, djeci, turistima? Svi su pozvani na sudjelovanje.

18 sati: Zvjerinjak, glazbeno-društveni program (Dvorište Kluba Kocka)

Društveno-kulturni program Zvjerinjak u Dvorištu Kluba Kocka započeti će s laganim tonovima koji će dopirati s DJ pulta pod ravnanjem Gabei, Bračanina latinoameričkih korijena. Nakon zagrijavanja slijedi nešto ritmičnija i žešća zika-muzika, a tome se, jamačno, neće moći oduprijeti ni najtvrdokornija noga jer nekad tijekom večeri ukazat će se legendarni pa i neuništivi C-bastard. 

20 sati: Ispod bine meets Platformat: Ausländer live (Plato Doma mladih)

U subotu navečer iz Beča na plato Doma mladih stiže koncertna atrakcija međunarodni kolektiv Ausländer koji je na alternativnoj glazbenoj sceni prepoznat kao izvor neobične glazbe koja donosi žestoki punk, electro, noiz, drone i eksperimentalni zvuk s apstraktnim vokalima te mračnim i opskurnim performansom. Jedan od vokala je hrvatski umjetnik s austrijskom adresom, Marko Marković.

21 sat: Radionica analogne fotografije (Kino klub Split) 

Razvijanje fotografija nastalih tijekom radionice.

Nedjelja, 3. listopadda/16.00-22.00/

11 sati: Radionica scenske akrobatike (Plava dvorana) 

Zadnji dan festivala počinje radionicom scenske akrobatike. Na ovoj radionici možete naučiti jednostavne akro elemente koje ćete potom spajati u zanimljivu kombinaciju, iskoristivu na sceni te naučiti kako zadržati poglede laika i kontrolirati publiku. Prijave za sudjelovanje se zaprimaju na crowd.controlst@gmail.com.

17 sati: Platformat live @ KLFM.org

Popratni radijski program posvećen Platformatu slušajte na klfm.org.

17 sati: Razvijanje i izložba radova s radionice analogne fotografije (Kino klub Split)

Izložba fotografija nastalih za vrijeme radionice.

18 sati: Impro jam (RØLØ+ live) (Plato Doma mladih) 

U nedjelju predvečer možete pokazati svoje plesne spsobnosti na Impro jam-u, jednosatnom događaju zamišljenom kao prostor za igru, istraživanje, eksperimentiranje i improvizaciju pokretom. Plesno iskustvo nije potrebno, nema pravila ni ograničenja, a pozvani su svi zaljubljenici u pokret i zainteresirani pojedinci, bilo kao aktivni sudionici ili promatrači. Jam će biti popraćen glazbom koju će bend također improvizirati uživo.

20 sati: Violin hoop dialogues, cirkuska predstava + artist talk (Plato Doma mladih)

Platformat će se završiti cirkuskom predstavom Violin Hoop – Dialogues. Cirkuska umjetnica Matylda i violinistica Kasia dolaze sa projektom koji se bavi dijalogom između glazbe i cirkuske discipline hula hoop. Ovaj duet prezentirat će svoj rad u nastajanju koji se bavi pitanjima kako povezati ova dva medija, na koje sve načine mogu utjecati jedan na drugog stvarajući bogati soundscape koristeći ne samo violinu, već i zvukove tijela u pokretu i manipulacije rekvizitom. 

Platforma Doma mladih je zagovaračka platforma na lokalnoj razini - neprofitna, nestranačka i participativna inicijativa za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih/za mlade. Članice Platforme Doma mladih su Info zona, Kino klub Split, KLFM radio u zajednici, Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture queerANarchive, Kulturno umjetničko udruga Uzgon, Mavena – 36 njezinih čuda, Cirkus Kolektiv - udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse, Platforma 9.81 – institut za istraživanja u arhitekturi, Kolektiv Style Force – udruga za kulturu i novoscenski pokret, Udruga mladih za promicanje aktivizma Aktivist, Udruga za suvremeni ples i pokret Tiramola, Pričigin, Skateboard klub Kolo i Underground Society.

Platformat se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Platformu Doma mladih podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Vaša reakcija na temu