Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Recept Gorana Radivojevića: Svinjski file u korici od začinskog bilja na pireu od batata, gljivama...

Recept Gorana Radivojevića: Svinjski file u korici od začinskog bilja na pireu od batata, gljivama...

Predstavljamo finaliste Interregionalnog kuharskog kupa europskih regija

Prvo izdanje Interregionalnog kuharskog kupa europskih regija (IKKER) održat će se u makarskom hotelu Meteor od 20. do 22. veljače. Nakon završetka ciklusa regionalnih natjecanja kuhara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u Makarskoj će se birati najbolji od najboljih s tih natjecanja, odnosno 'najbolji interregionalni kuhar 2014. godine'.

Čitateljima Dalmatinskog portala svih 16 finalista IKKER-a će se predstaviti jednim receptom. Na redu je Goran Radivojević...

Goran Radivojević (Novi Sad)

Radno iskustvo u kuhinji je započeo kao pomoćnik u grčkim hotelima, a do danas je radio kao voditelj kuhinje u nekoliko restorana u Novom Sadu i Pragu. Od 2011. svoja znanja i iskustva prenosi mladim naraštajima kao profesor na Odjelu za turizam i hotelski menadžment Fakulteta prirodnih znanosti, inače fakulteta kojega je i sam završio.

Okušao se i na kuharskom natjecanju u Beogradu koje ga dovodi na Kup kuhara u Makarsku.

Svinjski file u korici od začinskog bilja na pireu od batata, gljivama, prženim cherry rajčicama i umak od crvenog vina

Sastojci za 1 osobu:

170 g svinjskog filea

100 g batata

30 g gljiva

Majčina dušica, ružmarin, peršin, kadulja, bosiljak

Crveni luk - kapula

20 g cherry rajčica

5 g suhih marelica

100 g narančinog soka s korom

10 g krušnih mrvica

Senf

100 ml crvenog vina

100 ml junećeg temeljca

Maslinovo ulje

Suncokretovo ulje

Sol, bijeli papar

Umak:

Kapulu narezati na kolutove, zaliti crnim vinom i lagano zagrijavati. Kada se vino reducira, zaliti temeljcem te kuhati dok se ne reducira do pola, a potom dodati maslac.

Krumpir batat narezati na kockice te zajedno sa suhom marelicom kuhati u narančinom soku. Kada je skuhano, napraviti pire.

Krušne mrvice, začinsko bilje, maslinovo ulje kratko blendirati da se dobije ujednačena masa zelene boje.

Meso očistiti i obraditi te popeći. Tako popečeno premazati senfom i obložiti masom od začinskog bilja. Peći na 180 stupnjeva 12 minuta. Ispečeno meso ostaviti da odmori pet minuta, a zatim narezati na jednake komade.

Cherry rajčice popržiti u ulju, ocijediti, marinirati maslinovim uljem te začiniti.

Gljive popržiti na maslacu te zaliti dobivenim umakom.

Serviranje:

Na tanjur staviti pire od batata, preko njega poredati komade mesa i rajčice. Oko pirea staviti gljive i umak.

Vaša reakcija na temu