Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Bošnjak ŠARENKO Upoznajte Veljka Barića i doznajte kakav je život profesionalnog klauna

ŠARENKO Upoznajte Veljka Barića i doznajte kakav je život profesionalnog klauna

'Sretan sam klaun, to je moj posao s kojim prehranjujem obitelj i vjerujem da ću penziju dočekati u ovoj ulozi'

Malo tko nije čuo, ali i gledao show kakav može prirediti jedinstveni dugogodišnji animator, klaun i mađioničar za djecu Šarenko. Svojim gegovima, mimikom i umjetničko-zabavnim programom rado je viđen gost koji svaku proslavu pretvara u nezaboravan dan. Djeca s ovim splitskim umjetnikom imaju priliku sudjelovati u interaktivnim igrama, mađioničarskim trikovima, žonglirati, plesati, veseliti se, smijati i uživati u jedinstvenom animacijskom programu. U njegovim izvedbama nema mjesta za osobnost pa smo poželjeli pobliže upoznati tko se krije iza lika kojem je glavno zanimanje - klaun. 

-Tata dvojice sinova, desetogodišnjeg Luke i četverogodišnjeg Ivana te suprug jedne Ive - otkriva nam Veljko Barić koji je kaže kako je bez kostima sasvim obični 38-godišnjak.

Međutim, rekli bismo veoma uspješan u svom poslu. Kao animator za djecu broji već dva desetljeća karijere, a posljednjih deset godina redovit je gost mnogih dječjih rođendana i prigodnih proslava. Po zanimanju ekonomist i turistički vodič, kratko je radio u struci, a u šarenu klaunovsku avanturu upustio se sasvim slučajno.

- Bila je 2003. godina kad sam počeo raditi kao pratitelj dječjih izleta na Šolti. Nakon toga postao sam glavni animator u tamošnjem ljetnom kampu Euroclub i ostao u tom poslu dugih 12 godina. Kada su se u Splitu pojavile prve igraonice počeo sam raditi jedno vrijeme kao animator na dječjim rođendanima. Kasnije sam upoznao Vangela Likuševskog i tako je počela neka priča u ovom svijetu - kaže nam o svojim početcima danas megapopularni Šarenko koji 2016. godine osniva obrt za izvođačku umjetnost i u potpunosti se posvećuje animaciji djece i stvaranju jedinstvenih animacijskih programa za djecu. 

Pohađa razne cirkuske radionice, surađuje sa samostalnim umjetnicima, kazališnim družinama i kolegama u cilju usavršavanja i poboljšavanja svih nastupa. Povezuje se s kolegama iz regije i ulaže u vrhunsku i kvalitetnu opremu za izvođenje svih programa i nastupa. Njegov lik s kojim je skupio simpatije mnogobrojne publike u Dalmaciji i šire nastao je nakon brojnih transformacija koje je radio tijekom karijere animatora.

- Oblačio sam se u razne likove od gusara do Elvisa Presleyja. Kada je počela priča s rođendanima vidio sam priliku na tržištu da mogu samostalno krenuti jer sam imao dovoljno iskustva u tom području. Odabrao sam klauna jer je on najzanimljiviji lik djeci, ima najveći spektar mogućnosti i kao takav je smiješan. Osmislio sam program interaktivan i prilagođen dječjim uzrastima od 3 do 9 godina, a koji spaja nekoliko različitih umjetnosti u jedinstveni show program koji osim trikova uključuje plesne koreografije, žongliranje, kreativne igre i modeliranje figura od balona. Sve je to, naravno, praćeno prigodnom glazbom. Ukratko obožavam nasmijavati i zabavljati djecu - priča nam simpatični Veljko koji je o svakom detalju svog nastupa pomno razmišlja.

S obzirom na šarene boje, odjeću, čarape, velike cipele, crveni nos, veliki češalj i četkicu za zube, njegov ormar ne izgleda uobičajeno. Ima više od 40 različitih šarenih kostima svih boja. Kako bi njegova klaunska priča bila što uvjerljivija oko sebe je okupio suradnike pa tako u svom timu ima krojačicu, ali i fotografa, grafičara i snimatelja. 

- Ono što zamislim moja krojačica Anita Vukov pretvori u stvarnost. Krenuo sam s osnovnom opremom, a danas imam cijelo skladište rekvizita, opreme i kostima. Šarenko ima više različitih programa koje nudi, stalno učim i pripremam neke nove trikove - priča nam Splićanin koji ima registriran obrt za izvođačku umjetnost.

Zovu ga iz svih dalmatinskih županija, a kako nam je ispričao da ima duplog sebe imao bi i taj posla. 

- Tu me dovela kvaliteta rada i ulaganje u program i opremu. Na početku je bilo sve to u amaterskoj razini, a danas je to na veoma profesionalnoj. Osim u sam nastup, ulažem u ozbiljnu web stranicu, svaki moj program ima promotivni video i fotografije, surađujem s dvadeset različitih tvrtki u Europi koje rade trikove, nabavljam vrhunsku žonglersku opremu, automobil mi je oslikan, zapravo pazim na svaki detalj. Djeca i roditelji su prepoznali tu moju posvećenost poslu i energiju koju pridajem klaunskom poslu - iskreno će.

Osim klauna Šarenko je izvođač i umjetnik koji igra uloge Vilenjaka, svetog Nikole i mnogih drugih u interaktivnim predstavama za djecu.

