Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POUKE O ČOVJEČNOSTI Film o herojstvu hrvatskih branitelja na festivalu u Grčkoj

POUKE O ČOVJEČNOSTI Film o herojstvu hrvatskih branitelja na festivalu u Grčkoj

To je priča o akciji kada su hrvatski branitelji iz bolnice u Pakracu spasili 300 teških psihičkih bolesnika od kojih su većina bili srpske nacionalnosti

Dokumentarni film 'Pouke o čovječnosti', redatelja Branka Ištvančića i producenta Antuna Ivankovića, nakon dodijeljene nagrade u Parizu, odabran je za sudjelovanje u natjecateljskom programu petog festivala 'Beyond Borders' koji će se održati na otoku Castellorizo od 23. do 30. kolovoza 2020. u Grčkoj.

Tijekom ceremonije zatvaranja festivala 30. kolovoza bit će dodijeljene nagrade najboljima u međunarodnoj kategoriji za najbolji povijesni dokumentarni film, najbolji društveno-politički film, najbolji kratki dokumentarni film, a sve uz potporu grčkog parlamenta kao i nagrada za najbolji grčki dokumentarac, sponzorirano od strane Aristotelova sveučilišta u Solunu i posebna nagrada mediteranskog prijateljstva EKOME Media. Na ovom je festivalu prije četiri godine nagradu za najbolji dokumentarac u međunarodnoj kategoriji dobio naš film 'Sve je bio dobar san' koji proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michel Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari.

Film 'Pouke o čovječnosti' je priča o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. godine uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti te na taj način stekli status heroja čovječnosti. Danima nije bilo elementarnih uvjeta za život. Bez pitke vode i hrane ostalo je više od 300 teških psihičkih bolesnika i medicinsko osoblje. Pakračka bolnica konstantno je napadana, a posljednji odjel koji je ostao u ratnom zarobljeništvu bio je psihijatrijski. Kada je koncem rujna Banjalučki korpus došao na područje Pakraca počeli su divljački napadi iz svih vrsta naoružanja na bolnicu.

- Ono što su izveli hrvatski branitelji i medicinsko osoblje 29. rujna 1991., to je ishodište dobročinstva, čovječnosti, humanosti, medicinske etike. Spašavati bolesnike druge nacionalnosti, druge vjeroispovijesti u tijeku ratnih djelovanja, naći snage za izdići se i pokazati koliko smo ljudi, koliko u tom raščovječenom trenutku rata postoji milosrđa i potrebe da se pomogne potrebitima. Film je nastao prema istoimenoj knjizi autora prof. dr. sc. Veljka Đorđevića - kaže Ivanković.

Vaša reakcija na temu