Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ručnici vas grebu i hrapavi su? Otkrivamo kako ih pravilno prati i očuvati mekoću i podatnost
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Ručnici vas grebu i hrapavi su? Otkrivamo kako ih pravilno prati i očuvati mekoću i podatnost

Postoji niz grešaka koje možda radite

Čak i najkvalitetniji ručnici s vremenom poprime hrapavu teksturu, a tri su glavna razloga zašto se to događa:

- omekšivač

- tvrda voda

- sušenje na zraku.

Omekšivač je u većini slučajeva glavni krivac za grube ručnike. Sadrži sastojke koji se talože na vlaknima tkanine, a čija je uloga pomoć u borbi protiv nabora, zaštita odjeće od posljedica nošenja, smanjenje statičkog elektriciteta te miris i mekoća rublja.

Međutim, kada perete ručnike s omekšivačem, tanak sloj omekšivača koji se na njima s vremenom nakuplja uzrokuje to da izgube moć upijanja, a njihova površina poprima neugodnu hrapavu teksturu.

Tvrda voda još je jedan krivac za grube ručnike. Takva voda ima prirodno visok sadržaj minerala koji se nakon svakog pranja talože na ručnicima te s vremenom imaju jednako negativan učinak kao i omekšivač.

Na teksturu ručnika utječe i način na koji ih sušite. Primjerice, kada ručnik sušite na zraku, voda koja se inače nalazi u pamuku ponaša se kao ljepilo koje čvrsto drži vlakna pamuka jedno uz drugo pa ručnik postane krut. Ovaj kompleksan proces istraživali su čak i znanstvenici u Japanu.

Osim ova tri glavna razloga, postoji još grešaka koje možda radite, a koje smanjuju podatnost vaših ručnika. Nastavite čitati i saznajte kako ih izbjeći.

Kako očuvati mekoću i podatnost ručnika

Pravilno pranje i sušenje ručnika ne razlikuje se mnogo od rutine koju vjerojatno već koristite za njihovo čišćenje, a uvelike pomaže u očuvanju i djelomičnom povratku stare podatnosti.

1. Uložite u kvalitetne ručnike

Što su ručnici deblji, vlakna izdržljivija, a kvaliteta izrade viša, to će ručnik uz pravilnu njegu duže zadržati podatnost. Zato u startu preskočite jeftine ručnike i odaberite modele od visokokvalitetnog pamuka kao što su egipatski ili supima pamuk, a koji su ispredeni od dugih svilenkastih vlakana.

Takvi ručnici imaju ugodnu teksturu te visoku razinu upijanja i izdržljivosti, a to znači kako će duže zadržati podatnost te ćete rjeđe morati kupovati nove.

Dobar je kriterij pri potrazi za kvalitetnim ručnicima i njihova debljina. Većina ručnika obično teži između 300 i 600 g/m2 - gledajte da ta brojka bude barem 500 m/2.

2. Smanjite temperaturu pranja

Ručnike često peremo na najvišoj temperaturi kako bismo se riješili bakterija, ali visoke temperature kobne su za mekoću ručnika. Naime, pamuk je vrlo mekan materijal, a vlakna pamučnog ručnika pri jako visokim temperaturama trajno se slijepe i taj proces više nije moguće obrnuti.

Zato preporučujemo pranje i sušenje ručnika na srednjoj temperaturi koja je još uvijek dovoljna za uklanjanje bakterija i mrlja, a da se pritom očuvaju vlakna ručnika.

Ručnike je pametnije prati češće na srednjoj temperaturi nego rjeđe na visokoj. Trebate li ručnike dodatno dezinficirati, moderne perilice rublja imaju posebne cikluse pranja poput higijenskog čišćenja parom kako biste uklonili sve bakterije, a istovremeno sačuvali tkaninu.

3. Koristite ocat umjesto omekšivača rublja

Pri pranju ručnika umjesto omekšivača u dozator stavite ocat. Koliko octa je potrebno, ovisi o tome koliko su ručnici hrapavi te koliko često namjeravate koristiti ocat umjesto omekšivača.

Za nove ručnike te onda kada ih planirate redovito prati octom, dovoljno je pri pranju dodati četvrtinu šalice, odnosno 60 ml octa. Za jako hrapave ručnike koristite veću dozu, i to od jedne šalice ili 250 ml. No znajte kako je i tada potrebno puno vremena kako bi hrapavi ručnici postali mekši, a ako su uistinu jako hrapavi, vjerojatno nikada neće u potpunosti vratiti prvobitnu podatnost.

Ne morate se u potpunosti odreći omekšivača rublja, ali probajte ga zamijeniti octom barem svako drugo pranje. Ocat pomaže u razbijanju starih naslaga omekšivača i minerala iz vode i sprječava nastanak novih te tako održava ručnik mekim.

4. Deterdžentu za pranje dodajte sodu bikarbonu

Umjesto octa možete koristiti pola šalice sode bikarbone pomiješane s deterdžentom. Osim što pomaže sačuvati mekoću ručnika, soda bikarbona također je odlično rješenje u borbi protiv ustajalih mirisa koji se mogu razviti na rublju koje je dugo stajalo vlažno.

Nipošto nemojte koristiti sodu bikarbonu i ocat u isto vrijeme jer može doći do kemijske reakcije i izlijevanja vode iz perilice rublja.

5. Smanjite količinu rublja koju stavljate u perilicu


Foto: Pexels

Nemojte u perilicu staviti previše ručnika odjednom. Kada u bubanj perilice stavite veću količinu rublja od preporučenog kapaciteta, nema dovoljno prostora za ispiranje prljavštine i deterdženta s ručnika. Neisprani slojevi ostaju na ručniku i čine ga neudobnim za korištenje.

Uhvatite li se kako često gurate rublje u perilicu, ona vjerojatno nema dovoljan kapacitet za vaše potrebe. Kada dođe vrijeme za kupovinu nove, prvo se dobro informirajte na što paziti kod kupnje perilice rublja kako biste ovog puta pronašli perilicu sa značajkama koje bolje odgovaraju vašim potrebama.

Isto vrijedi i za sušilicu - kada je preopteretite, zrak u sušilici ne može učinkovito cirkulirati i ravnomjerno osušiti vlakna ručnika pa ona ostaju slijepljena.

6. Kombinirajte različite metode sušenja

Sušenje u sušilici odmah nakon pranja je najbolji način kako da vaši ručnici postanu pahuljasto meki. Svakako ih protresite nakon vađenja iz perilice rublja jer će to pomoći da se pamučna vlakna rašire, a također će spriječiti da se u sušilici smotaju u kuglu i sporije suše.

Ipak, pretjerana upotreba sušilice rublja s vremenom može uzrokovati ubrzano trošenje tkanine. Zato je pametno ručnike povremeno osušiti na zraku.

Ako nemate sušilicu rublja i sušenje na zraku je vaša jedina opcija, izbjegavajte sušiti ih na radijatoru ili jako blizu drugim izvorima topline jer to ubrzava lijepljenje pamučnih vlakana i nastanak grube površine.

Za kraj

Ručnike koristimo svaki dan i zato se isplati uložiti u kvalitetan set ručnika koji će biti nježan prema našoj koži. Ručnici svilenkasto mekane površine dašak su luksuza koji bi svatko trebao imati u svojem domu, a posvetite li njihovoj brizi samo malo pažnje, taj će luksuz dugo trajati.

______________________________

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Vaša reakcija na temu