Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: CardMapr.nl / Unsplash Približava se 'Black Friday', policija upozorava na internetske prevare

Približava se 'Black Friday', policija upozorava na internetske prevare

Nekoliko savjeta za kupce

Umaška policija zaprimila je 18. listopada prijavu 26-godišnjakinje koja je putem internetske stranice za oglašavanje i prodaju raznih artikala oglasila prodaju pisaćeg stola. Nju je putem mobilne aplikacije kontaktirala nepoznata osoba kako bi dogovorili uvjete prodaje i dostave te je predložila da kupnju i plaćanje obave putem određene dostavne službe. 

Nepoznata osoba poslala je ženi poveznicu na kojoj je ona popunila svoje podatke - broj kartice, datum do kojeg kartica vrijedi i CVV broj. Idućeg dana oštećena je dobila obavijest da je s njenog računa ostvareno više transakcija u ukupnom iznosu od više stotina eura koje su isplaćene na nepoznati inozemni račun te je shvatila da je prevarena.

Iz policije ovom prilikom upozoravaju građane da budu oprezni prilikom kupovine, a li i prodaje putem interneta, posebice u tjednu koji prethodi Crnom petku.

Naime, zadnji petak u studenom, ljubiteljima kupovine preko interneta poznat je i kao 'Crni petak' / 'Black Friday', odnosno dan kada internetske trgovine širom svijeta za svoje kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude. No, premda su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prevara koje dolaze s njima.

Što možete učiniti? Policija savjetuje:

- koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije kada je moguće - veće su šanse da možete riješiti moguće probleme

potrudite se i istražite - provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje

- koristite kartice - imate bolje šanse za povrat novca

- plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja

- plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu - izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi

- plaćajte samo na sigurnom uređaju - ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver

- primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu - dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver

- ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača, a ako ne odgovara, obratite se svojoj banci

- čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!

- vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti ovdje, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

Ako pak prodajete stvari, obratite pozornost na sljedeće savjete:

- podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama

- ako vam netko uplaćuje novac, dovoljno je da mu samo date svoj broj računa (IBAN), nikakve druge podatke ne trebate dostavljati.

Vaša reakcija na temu