- Dajem cijelog sebe na nastupima, posvećen sam samo tome, a prije svega jako volim ono čime se bavim. Ovo je moj primarni posao, a rezultat toga svega vidi se na tržištu. U jednom mjesecu imam 50 upita za svoj program, žao mi je što neke odbijam, ali kvalitetu želim zadržati na nivou. Optimalna brojka koliko fizički na nivou mogu odraditi je između 25 do 30 nastupa mjesečno. Najčešće su rođendani vikendom pa sam odredio da ih nemam više od tri dnevno jer bi u suprotnom gubio na kvaliteti - odlučno će naš sugovornik. 

Pitamo ga je li i u domu Barić uvijek tako zabavno te pretvara li se ispred sinova u klauna Šarenka.

- Luka je već stariji i on je u fazi da je prerastao klauna i razumije trikove pa mu nije toliko interesantno kao prije, a Ivan je baš uživljen. Svi misle da je kod nas spektakl svaki dan, zapravo živimo normalnim obiteljskim životom. Volio bih da jedan od njih naslijedi ovaj posao, ali ih nikada ne bih usmjeravao na to - iskreno će ovaj otac dvojice sinova kojima je uvijek neobično kazati kako im je otac profesionalni klaun.

- Koliko puta suprugu pitaju čime vam se muž bavi pa svi ostanu u čudu kada im kaže da sam klaun ha, ha. Isto je i kod djece, ali to nije čudno jer nas nema puno. Žao mi samo što sam zbog posla puno odsutan od kuće - priča nam svestrani Veljko. 

Autor je nekoliko animacijskih programa i predstava za djecu: 'Smijeh je lijek za sve', 'Čarobni Djed Božićnjak' , 'Zlatne priče svetog Nikole', 'Čarobni Maskenbal', 'Pleši,pjevaj i igraj se'. Suautor je i izvođač interaktivnih predstava 'Čarobna Zima' i 'Čarobno ljeto' koje izvodi u suradnji s Čarobnim animatorima.


- Prije pet godina u suradnji s plesnim klubom D'N'F i grupom animatora osnovali smo 'Čarobne Animatore', ekipu koja izvodi interaktivne predstave za djecu i kroz igre, ples i pjesmu zabavljaju djecu na raznim manifestacijama, a nastupamo diljem Hrvatske. Prije tri godine u suradnji s partnerom Vangelom Likuševskim izdali smo dva albuma dječjih pjesama. 'Zima' sadrži božićne i blagdanske pjesme na hrvatskom jeziku koje se koriste u nastupima, a 'Pleši, pjevaj i igraj se s nama' sadrži 15 dječjih pjesama uz koje su osmišljene zabavne koreografije. Djeca uživaju u pjesmama, a bez glazbe ovaj posao bi bilo nezamisliv - priča nam animator koji najavljuje novi album koji će sadržavati autorske pjesme.

- Vidimo potrebu za dječjim pjesmama, malo se glazbenika u Hrvatskoj time bavi pa djeca najčešće slušaju engleske, bosanske i srpske pjesmice. Reakcije su super, naš kanal raste svakim danom i ima ukupno oko milijun pregleda. Na neki način educiramo djecu, a cilj nam je da se naše pjesme koriste u odgojno-obrazovnim institucijama, kao i u plesnim klubovima. U pripremi je i novi projekt 'Šarenko i profesor', riječ je o interaktivnoj predstavi koja će imati i svoju online verziju. Cilj nam je educirati djecu na jedan humorističan način, prolazit ćemo i obraditi neke zanimljive školske i dječje teme  - ponosno će naš sugovornik.

Osim klasičnih nastupa Šarenko dugi niz godina s ponosom sudjeluje i pomaže u raznim humanitarnim projektima poput 'Marijini obroci', 'A di si ti?', 'Centar Mir Rudine', a kako nam je ispričao zadnjih deset godina nije imao slobodan vikend. 

- Naviknuo sam se na to, nije mi teško. Vikend mi je postao rutina. Većina ljudi se pita kako to mogu raditi, kako mi nije dosadilo. Meni su djeca vječna inspiracija, njihova razigranost moj su vjetar u leđa, u konačnici mi je važno da se svi dobro zabavimo. Guštam - priznaje Veljko kojeg djeca i roditelj prepoznaju na ulici.

- Šarenko je postao prepoznatljiv brend u Dalmaciji, ponosan sam na to. Volio bih da nas je još više u ovom poslu, zdrava konkurencija je uvijek dobrodošla, a djeca dobivaju raznovrsniji program. Ulažem u opremu, mijenjam program, ali koncept je isti. Zato je dobro da djeca vide neki drugi program, a ne samo Šarenka - iskreno će Veljko. 

Ako se Šarenko ukaže na vratima vaše zabave jedno je zagarantirano - odmor za roditelje, zabava za djecu! To vam može potvrditi više tisuća osmijeha djece i roditelja. Želimo ovom osebujnom i svestranom Splićaninu još puno uspješnih poslovnih godina i da penziju dočeka u svom šarenom kostimu. 

- Mnogi su godinama pitali kada ću naći normalan posao, s vremenom su shvatili da od toga nema ništa. Sretan sam klaun, to je moj posao s kojim prehranjujem obitelj i vjerujem da ću penziju dočekati u ovoj ulozi. Možda nije realno da sa 65 nastupam na dječjim rođendanima, ali dok god mogu bavit ću se dječjom animacijom  - zaključio je ovaj splitski umjetnik.

Vaša reakcija na temu