Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Dobar vatrogasac mora biti spreman položiti svoj život da bi spasio tuđi'
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Dobar vatrogasac mora biti spreman položiti svoj život da bi spasio tuđi'

Razgovarali smo s Lukom Erstićem, zapovjednikom JVP-a Benkovac

Javna vatrogasna postrojba Grada Benkovca brine za područje površine 514 kilometara kvadratnih. Osim samog Benkovca, tu spadaju i 42 okolna naselja. JVP je formalno osnovan u prosincu 1999., ali postrojba postoji još tri godine ranije pod nazivom Vatrogasna postaja Benkovac, kada je bila pod MUP-om. Trenutačno JVP ima 22 zaposlenih (21 operativni vatrogasac i spremačica), a tijekom ljeta zapošljavaju dodatno osam sezonskih vatrogasaca. 

'Godišnje imamo u prosjeku oko 250 do 300 intervencija svih vrsta, od kojih je najviše požara otvorenog prostora. Najstresnije i najteže intervencije su zasigurno one u kojima ima unesrećenih, pogotovo ako se radi o djeci, jer velika većina nas smo roditelji pa nas to još dodatno potrese. Također, budući da se radi o manjoj sredini gdje svatko svakoga poznaje, često se zna dogoditi da unesrećeni budu nam bliske osobe ili čak rod, tako da nas i to dodatno potrese. Svaku intervenciju odradimo maksimalno profesionalno, bez obzira tko su unesrećene osobe', rekao nam je zapovjednik Luka Erstić.

Pitali smo ga jesu li do sada imali i neke smiješne intervencije.

'Što se tiče 'smiješnih' intervencija i poziva, to je stvarno kod nas rijetkost jer dojave dolaze preko Županijskog vatrogasnog operativnog centra u Zadru i dobivamo već isfiltrirane i precizne informacije. Iako, godinama se prepričavaju nekakve smiješne anegdote. Uglavnom su to nekakve komične nezgodice na intervenciji', odgovorio je Erstić. 

Dotakli smo se najzahtjevnijih intervencija s kojima se svakodnevno susreću.

'U izrazito zahtjevne zadatke spadaju i tehničke intervencije u prometu kod prometnih nezgoda, kada moramo najbrže što možemo doći do unesrećenog. Požari zatvorenog prostora su također iznimno riskantni jer svoje tijelo izlažemo ekstremnim naporima i opasnostima u kojima nam uvelike pomaže naša oprema koja mora biti besprijekorna', kazao je.

Kako bi ostali sabrani u svim opasnim trenutcima s kojima se učestalo susreću, potrebna im je velika mentalna snaga i što više radnog iskustva. 

'Najbolji način za oporavljanje od stresnih situacija su razgovor i humor', jasan je bio zapovjednik.

Zanimalo nas je i što je sve potrebno za biti dobar vatrogasac, a i dobar zapovjednik.

'Za biti dobar zapovjednik potrebno je iskusiti sve, proći što više intervencija, izgraditi određenu reputaciju i tek tada će vas vatrogasci cijeniti i poštovati i što je najbitnije - imati potpuno povjerenje u vas. 

Za biti dobar vatrogasac potrebno je u ovu profesiju ući iz pravih motiva i zvati je pozivom, ne zanimanjem. Dobar vatrogasac i onda kada mu je najteže, kada misli da više ne može, ne smije stati te mora naći i zadnji atom snage da se intervencija odradi do kraja. Na kraju, ako je potrebno mora biti spreman položiti svoj život da bi spasio tuđi', poručio je.

Otkrio nam je i što im je najveća motivacija.

'Najveća motivacija  za nas vatrogasce su osjećaji koji nas obuzmu nakon što nekome pomognemo. To su posebne emocije koje dobijete kada vam se ljudi iskreno zahvale, nužno ne riječima, ali im to vidite u očima', kaže.

Razgovarali smo i o problemima u vatrogastvu, no zapovjednik je bio kratak.

'Problema ima kao i svugdje, ali oni su tu da se rješavaju. Neki problemi se riješe brzo, a neki iziskuju malo više vremena', odgovorio je. 

Za kraj nam je otkrio po čemu se JVP Benkovac izdvaja među ostalima.

'Ova postrojba je specifična po tome jer je u prošlosti imala određenih problema i bila u lošem stanju. Promjenom pristupa postrojba je podignuta na zavidnu razinu u svakom pogledu. Postali smo primjer svim manjim postrojbama u RH', poručio je za kraj.

Vaša reakcija na temu