Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Recitalom Srđana Bulata završeni treći Dani klasične gitare

Recitalom Srđana Bulata završeni treći Dani klasične gitare

Petrit Ceku je svojom muzikalnošću, senzibilitetom i virtuoznošću ostavio splitsku publiku bez daha

Nedjeljnim predavanjem i recitalom proslavljenog splitskog gitarista Srđana Bulata u Splitu su završeni treći Dani klasične gitare. 

Mladi splitski umjetnik svjetskoga glasa, koji se posljednjih godina prometnuo u promotora hrvatske glazbe u svijetu, odlučio je program drugačijeg formata posvetiti djelima suvremenih hrvatskih skladatelja za gitaru u razdoblju nakon 1970. godine. Njegovo predavanje i recital predstavljaju značajan doprinos promoviranju hrvatskog glazbenog stvaralaštva, ali i doprinos obogaćivanju festivalskog programa, koji je ove godine uz tri večernja koncerta ponudio i majstorsku radionicu Petrita Çekua, jednog od najboljih i najtraženijih svjetskih gitarista mlađe generacije. 

Petrit Ceku je pak u rasprodanom Foyeru HNK Split u petak navečer svojom muzikalnošću, senzibilitetom i virtuoznošću utkanom u pomno odabrani program, ostavio splitsku publiku bez daha. Koncertu su, uz brojne ljubitelje klasične gitare svih generacija, nazočili i Igor Baković, savjetnik splitskog gradonačelnika za područje kulture,te Siniša Kuko, pročelnik službe za kulturu, koji je nakon kratke pozdravne riječi i svečano otvorio manifestaciju. 

U subotu su se u Muzeju grada Splita publici predstavili mladi gitaristički virtuozi sa šireg splitskog područja, ali i gosti iz drugih dijelova Hrvatske: Jana Matić, Duje Kusanović Silvio Bilić, Miroslav Mrass, Marta Faullend, Filip Mišković, Natan Zlodre, Andrea Maretić, Željana Jerić i Benjamin Čaušević. Srdačni pljesak pune gotičke dvorane bio je dokaz je da su opravdali visoka očekivanja i povjerenje organizatora, splitske udruge 'GitaraSt' kojoj, na čelu sa Josipom Dragnićem, valja zahvaliti na kontinuiranom promoviranju i podršci uspješnim mladim glazbenicima.

Za kraj valja istaknuti želju organizatora da ova trodnevna manifestacija, već u ovom formatu značajna za kulturni život grada u jesenskim mjesecima, preraste u opsežniji međunarodni gitaristički festival preko kojeg bi se Split pozicionirao kao jedno od važnijih gitarističkih središta u ovom dijelu Europe, što po tradiciji i kvaliteti gitarističkog obrazovanja i sviranja zasigurno zaslužuje. Za to će pak trebati i nešto veća potpora

Grada i TZ grada Splita koji su financijski podržali i sva dosadašnja izdanja Dana klasične gitare.

Vaša reakcija na temu