Recitalom Srđana Bulata završeni treći Dani klasične gitare

Recitalom Srđana Bulata završeni treći Dani klasične gitare

Petrit Ceku je svojom muzikalnošću, senzibilitetom i virtuoznošću ostavio splitsku publiku bez daha

Nedjeljnim predavanjem i recitalom proslavljenog splitskog gitarista Srđana Bulata u Splitu su završeni treći Dani klasične gitare. 

Mladi splitski umjetnik svjetskoga glasa, koji se posljednjih godina prometnuo u promotora hrvatske glazbe u svijetu, odlučio je program drugačijeg formata posvetiti djelima suvremenih hrvatskih skladatelja za gitaru u razdoblju nakon 1970. godine. Njegovo predavanje i recital predstavljaju značajan doprinos promoviranju hrvatskog glazbenog stvaralaštva, ali i doprinos obogaćivanju festivalskog programa, koji je ove godine uz tri večernja koncerta ponudio i majstorsku radionicu Petrita Çekua, jednog od najboljih i najtraženijih svjetskih gitarista mlađe generacije. 

Petrit Ceku je pak u rasprodanom Foyeru HNK Split u petak navečer svojom muzikalnošću, senzibilitetom i virtuoznošću utkanom u pomno odabrani program, ostavio splitsku publiku bez daha. Koncertu su, uz brojne ljubitelje klasične gitare svih generacija, nazočili i Igor Baković, savjetnik splitskog gradonačelnika za područje kulture,te Siniša Kuko, pročelnik službe za kulturu, koji je nakon kratke pozdravne riječi i svečano otvorio manifestaciju. 

U subotu su se u Muzeju grada Splita publici predstavili mladi gitaristički virtuozi sa šireg splitskog područja, ali i gosti iz drugih dijelova Hrvatske: Jana Matić, Duje Kusanović Silvio Bilić, Miroslav Mrass, Marta Faullend, Filip Mišković, Natan Zlodre, Andrea Maretić, Željana Jerić i Benjamin Čaušević. Srdačni pljesak pune gotičke dvorane bio je dokaz je da su opravdali visoka očekivanja i povjerenje organizatora, splitske udruge 'GitaraSt' kojoj, na čelu sa Josipom Dragnićem, valja zahvaliti na kontinuiranom promoviranju i podršci uspješnim mladim glazbenicima.

Za kraj valja istaknuti želju organizatora da ova trodnevna manifestacija, već u ovom formatu značajna za kulturni život grada u jesenskim mjesecima, preraste u opsežniji međunarodni gitaristički festival preko kojeg bi se Split pozicionirao kao jedno od važnijih gitarističkih središta u ovom dijelu Europe, što po tradiciji i kvaliteti gitarističkog obrazovanja i sviranja zasigurno zaslužuje. Za to će pak trebati i nešto veća potpora

Grada i TZ grada Splita koji su financijski podržali i sva dosadašnja izdanja Dana klasične gitare.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(8640, "");
Pregledaj komentare