Prvo izdanje Interregionalnog kuharskog kupa europskih regija (IKKER) održat će se u makarskom hotelu Meteor od 20. do 22. veljače. Nakon završetka ciklusa regionalnih natjecanja kuhara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u Makarskoj će se birati najbolji od najboljih s tih natjecanja, odnosno 'najbolji interregionalni kuhar 2014. godine'.
Čitateljima Dalmatinskog portala svih 16 finalista IKKER-a će se predstaviti jednim receptom. Na redu je Goran Radivojević...
Goran Radivojević (Novi Sad)
Radno iskustvo u kuhinji je započeo kao pomoćnik u grčkim hotelima, a do danas je radio kao voditelj kuhinje u nekoliko restorana u Novom Sadu i Pragu. Od 2011. svoja znanja i iskustva prenosi mladim naraštajima kao profesor na Odjelu za turizam i hotelski menadžment Fakulteta prirodnih znanosti, inače fakulteta kojega je i sam završio.
Okušao se i na kuharskom natjecanju u Beogradu koje ga dovodi na Kup kuhara u Makarsku.
Svinjski file u korici od začinskog bilja na pireu od batata, gljivama, prženim cherry rajčicama i umak od crvenog vina
Sastojci za 1 osobu:
170 g svinjskog filea
100 g batata
30 g gljiva
Majčina dušica, ružmarin, peršin, kadulja, bosiljak
Crveni luk - kapula
20 g cherry rajčica
5 g suhih marelica
100 g narančinog soka s korom
10 g krušnih mrvica
Senf
100 ml crvenog vina
100 ml junećeg temeljca
Maslinovo ulje
Suncokretovo ulje
Sol, bijeli papar
Umak:
Kapulu narezati na kolutove, zaliti crnim vinom i lagano zagrijavati. Kada se vino reducira, zaliti temeljcem te kuhati dok se ne reducira do pola, a potom dodati maslac.
Krumpir batat narezati na kockice te zajedno sa suhom marelicom kuhati u narančinom soku. Kada je skuhano, napraviti pire.
Krušne mrvice, začinsko bilje, maslinovo ulje kratko blendirati da se dobije ujednačena masa zelene boje.
Meso očistiti i obraditi te popeći. Tako popečeno premazati senfom i obložiti masom od začinskog bilja. Peći na 180 stupnjeva 12 minuta. Ispečeno meso ostaviti da odmori pet minuta, a zatim narezati na jednake komade.
Cherry rajčice popržiti u ulju, ocijediti, marinirati maslinovim uljem te začiniti.
Gljive popržiti na maslacu te zaliti dobivenim umakom.
Serviranje:
Na tanjur staviti pire od batata, preko njega poredati komade mesa i rajčice. Oko pirea staviti gljive i umak.